Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 9

Το βιβλίο “Στα Πεταχτά” διεκδικεί άξια την προσοχή μας και είναι βέβαιο ότι δικαιούται πολλές αναγνώσεις καθώς, το περιεχόμενό του έχει ιδιαίτερη ιστορική, παιδαγωγική και λογοτεχνική αξία.
Πηνελόπη Ι. Ντουντουλάκη
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 9
Γράφει η ΠΗΝΕΛΟΠΗ Ι. ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
Η αέναη κίνηση της ζωής, μέσα από μικρές και μεγάλες στιγμές της επικαιρότητας, καταγράφεται με τρόπο μοναδικό σε ένα ξεχωριστά πρωτότυπο βιβλίο.
Ο δάσκαλος, ποιητής και συγγραφέας Βαγγέλης Κακατσάκης, με πολυετή θητεία και στο χρονογράφημα [μέσα από τη στήλη “ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ” στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”] προσδίδει στο σχολιασμό της καθημερινότητας χαρακτήρα σύνθετης λογοτεχνικής γραφής. H χρονογραφική αναφορά απεγκλωβίζεται από τη στερεότυπη δομή της. Ο σχολιασμός, πλαισιωμένος από εύστοχο παραβολικό λόγο, επικεντρώνεται σε ιστορικές αντιστοιχίες, οι οποίες θα αποτελέσουν το έναυσμα γενικότερου προβληματισμού. Ο δημιουργός αυτής της στήλης παραθέτει, επίσης, ψηφίδες νεότερου και σύγχρονου ποιητικού λόγου, ικανές να δώσουν φως και χρώμα στο πυρπολημένο τοπίο των καιρών. Κάποιες φορές μία μαντινάδα, απόσταγμα της παραδοσιακής ποιητικής έκφρασης της Κρήτης, προσθέτει τον δικό της τόνο. Το χρονογράφημα μετουσιώνεται σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και μεστό πολύπτυχο, που δίκαια αποσπά την προσοχή των αναγνωστών και μπολιάζει με ουσιαστικό λόγο την ψυχή τους.
Τα εβδομήντα δύο επιλεγμένα κείμενα του βιβλίου, (επτά από κάθε μήνα του έτους 2012), συνοδεύονται από ισάριθμα εκφραστικά σκίτσα του Μπάμπη Κιαγιά και συνθέτουν ένα άρτιο από κάθε άποψη έργο, το οποίο κατορθώνει να προσδώσει ένα άρτιο από κάθε άποψη έργο κοινωνικού προβληματισμού με διαχρονικό χαρακτήρα.
Στην Ελλάδα που προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημά της εν μέσω της συνθλιπτικής ύφεσης, της πάνδημης μελαγχολίας, της ανεργίας και της ανέχειας, αντιπαρατάσσοντας την ανθρώπινη συμπαράσταση και προσφορά, την “Ωραία Ελλάδα της Αλληλεγγύης”, αφιερώνει το πόνημα αυτό ο συγγραφέας.
Ενα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου διατίθενται υπέρ του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και άλλων φορέων κοινωνικής μέριμνας. Χορηγός του αξιέπαινου εκδοτικού εγχειρήματος η εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”.
Το βιβλίο “Στα Πεταχτά” διεκδικεί άξια την προσοχή μας και είναι βέβαιο ότι δικαιούται πολλές αναγνώσεις καθώς, το περιεχόμενό του έχει ιδιαίτερη ιστορική, παιδαγωγική και λογοτεχνική αξία.

Χανιώτικα νέα(14.10.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου