Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

'Ο ΧΡΥΣΟΣ κανόνας της συμπεριφοράς είναι η αμοιβαία ανοχή καθώς πάντοτε θα βλέπουμε την αλήθεια σε κομμάτια και από διαφορετικές γωνίες', έχει πει ο Μαχάτμα Γκάντι. Επιστρέφω συχνά και σ  αυτήν του τη ρήση. Ιδιαίτερα τελευταία καθώς καθείς ολοένα και περισσότερο οχυρώνεται πίσω απ? την αλήθεια του. Κακός σύμβουλος ο φανατισμός, ο όποιος φανατισμός.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'Ο ΧΡΥΣΟΣ κανόνας της συμπεριφοράς είναι η αμοιβαία ανοχή καθώς πάντοτε θα βλέπουμε την αλήθεια σε κομμάτια και από διαφορετικές γωνίες', έχει πει ο Μαχάτμα Γκάντι. Επιστρέφω συχνά και σ? αυτήν του τη ρήση. Ιδιαίτερα τελευταία καθώς καθείς ολοένα και περισσότερο οχυρώνεται πίσω απ? την αλήθεια του. Κακός σύμβουλος ο φανατισμός, ο όποιος φανατισμός.

'ΦΑΣΙΣΜΟΣ δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή'. Ο τίτλος ενός άρθρου ουσίας, αλλά και ευαισθησίας που έγραψε προχθές (Τρίτη 1 Οκτωβρίου) στην εφημερίδα μας ο και ιδιαίτερα ενεργός συμπολίτης μας Γιάννης Τσουκάτος. Οντως χρειάζεται πολλή δουλειά για να ξεριζωθεί ο φασίστας που κρύβουμε μέσα μας!

ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΙΟ χαλά πάντα το ίσιο! Καλή και χρήσιμη η ενημέρωση περί Χρυσής Αυγής από τα Μ.Μ.Ε., υπάρχουν ωστόσο κι ένα σωρό άλλα θέματα, ιδιαίτερα σημαντικά, που τρέχουν και γι? αυτά μιλιά κι αχνιά. Είπαμε...

'ΔΕΝ ΞΕΡΩ η Ελλάδα μας πόσο καιρό θ? αντέξει/ γιατί στο λούκι που περνά πολύ νερό θα τρέξει'. Σκούρα, για να μην πω μαύρα, βλέπει τα γενικότερα πράγματα στην πατρίδα μας ο Εννιαχωριανός σ? αυτήν του τη μαντινάδα. Θ? αντέξει, Γιάννη, θ? αντέξει! Εχουμε περάσει και χειρότερα. 'Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις', που λέει και ο ποιητής. 

ΣΤΑ ΥΨΗ, ποια ύψη, στην τρούλα του ουρανού, η ανεργία στην Ελλάδα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ 1.400.000 Ελληνες ήταν χωρίς δουλειά τον Ιούνιο. Ετσι, όπως πάμε, πιο πολλοί θα ?ναι οι άνεργοι από τους εργαζομένους, οσονούπω στην πατρίδα μας. 

ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ, αναπαρκέστατο το προσωπικό και στο Γηροκομείο Χανίων. Κατά τ? άλλα η Πολιτεία επιμένει να γιορτάζει την Ημέρα των Ηλικιωμένων. Αν έλειπαν η κατάθεση ψυχής των εργαζομένων και οι εθελοντές...

ΑΗΤΤΗΤΟΣ ο Α.Ο. Πλατανιάς στις πρώτες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος της Α? Εθνικής. Τι μισογεμάτο, γεμάτο, φουλαριστό φαίνεται το ποτήρι! Ούτε μία νίκη δεν έχει σημειώσει, ωστόσο. Τι μισοάδειο, εντελώς άδειο, φαίνεται! Αχ αυτές οι αλλεπάλληλες ισοπαλίες. Προπάντων αυτές οι εντός έδρας...

ΠΟΙΟΣ δαίμων του τυπογραφείου και ποιος ιός του υπολογιστή! Αποκλειστικά δικό μου το λάθος. Αντί να γράψω σ? ένα απ? τα προχθεσινά 'πεταχτά' Κυριακή, έγραψα Σάββατο. Διορθώνω: Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου (7 μ.μ.) η παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής 'Οταν γίνεις ποίημα' στην Κρητική Εστία Αθηνών (Στράβωνος 14).

ΓΙΑΝΝΗ Θ. ΠΟΛΥΡΑΚΗ, συγγραφέα - ποιητή, Καμπάνι Χανίων: Πολλά απ? τα ποιήματά σου, που συμπεριλαμβάνονται στη μόλις εκδοθείσα ποιητική σου συλλογή 'Ωδή στη μάνα', Γιάννη, θα βρουν θέση κατά καιρούς στο τέλος της στήλης. Εν είδει 'πεταχτού', αλλά και αγαπητικού χαιρετισμού στη μάνα, σαν πηγή της ζωής, έτσι όπως την περιγράφεις. Αυτά μόνο προσώρας ίσα - ίσα για να συνοδεύσω τη χαρά μου για την έκδοση ενός ακόμα βιβλίου σου. Καλοτάξιδο!

Ο ΙΕΡΩΝ επειδή έβλεπε ότι οι μισθοφόροι που είχε προσλάβει ήταν εχθρικοί απέναντί του και σχεδίαζαν στάση εναντίον του έκανε αιφνιδιαστική εκστρατεία εναντίον των βαρβάρων που είχαν καταλάβει τη Μεσσήνη. Στη μάχη που ακολούθησε τοποθέτησε μπροστά στους μισθοφόρους και αυτός με τους υπόλοιπους άνδρες του έμειναν εφεδρεία. Οταν οι μισθοφόροι τράπηκαν σε φυγή, αυτός δεν κινήθηκε για να τους βοηθήσει, αλλά τους άφησε να σκοτωθούν μέχρι ενός. Ετσι απαλλάχτηκε από τους ενοχλητικούς αυτούς άνδρες και προσέλαβε άλλους. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Ομορφος λόγος έρρεε απ? το δικό σου στόμα/ λόγος όπου τον έπλεκες σ? ωραία παραμύθια/ κι εγώ, μα και τ? αδέλφια μου, κρεμόμασταν για ώρες/ από του λόγου τη ροή, περίτεχνα πλεγμένο!/ Δεν ήταν λόγια Αντερσεν, άλλων παραμυθάδων/ ήταν δικά σου αυτούσια, βγαλμένα ?π? το μυαλό σου/ για να μας δώσεις, μάνα μου, τροφή για την ψυχή μας/ και ήσουν γενναιόδωρη στων λόγων σου τον πλούτο./ Σαν ψάχνω μες στο είναι μου το χάρισμα που έχω/ να συνταιριάζω τη ροή του λόγου μ? αρμονία/ ανακαλύπτω μέσα μου κάτι απ? το δικό σου/ που μου το κληροδότησες μαζί με τόσα άλλα'. 
Το ποίημα 'Τα παραμύθια σου' του Γιάννη Θ. Πολυράκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (03.10.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου