Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

“ΓΙΑ ΕΝΑ ήμουν σε όλη μου τη ζωή βέβαιος πως ένας δρόμος, ένας μονάχα, οδηγάει στο Θεό, ο ανήφορος”. Θυμάμαι συχνά τη φράση αυτή του Νίκου Καζαντζάκη. Μαχητής, Μέγας Μαχητής ο Μεγάλος Κρητικός Συγγραφέας που παραμένει πάντα επίκαιρος.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγελης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ ’ν’ εύκολη μ’ ανηφοριά θα πάρει/ κατέχει δα ο μαχητής τση κορυφής τη χάρη”. Η μαντινάδα που έστειλε, όπως μου είπε, ο και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας μας, συγγραφέας Γιώργος Καμβυσέλλης, που κατοικοεδρεύει στο Σφηνάρι της Κισάμου, σ’ έναν φίλο του δημοσιογράφο που του διαμαρτυρήθηκε για τον αγώνα που κάνει, προκειμένου, να κρατηθεί στο ύψος του. Τη χαρίζει και στους προβληματισμένους, μαζί με την αγάπη του, λέει.
“ΓΙΑ ΕΝΑ ήμουν σε όλη μου τη ζωή βέβαιος πως ένας δρόμος, ένας μονάχα, οδηγάει στο Θεό, ο ανήφορος”. Θυμάμαι συχνά τη φράση αυτή του Νίκου Καζαντζάκη. Μαχητής, Μέγας Μαχητής ο Μεγάλος Κρητικός Συγγραφέας που παραμένει πάντα επίκαιρος.
ΕΝΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, εκτός μνημονίου, εντός μνημονίου, εκτός μνημονίου, εντός μνημονίου, εκτός μνημονίου… Εντός, εκτός και επί τα αυτά. Σε κουβέντα να βρισκόμαστε, μέχρι να ’ρθει ο “κακός” ο λύκος.
ΑΝΟΙΓΩ ΤΗΝ παρένθεση. Αντέχει ο γάιδαρος, γάιδαρος είναι, έλεγε ο θείος μου, ο μπαρμπα-Μανωλάκης με τ’ όνομα, όταν του έλεγαν ότι τον παραφόρτωνε. Μέχρι που απ’ το πολύ το παραφόρτωμα δεν άντεξε ο γάιδαρος κι έτσι έμεινε ο μπαρμπα-Μανωλάκης δίχως γάιδαρο. Κλείνω την παρένθεση.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα! Δεν αντέχει νέα μέτρα η ελληνική κοινωνία! Νέα μέτρα η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει! Εντάξει, ότι το λέει η κυβέρνηση, το πιστεύουμε. Το θέμα, ωστόσο, είναι και να το εννοεί. Αλλο να κάνεις τον λιονταρή κι άλλο να ’σαι λιοντάρι, άλλωστε.
“ΑΛΛΟΙΜΟΝΟΝ ΕΙΣ την Δικαιοσύνην που δανείζεται την μάστιγα της Αδικίας διά να κτυπήσει βαρύτερον· αλλ’ αλλοίμονον και εις την Αδικίαν, που θα έχη το θράσος να δανείση εις την αδικίαν την μάστιγάν της”. Από τη “Σιδηρά Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΑΟΧΑΡΑ – ΟΜΑΔΑΡΑ! Στον απόηχο της όντως μεγάλης νίκης του Α.Ο. Χανιά επί του Ολυμπιακού Βόλου στα Περιβόλια, το σύνθημα. Ωστόσο καλοί οι πανηγυρισμοί στο ποδόσφαιρο, αλλά πρέπει να κρατάνε λίγο. Τα κεφάλια κάτω και δουλειά, ύστερα από κάθε αγώνα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Οι καλύτερες απαντήσεις στο γήπεδο δίνονται.
ΕΥΤΥΧΙΟ Ι. ΛΑΜΠΟΥΣΑΚΗ, επίτιμο πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, συγγραφέα, Χανιά: Βιβλίου χρέους, έτσι όπως εσείς το αντιλαμβάνεσθε, το βιβλίο σας “Η ιατρική περίθαλψη στην επαρχία Σελίνου τα πρώτα 50 χρόνια από την τουρκική απελευθέρωση (1900 – 1950)”, που εκδόθηκε την περασμένη χρονιά από τον Ιατρικό Σύλλογο του Νομού μας και το οποίο είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε. Μα και ανθός της πίστης σας στον όρκο του Ιπποκράτη και βέβαια καρπός πολυετούς επισταμένης αγαπητικής έρευνας ταυτόχρονα. Σίγουρα έχει να γράψει κανείς πολλά γι’ αυτό. Να ’στε καλά να προσφέρετε και ως γιατρός και ως συγγραφέας και ως συγγραφέας ιατρός…
ΣΤΑ ΑΒΔΗΡΑ ένας γάιδαρος ξέφυγε από τον ιδιοκτήτη του, μπήκε σ’ ένα γυμναστήριο και έχυσε το λάδι με το οποίο αλείφονταν οι αθλητές. Οι κάτοικοι έκαναν τότε συνέλευση και για να σιγουρευτούν ότι κάτι τέτοιο δε θα ξανασυνέβαινε, αποφάσισαν το εξής: μάζεψαν όλα τα γαϊδούρια της πόλης, τα συγκέντρωσαν σ’ ένα μέρος και εκεί ενώπιον όλων των γαϊδάρων μαστίγωσαν τον φταίχτη γάιδαρο. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Αν πω τους γυμνούς ντυμένους/ καταλαβαίνουν ότι είμαι αυτοκράτωρ/ γιατί γυμνός αρχηγός των γυμνών/ ποτέ δεν υπήρξε χωρίς να ντυθεί./ Όταν λέω τους γύρω μου ελεύθερους/ ξέρουν πως υποταγή πρέπει να δείξουν/ γιατί βέβαια μόνον τον πιο αδίστακτο/ θα περιστοίχιζαν όσοι λέγονται έξυπνοι./ Μόλις πάλι ακούσω παράφωνα εγκώμια/ αμέσως συγχαίρω τον καλλιτέχνη/ γιατί ποιος τολμά να αμφισβητήσει/ τον διαρκή θρίαμβο της κολακείας./ Νομίζουν πως γυμνούς δεν βλέπω/ πως ευφυΐα θεωρώ την υποταγή/ ενώ δεν έχω το παραμικρό γούστο/ και τότε πάλι αλλάζω τα πάντα./ Γιατί είμαι ο αυτοκράτωρ”.
Το ποίημα “Αυτοκράτωρ” του Γιώργου Χουλιάρα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (24.10.2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%84%ce%ac-5/#ixzz2icyBfndL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου