Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και καλή σπορά! Ο,τι σπέρνουμε θερίζουμε! Αν έχουμε, βέβαια και την έγνοια μας να ξεριζώνουμε με το που κάνουν την εμφάνισή τους τα ζιζάνια και με την προϋπόθεση ότι θα είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες. Μεταφορικά μιλώ, φαίνεται αυτό. Μην ξεχνούμε, όμως, ότι τις κυριολεξίες με μεταφορές τις καταλαβαίνουμε καλύτερα.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Γιάννης Τσαρούχης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΚΤΩΒΡΗΣ και δεν έσπειρες, οκτώ σωρούς δεν έκανες! Οκτώβρης από σήμερα και αν δεν θυμηθώ πρώτη απ? όλες τις πολλές παροιμίες του, αυτήν με την οποία ήδη άρχισα τη στήλη, ποια να θυμηθώ;

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και καλή σπορά! Ο,τι σπέρνουμε θερίζουμε! Αν έχουμε, βέβαια και την έγνοια μας να ξεριζώνουμε με το που κάνουν την εμφάνισή τους τα ζιζάνια και με την προϋπόθεση ότι θα είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες. Μεταφορικά μιλώ, φαίνεται αυτό. Μην ξεχνούμε, όμως, ότι τις κυριολεξίες με μεταφορές τις καταλαβαίνουμε καλύτερα.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ συλλήψεις του αρχηγού, βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής τι; Τι γίνεται παραπέρα; Θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων επιτέλους (!) το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του; Θα εντοπιστούν και θα θεραπευτούν τα αίτια που προκαλούν τα ενυπάρχοντα στον κοινωνικό ιστό αποστήματα; Ποιο είναι το αντίδοτο στο δηλητήριο της Χρυσής Αυγής;

MONO ΡΗΤΟΡΙΚΑ δεν είναι τα παραπάνω και πολλά άλλα παρόμοια ερωτήματα. 'Τα δύσκολα τελείωσαν, τα δυσκολότερα μόλις αρχίζουν' μου είπε προχθές σε γενομένη συζήτηση ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Για να προσθέσει σιβυλλικά: Τα κλούβια αβγά, κλούβια είναι, όποια κότα κι αν τα κλωσήσει!

'ΚΑΙ ΑΥΤΗ η ηθική έχει τα όριά της, πέραν των οποίων προβαίνουσα περιπίπτει εις άλλην κατηγορίαν, ήτις δεν ηξεύρω μεν εάν ημπορή να κληθή ανηθικότης, της αρκεί όμως ότι δεν λέγεται ηθική'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

'ΜΙΑ ΜΕΡΑ θα γεράσουμε γι? αυτό να μην ξεχνούμε/ πως τη γιαγιά και τον παππού πρέπει να βοηθούμε!'. Δεν ξέχασε την Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, η μαντιναδολόγος μας η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Δική της η μαντινάδα.

'ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ' ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του Πολυχρόνη Κουτσάκη, που κυκλοφορείται οσονούπω, απ? τις εκδόσεις 'ΠΑΤΑΚΗ'. Να το γράψω κι εδώ: Μετά την Εθνική Ελλάδος και στη Μικτή Κόσμου ετοιμάζεται να παίξει ο Πολυχρόνης! Και με την ευκαιρία. Το βιβλίο του 'Οταν ήταν ευτυχισμένος' θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, στις 14 Οκτωβρίου. Οσοι μένουν στην Αθήνα και όσοι βρεθούμε εκεί (Θεού θέλοντος εγώ θα ?μαι γιατί την προηγούμενη Σάββατο 13 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στην Κρητική Εστία η ποιητική μου συλλογή 'Οταν γίνεις ποίημα') να πάμε!

ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΡΡΩΣΗ και θερμές ευχές στον και εκλεκτό συνεργάτη της εφημερίδας μας αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Χατζηνικολάου για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έξοδο από το Νοσοκομείο Χανίων, όπου εδώ και μία εβδομάδα νοσηλεύεται. Αναζητούμε πολύ τις συνεργασίες σας πάτερ! Είναι το νέο το 24ο (!) βιβλίο σας, που περιμένει να κυκλοφορηθεί. Σιδερένιος!

Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ της Κορίνθου Περίανδρος έστειλε κάποτε έναν άνθρωπό του στον τύραννο της Μιλήτου Θρασύβουλο για να τον ρωτήσει πως θα εξασφάλιζε αποτελεσματικά την εξουσία του. Ο Θρασύβουλος δέχτηκε τον Κορίνθιο απεσταλμένο, βγήκε μαζί του στην εξοχή και τον οδήγησε σε ένα χωράφι σπαρμένο με σιτάρι. Περπατώντας μέσα σ? αυτό έκοβε όποιο στάχυ ήταν ψηλότερο από τα άλλα και το έριχνε στη γη. Αφού διέσχισε το χωράφι κατέστρεψε το καλύτερο και ψηλότερο μέρος του σπαρτού, έδιωξε τον απεσταλμένο χωρίς να του πει ούτε μια λέξη. Οταν εκείνος επέστρεψε στην Κόρινθο και ρωτήθηκε από τον Περίανδρο ποια βουλή του έστελνε ο Θρασύβουλος απάντησε ότι δεν του είχε πει τίποτα. Απορούσε μάλιστα πως τον είχε στείλει σε τέτοιον άνθρωπο βαρεμένο στο μυαλό, που κατέστρεφε μόνος του τα υπάρχοντά του. Οταν όμως του διηγήθηκε με λεπτομέρειες το συμβάν ο Περίανδρος κατάλαβε ότι τον συμβούλευε να σκοτώσει τους πολίτες που ξεχώριζαν και ακολούθησε τη συμβουλή του. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Τα χαλκώματα  αγοράζει/ και τα φύλλα όλα σκεπάζει./ Με το σάκο του στον ώμο/ τριγυρίζει μες στο δρόμο./ Οπου ο Οκτώβρης κι αν αγγίζει/ το τοπίο κοκκινίζει./ Ως και τ? Αη ? Δημήτρη το άτι/ από μπρούτζο ένα κομμάτι./ Στα χρυσάνθεμα πατάει,/ βρέχει, αστράφτει όπου περνάει./ Με την πρώτη ανατριχίλα/ πέφτουν χάλκινα τα φύλλα'.
Το ποίημα 'Οκτώβριος' της Ρένας Καρθαίου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανι'ωτικα νέα (01.10.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου