Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ, φόροι, φόροι, φόροι, φόροι, φόροι… Φόροι επί φόρων, αλλά και φόροι επί φόρου. Βρέχει βροχή δαρτή ολοχρονίς του χρόνου κι έχουμε ξωμείνει από ομπρέλες. Πού να προλάβει και ο ομπρελάς…
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν γκρεμίζεται από το βάθρο της”, μας θυμίζει ο ποιητής, “με την ευθύνη του πνεύματος” που τον διακρίνει. Για τον και εκλεκτό συνεργάτη της εφημερίδας μας, διακεκριμένο δημοσιογράφο, Δημήτρη Κακαβελάκη, που επιμένει κι ας μην ακούουν εις την οδόν έξω ουδέν οι λαοί, για να θυμηθώ τον Καβάφη, να εξαγγέλει, ο λόγος.
“ΣΑΡΚΑ ΜΙΑ”, ο τίτλος της νέας συλλογής του και καλού φίλου, κορυφαίου πνευματικού ανθρώπου, που μόλις κυκλοφορήθηκε απ’ τις εκδόσεις “Ερεισμα”. Οσοι πιστοί, στην πρώτη παρουσίασή της, μεθαύριο, Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στο Ενοριακό Κέντρο (Κωνσταντινουπολειάδα) των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας, προσέλθετε.
“ΣΕ ΣΑΡΚΑ ΜΙΑ”. Με πνευματικό ερέθισμα την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα πριν από 100 χρόνια, γράφτηκε η προαναφερθείσα ποιητική συλλογή που περιλαμβάνει 32 ποιήματα τα οποία “εκφράζουν υπόρρητα την ουσία, τη σημασία και την αξία πολλαπλών διαχρονικά πραγματώσεων σε Σάρκα Μία”.
“ΡΙΓΜΕΝΗ” η Κρήτη σε υποδομές. Ξεκάθαρο το μήνυμα που έστειλε ο περιφερειάρχης του νησιού Σταύρος Αρναουτάκης στην κυβέρνηση και ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αν δεν φωνάξει το παιδί, η μάνα δεν του δίνει!
ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ απευθύνεται σήμερα και ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης. “Έρχεται πάλ’ η τρόικα αντέτι όπως τόχει/ στ’ Οκτώβρη την επέτειο, Αντώνη, πες της όχι”, του λέει. Εύκολο το ’χεις, Ηλία;
ΑΝΟΙΓΩ ΑΓΚΥΛΗ. Αντέτι πάει να πει έθιμο, συνήθεια και προέρχεται από την τουρκική λέξη adet. Περίπου ομόηχη είναι και η λέξη (επίρρημα) αντετά που προέρχεται απ’ το ιταλικό ρήμα adattare (= προσαρμόζω) και σημαίνει ταιριαστά, ό,τι πρέπει (βλ. και “Λεξικό” Αντώνη Ξανθινάκη). Κλείνω την αγκύλη.
ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ, φόροι, φόροι, φόροι, φόροι, φόροι… Φόροι επί φόρων, αλλά και φόροι επί φόρου. Βρέχει βροχή δαρτή ολοχρονίς του χρόνου κι έχουμε ξωμείνει από ομπρέλες. Πού να προλάβει και ο ομπρελάς…
ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ Ελλάδα είναι πιο εύκολο να πάρεις πιστοποιητικά για 10 παιδιά που δεν έχεις, παρά μια βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής. Οπως το έγραψε στον “τοίχο” της σελίδας της στο βιβλίο των προσώπων (φέισμπουκ) η φίλη Ισμήνη Καμαριανάκη, έτσι το γράφω, προσυπογράφοντάς το.
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ με τον Ηρόδοτο, για το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής, αγωνίζεται μεθαύριο η ΑΕΚΑΡΑ μας, Μήτσο! Το ξέρω ότι το ξέρεις, αυτό δα έλειπε να μην το ξέρεις! Απλά για να σου θυμίσω τα περασμένα μεγαλεία, το έγραψα. Και διηγώντας τα να κλαις…
ΟΙ ΒΑΒΥΛΩΝΙΟΙ, μια φορά τον χρόνο σε κάθε χωριό, συγκέντρωναν σε ένα σημείο όσα κορίτσια βρίσκονταν σε ηλικία γάμου. Γύρω – γύρω μαζεύονταν οι άνδρες και ένας κήρυκας τις πουλούσε, ξεκινώντας από την ωραιότερη. Οταν έβρισκε αγοραστή με πολλά χρήματα, συνέχιζε με τη δεύτερη σε ομορφιά. Η πώληση γινόταν με σκοπό τον γάμο. Οι πιο πλούσιοι συναγωνίζονταν μεταξύ τους για να αγοράσουν τις πιο όμορφες. Αντίθετα τους φτωχούς δεν τους ενδιέφερε η ομορφιά και έπαιρναν τις άσχημες, μαζί όμως με χρήματα. Μόλις, λοιπόν, αγοράζονταν οι ωραίες, ο κήρυκας σήκωνε την πιο άσχημη ή κάποια ανάπηρη, αν υπήρχε και την έδινε σε όποιον ήθελε τα λιγότερα χρήματα. Αυτά τα χρήματα προέρχονταν από την πώληση των ωραίων κοριτσιών, που έτσι βοηθούσαν τις φτωχές και ανάπηρες να παντρευτούν και αυτές. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Μέσα σε κάθε χαμό φανταστικό/ Ή πραγματικό η ελευθερία δεν/ Γκρεμίζεται από το βάθρο της/ Αλλά γίνεται εκκρεμές/ Περιοδικής ταλάντωσης/ Ν’ ανοίγει πόρτες φυλακών/ Σε κάθε καιρό σκληρότητας/ Τότε που οι πεδιάδες/ Γίνονται βουνά κι εκείνα/ θέλουν να ’ναι λόφοι/ Να πλέουν σε ψηφιακή/ Ευκρίνεια μιας αδοξότητας/ που πολεμάν την/ Ένωση της αρχής με την/ Αρχή σε Σάρκα Μία”.
Ατιτλο ποίημα από την ποιητική συλλογή του Δημήτρη Κακαβελάκη “Σάρκα Μία” (εκδ. “ΕΡΕΙΣΜΑ”).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (25.10.2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%84%ce%ac-7/#ixzz2ijWYAmfs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου