Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ξεπέρασε και τον... εαυτό της η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, που βάζει ολοένα και πιο ψηλά τον πήχη, χαρίζοντας χαμόγελα, παιχνίδι και αισιοδοξία, όχι μόνο στα παιδιά και στους εφήβους, αλλά και στους γονείς τους, κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, όπως φάνηκε και στον προηγούμενο Παιδότοπο
Δείτε περισσότερα...  ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης





ΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ
Ο κόσμος στις Βιβλιοθήκες είναι πολύχρωμος (2)

Καλοί μου φίλοι, καλημέρα!
Ξεπέρασε και τον... εαυτό της η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, που βάζει ολοένα και πιο ψηλά τον πήχη, χαρίζοντας χαμόγελα, παιχνίδι και αισιοδοξία, όχι μόνο στα παιδιά και στους εφήβους, αλλά και στους γονείς τους, κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, όπως φάνηκε και στον προηγούμενο Παιδότοπο. Κοντά στα χίλια, 896 για την ακρίβεια, ήταν τα παιδιά που έλαβαν μέρος στις 55 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη 40 εθελοντών και εμψυχωτών, στο πλαίσιο της "εκστρατείας" με τίτλο "Προώθηση της Ανάγνωσης, της Δημιουργικότητας και της Καινοτομίας" και με θέμα "Ο κόσμος στις βιβλιοθήκες είναι πολύχρωμος", όπως έγραψα σύμφωνα με τα στοιχεία που μου έστειλε η και καλή φίλη, προϊστάμενη της Βιβλιοθήκης Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη. 
Αλλος ένας Παιδότοπος, ο σημερινός, σ? αυτόν τον πολύχρωμο κόσμο, λοιπόν! Αλλη μια ευκαιρία ν? απονείμουμε τα εύσημα τόσο στη Βιβή και στις συνεργάτιδές της βιβλιοθηκονόμους Μαρία Μαραβελάκη, Λίτσα Μαστορακάκη και Κατερίνα Βαρανάκη, όσο και στους 40 εθελοντές και εμψυχωτές που στήριξαν την όλη προσπάθεια... 
Σας χαιρετώ με αγάπη
Β.Θ.Κ.





Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, για τους μικρούς μας φίλους ένα εργαστήρι... φιλοσοφίας, από τις Ψυχολόγους Ελενα Παπαδομαρκετάκη και Κατερίνα Δασκαλάκη. Εγινε η ανάγνωση του παραμυθιού: "Ενα δικό του χρώμα" του συγγραφέα Λίο Λιόννι, που πραγματευόταν θέματα όπως η μονιμότητα και η αλλαγή, η προσωπική και η κοινωνική ταυτότητα.
Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με το να απεικονίσουν την ταυτότητά τους, όπως την αντιλαμβάνονται, ζωγραφίζοντας σε μία κόλλα χαρτί το «πώς βλέπουν τα ίδια τα παιδιά τον εαυτό τους» και «πως τους βλέπουν οι άλλοι».
Η Ελενα Παπαδομαρκετάκη και η Κατερίνα Δασκαλάκη μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Η εμπειρία του εργαστηρίου ήταν μοναδική, είχαμε την αμέριστη συνεργασία των παιδιών καθόλη τη διάρκεια του εργαστηρίου και νοιώσαμε πολλή χαρά για την προσπάθεια τους και την αποδοχή που μας έδειξαν.»

«Σκοπός μας; Μα φυσικά, να περάσουμε καταπληκτικά! Τα καταφέραμε; Για να δούμε... Η κλασική μουσική μας ταξίδεψε στα τοπία του κόσμου, όπου και συναντήσαμε -με τη φαντασία μας- από εργατικά μυρμηγκάκια έως και επιβλητικότατα λιονταράκια! Στη συνέχεια, επειδή κουραστήκαμε από το ατελείωτο σχεδόν ταξίδι, είπαμε να ζωγραφίσουμε και λίγο...
Εμπνευσμένοι από τις υπέροχες εικόνες, διαλέξαμε μονάχα τα μαγευτικά χρώματα της φύσης και αποτυπώσαμε πάνω σε μια κόλλα χαρτί έναν δικό μας κόσμο...
Και τα ζωάκια μας; Τα κρύψαμε σαν χαμαιλέοντες μέσα στη φαντασία μας... Μπορείτε να τα βρείτε;».
Φουντουλάκης Αντώνης
Δάσκαλος








Η εθελόντρια εκπαιδευτικός Γαλημιτάκη Σμαράγδα μας διηγείται την εμπειρία της με τα παιδιά, στην Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας.
«Απρόσμενα ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική θα χαρακτήριζα τη συνάντησή μου με τα παιδιά της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σούδας στις 8/7/2013. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις μιλήσαμε για το πώς διαλέγουμε ένα βιβλίο και τους ανθρώπους που συνεργάζονται για την ολοκλήρωση του.
Το δικό μας βιβλίο ήταν "Το κόκκινο και το μπλε μαζί" της Daniela Bunge. To διαβάσαμε και, αφού τα παιδιά το αναδιηγήθηκαν με απίστευτη ακρίβεια, κουβεντιάσαμε την ιστορία του.
Το θέμα ιδιαίτερα λεπτό και δύσκολο: ένα αγόρι παρακολουθεί το χωρισμό του νονού και της νονάς.
Σχολιάζοντας τις δυσκολίες των ανθρώπινων σχέσεων από τη φράση του κειμένου «τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», τα ίδια τα παιδιά μίλησαν με έξυπνα παραδείγματα για υποχωρητικότητα και σεβασμό για να περνάμε καλά αλλά και για τη μοναξιά.
Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε με την κατασκευή μόμπιλ σε χρώματα -τι άλλο- κόκκινο και μπλε και με πολλές κόκκινες ερωτευμένες καρδιές. Και βέβαια δεν παραλείψαμε την αναμνηστική φωτογραφία
Κάνοντας την αποτίμηση της εκπαιδευτικής δράσης, στην οποία με χαρά πήρα μέρος για πρώτη φορά, μένω με την εντύπωση πως τα παιδιά πέρασαν καλά κι εγώ ακόμη καλύτερα. Τα ευχαριστώ και υπόσχομαι να το ξανακάνω, να διαβάσω, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ξανά μαζί τους ένα βιβλίο.»


«Ο θησαυρός απ? το χαμόγελο, τη δημιουργικότητα και το κέφι που αποκομίζει κάποιος από τη συναναστροφή με την παιδική ηλικία, είναι το ανεκτίμητο κάτι, το οποίο, οι τυχεροί που ασχολούνται με το παιδί απολαμβάνουν, όπως είχα τη χαρά ν? απολαύσω κι εγώ σήμερα!'.

Αλιγιζάκης Ιωσήφ
Συγγραφέας

Χανιώτικα νέα (05.10..2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου