Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ -ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2


Και στην Αθήνα το '¨Οταν γίνεις ποίημα" του Βαγγέλη Κακατσάκη
Ηταν μια ζεστή και γεμάτη συναίσθημα βραδιά, μια βραδιά που δεν ξεχνάς εύκολα. Ηταν και οι συντελεστές – παρουσιαστές εκλεκτοί, αντάξιοι  και συνεπήραν το ακροατήριο.
Γράφει ο Σήφης Ι. Πετράκης
Δείτε περισσότερα... ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ -ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2

Και στην Αθήνα το '¨Οταν γίνεις ποίημα" του Βαγγέλη Κακατσάκη



Και στην Αθήνα το '¨Οταν γίνεις ποίημα" του Βαγγέλη Κακατσάκη
Γράφει ο Σήφης Ι. Πετράκης

Το κομψό αμφιθέατρο της “Κρητικής Εστίας” διάλεξε ο Βαγγέλης Κακατσάκης την Κυριακή 13 Οκτωβρίου να παρουσιάσει την 3η κατά σειρά ποιητική του συλλογή με τίτλο “Οταν γίνεις ποίημα”.
Την εκδήλωση οργάνωσε η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου σε συνεργασία με την “Κρητική Εστία Αθηνών”, τον Σύνδεσμο Νιππιανών “Ο Τίμιος Σταυρός”, το Κοινωφελές Ιδρυμα “Αγία Σοφία” και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης Πυξίδα της Πόλης. Από νωρίς γέμισε ασφυκτικά το συμπαθητικό αμφιθεατράκι με φίλους, χωριανούς και φίλους των φίλων του Βαγγέλη, που ήρθαν εδώ να τιμήσουν και να συγχαρούν τον ποιητή, έτσι δα απού του πρέπει!!!
Ηταν μια ζεστή και γεμάτη συναίσθημα βραδιά, μια βραδιά που δεν ξεχνάς εύκολα. Ηταν και οι συντελεστές – παρουσιαστές εκλεκτοί, αντάξιοι  και συνεπήραν το ακροατήριο.
Αψογος ο ραδιοφωνικός παραγωγός κ. Γιάννης Κριαράκης στο μοίρασμα του λόγου. Εδειξε, για άλλη μια φορά, πόσο έμπειρος είναι σ’ αυτές τις δουλειές. Ξεκίνησε την παρουσίαση με μια προσωπική του αναφορά. Μας είπε πόσο συγκινημένος είναι γιατί αισθάνεται τιμή που του ανετέθη η παρουσίαση γιατί με τον Β.Κ. τον συνδέουν δύο πράγματα. Μια μακρόχρονη φιλία κατά πρώτο και το ότι το 5ο Δημοτικό Σχολείο, από το οποίο ο Βαγγέλης Κακατσάκης συνταξιοδοτήθηκε ως διευθυντής, ήταν το σχολείο που έμαθε τα πρώτα του γράμματα.
Τον λόγο έδωσε κατά πρώτον στον κ. Γεώργιο Μαριδάκη, πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως, απόντος εκτός Αθηνών του οικοδεσπότη, διευθυντή της Κρητικής Εστίας κ. Μπάμπη Σαλβαράκη, να κάνει έναν σύντομο χαιρετισμό.
Με γλαφυρό και άκρως αγαπησιάρικο και συναισθηματικό τρόπο πήρε τη σκυτάλη ο χωριανός του Βαγγέλη, πρόεδρος των Νιππιανών Αττικής κ. Στρατής Βρουβάκης.
«Διαβάζοντας τα ποιήματα της συλλογής του συγχωριανού μας Βαγγέλη Κακατσάκη, βρίσκεις ακτίνες φωτός να σε οδηγήσουνε κάπου παρά πέρα. Κι αν για κάποιους τούτη η αναλαμπή είναι μόνο φευγαλέα, για μας τους της Κρήτης, τον μυρωδάτο αέρα και στις ράχες τις περπατισιές ζήσαμε και μεγαλώσαμε που στου χωριού μας τις στράτες κουβαλήσαμε μνήμες αξεθώριαστες, η αναλαμπή αυτή κρατάει πιο πολύ.
Γιατί τα ποιήματα του Βαγγέλη ρίχνουν λάδι στον λύχνο που κρατάμε και πορευόμαστε στα αχαρτογράφητα μονοπάτια της ψυχής μας…».
Ο ολιγόλεπτος χαιρετισμός του γενικού δ/ντού του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και προέδρου του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” κ. Νίκου Παπαδάκη ήταν όπως πάντα μεστός, δωρικός και ουσιαστικός.
Μόλις ανέβηκε έριξε μια ματιά στην αίθουσα και έκανε τη σχετική διαπίστωση.
- Βαγγέλη, η αίθουσα γέμισε (εδώ θα χρησιμοποιούσα και μια λέξη που αγαπά και συχνά γράφει ο Βαγγέλης ξετρούλιαξε). Και συνέχισε ο Νίκος. Γιατί το αξίζεις! Εκανε έπειτα μια παρουσίαση του Βαγγέλη που φάνηκε πεντακάθαρα πόσο θαυμάζει το πνευματικό έργο του, μα και την προσωπική παρουσία του Β.Κ. στην κοινωνία των Χανίων και όχι μόνο.
Τον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποκορωνιώτικων Σωματείων κ. Γιάννης Τερεζάκης έκλεισε  με τρεις μαντινάδες που μας ξάφνιασαν. Σας παραθέτω τις δύο. Την τρίτη δεν την πρόλαβα να τη γράψω.
“Κάθε φορά που η βροχή το χώμα θα φιλήσει,
το άρωμα του θυμαριού στα όρη θα σκορπίσει”
και:
“Επειδή ποιήματα και συλλογές γράφονται κάθε μέρα
εις του Βαγγέλη βρίσκεται η διαφορά στην πένα”.
Η όμορφη εκδήλωση συνεχίστηκε προσεγγίζοντας την ποίηση του Βαγγέλη Κακατσάκη η ποιήτρια κα Αγγελική Σιδηρά.
Η κα Σιδηρά, ούσα ποιήτρια και η ίδια προσέγγισε με ιδιαίτερα ζεστό και ευαίσθητο τρόπο την ποιητική δουλειά του Κακατσάκη. Με συγκλονιστικό τρόπο η κα Σιδηρά, έκανε την ανάλυση των ποιημάτων του Βαγγέλη και στα λόγια της ξεχώριζες τον θαυμασμό εντοπίζοντας τους ανώτερους ποιητικούς στόχους και σωστά αναπλασμένες αληθινές στιγμές και τη ζωντάνια των μορφών και των γεγονότων. Τα ποιήματα που επέλεξε να αναλύσει η κα Σιδηρά και που έκανε με αριστοτεχνικό τρόπο, πράγματι βρίσκεται η πεμπτουσία της συλλογής.
Σειρά είχε έπειτα η ομιλία – προσέγγιση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μάνου Στεφανίδη.
Ξεκίνησε την ομιλία του με μια παρατήρηση. «Η λαλιά σας, η ντοπιολαλιά σας που είναι γεμάτη μουσικότητα και ποίηση, λένε και ισχυρίζονται πολλοί επιστήμονες – ερευνητές πως αν δεν είχε πέσει η Κρήτη στους Τούρκους αυτή η γλώσσα του Χορτάτση και του Κορνάρου θα ήταν σήμερα η Νεοελληνική γλώσσα».
Για τον Β.Κ. μας είπε πως: Δεν είναι ποιητής, είναι κατά πρώτον δάσκαλος και επειδή είναι δάσκαλος είναι ποιητής. Και επειδή είναι δάσκαλος και ποιητής είναι και πολίτης. Και συνέχισε με μια παρατήρηση πως: Εγώ τον ψέγω γιατί γράφει λιγότερα από όσα μπορεί. Και θα έπρεπε να γράψει περισσότερα. Δηλώνει πως τα ποιήματα του Β.Κ. ειδικά για τη μάνα του είναι συγκινητικά. Και πως και μεις όσο μεγαλώνουμε κάνουμε παρέα με τους αγαπημένους μας νεκρούς, τους κουβαλάμε μέσα μας και μιλάμε μαζί τους. Αυτό δεν είναι μακάβριο, αυτό είναι ο βαθύτερος ανθρώπινος πολιτισμός, δηλαδή η ζωντανή σχέση μας με τους νεκρούς μας. Η ποιητική συλλογή του Β.Κ. είναι ένα βιβλίο που κινείται με όρους μοναδικότητας, χρησιμοποιεί τον ελεύθερο στίχο με εξαιρετική λιτότητα.
Το τελευταίο ποίημα της συλλογής είναι ένα παραδοσιακό έμμετρο ποίημα που μέσα από μια ταπεινότητα γίνεται ένα διαμαντάκι ενός ποιητικού λόγου.
Σας το παραθέτω:
“Μετά φόβου”
“Εγώ δεν είμαι ένας σπουδαίος ποιητής.
Δεν γράφω κι εύκολα που ίσως γράφουν κι άλλοι.
Πρέπει της σιωπής να λειτουργήσει ο πυκνωτής
να ’ρθει μια παράξενη να με τυλίξει ζάλη.
Μόνο τότε μετά φόβου ξεκινώ
Να κάνω ποίημα το απόσταγμα της σκέψης
ντύνοντάς το, όπως μπορώ να μην μείνει γυμνό,
μ’ όλες εκείνες που του πρέπουνε τις λέξεις”.
Η χαριτόβρυτος Χανιώτισσα ηθοποιός κα Νεκταρία Γιαννουδάκη, με τέλεια άρθρωση και εξαιρετική ηθοποιία απήγγειλε ποιήματα από τη συλλογή διανθίζοντας την εκδήλωση.
Εκλεισε η όμορφη, κατά κοινήν ομολογία, εκδήλωση με αντιφώνηση από τον δημιουργό.
Υ.Γ. Βαγγέλη, εγώ δεν μπορώ και δεν γκατέω. Δεν γκατέω και δεν μπορώ να γράψω ποίηση. Δεν έχω δα και ποτές μου προσπαθήσει. Γι’ αυτό θα ήθελα, τα ποιήματά σου που αφορούν τη μάνα σου, να τα αφιερώσω και γω στη δικιά μου μάνα τη Στελιανή που στη θανή της ήσουν παρών και δεν το ξεχνώ!
Χανιώτικα νέα (18.10.2013)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/irthe-kai-sthn-athina-to-otan-gineis-ena-poihma-tou-vaggeli-kakatsaki/#ixzz2iHevlS1D


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου