Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ οι άνθρωποι να αντιδανειστούν καταλύματα και συνήθειες. Εκεί καταλήγει στο ποίημά του “Ντίνο ο τσιγγάνος” ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας εκλεκτός ποιητής Αυγερινός Ανδρέου. Μπορούν όμως να βοηθά ο ένας τον άλλο, να είναι αλληλέγγυοι. Να κοιτάζονται στα μάτια. Να μην ντρέπονται για την ανθρωπιά τους. Μπορούμε; Μπορούμε! Σπάνιο είδος τελικά στη φύση και στην ιστορία ο άνθρωπος!
Δείτεπερισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ οι άνθρωποι να αντιδανειστούν καταλύματα και συνήθειες. Εκεί καταλήγει στο ποίημά του “Ντίνο ο τσιγγάνος” ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας εκλεκτός ποιητής Αυγερινός Ανδρέου. Μπορούν όμως να βοηθά ο ένας τον άλλο, να είναι αλληλέγγυοι. Να κοιτάζονται στα μάτια. Να μην ντρέπονται για την ανθρωπιά τους. Μπορούμε; Μπορούμε! Σπάνιο είδος τελικά στη φύση και στην ιστορία ο άνθρωπος!
ΠΟΛΛΕΣ οι πασχαλινές αγορές αγάπης αυτές τις μέρες στην πόλη μας… Απ’ τους Γιατρούς του Κόσμου και του ΟΚΑΝΑ. Από τη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου… Από τον Σύλλογο Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης “Ορίζοντας”… Και βέβαια από πολλούς άλλους φορείς. Δεν αλλάζει ο κόσμος μ’ αυτές, δεν αλλάζει. Ούτε μ’ άλλες παρόμοιες πράξεις αλληλεγγύης αλλάζει. Ούτε η εποχή της εκμετάλλευσης θα συντομευθεί για να θυμηθώ τον Μπρεχτ. Καθόλου λίγο, ωστόσο, τα όποια χαμόγελα ανθίσουν σε κάποια ανθρώπινα πρόσωπα, καθόλου λίγο!
ΑΝ ΔΕΝ εκταμιεύσετε χρήματα, δεν θα πληρώσουμε στο ΔουΝουΤου έγκαιρα τη δόση του Απρίλη. Κάθετος (!) ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στις δηλώσεις του στο Σπήγκελ. Στη γραμμή και ο Αγιος φοβέρα θέλει. Ασχετα αν βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο. Και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα.
ΑΠ’ ΤΟΝ μικρό μύλο του Γιούρο-Γουόρκινγκ στον μεγάλο μύλο του Γιούρογκρουπ και από τον μεγάλο μύλο του Γιούρογκρουπ στον μικρό μύλο του Γιούρο-Γουόρκινγ. Δρομολόγια να γίνονται, σε δουλειά να βρισκόμαστε, αλλά και σε δουλειά να βρισκόμαστε, δρομολόγια να γίνονται. Μέχρι να χαθεί ο καρπός πριν αλεστεί; Αυτό μένει ν’ αποδειχτεί.
ΓΙΑ όλα φταίνε οι γκόμενες οι πρώην κι οι επόμενες! Σωστός, ολόσωστος ο Δήμος Μούτσης. Διαχρονικά αθώες οι νυν. Μέχρι να γίνουν κι αυτές πρώην, βέβαια…
ΤΟΝ… Σήφη, τον διάσημο κροκόδειλο των Ποταμών, που μας άφησε χρόνους τις προάλλες, αποχαιρετούν σήμερα με τις μαντινάδες τους ο φίλος ιερωμένος και ο Ηλίας Σταματάκης. «Το Σηφαλιό μας τέλειωσε, ψόφησε απ’ το κρύο/ και με σφιγμένη την καρδιά του λέμε το αντίο», μας λέει ο πρώτος. «Ο Σήφης αυτοκτόνησε με τον δικό του τρόπο/ δεν ήθελε να έπεφτε στα χέρια των ανθρώπω», μας λέει ο δεύτερος.
«ΟΥΔΕΝ των ανθρωπίνων έμεινε ποτέ άνευ μυστικής τινός τιμωρίας ή μυστικής ικανοποιήσεως· η κακία όσον και αν έζησεν απέθανεν· η αρετή, όσον και αν απέθανε, ανέζησεν». Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΑΥΓΕΡΙΝΟ Ανδρέου, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω – συγγραφέα – ποιητή, Αθήνα: Χαίρομαι που επιμένεις να μιλάς, και με την ποίησή σου, έτσι όπως είσαι μαθημένος κι όπως η ευρύτητα της παιδείας σου και κυρίως η ανθρωπιά σου, σου υπαγορεύουν, φίλε! Χαίρομαι, όμως περισσότερο, γιατί μου έδωσες την ευκαιρία με τη νέα (9η!) ποιητική σου συλλογή “Διαδρομές στους καιρούς” να κουβεντιάσω μαζί σου. Κι αν ξέρεις να χρησιμοποιείς συγκινησιακά τη γλώσσα σε βαθμό υπέρτατο, εσύ!
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, όταν πέθανε ο Ηφαιστίων, όχι μόνο κούρεψε άλογα και μουλάρια, αλλά γκρέμισε και τις επάλξεις των τειχών, ώστε κι αυτές ακόμη οι πόλεις να φαίνονται ότι πενθούν, παίρνοντας, αντί για την προηγούμενη μορφή, το άτιμο σχήμα του κουρεμένου. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Τα βρήκαμε με τον Ντίνο, τον τσιγγάνο/ (που έχει συνήθεια ν’ αλλάζει τόπους ανατολικά και μόνο)./ Είπαμε ν’ αντιδανειστούμε/ καταλύματα και συνήθειες/ για μέρες τριάντα./ Μετακόμισα στη σκηνή του/ κι άραξε στο σπιτικό μου./ Μόνο τρεις μέρες κράτησαν οι αντοχές μας./ Η ελευθερία του με κούρασε και με τρόμαξε/ και τον αναστάτωσε η ευταξία και τα βιβλία μου./ Ανταμώσαμε καταμεσής του δρόμου της επιστροφής/ κ’ είπε:/ – Φίλε χάσαμε κι οι δύο,/ γιατί η λευτεριά κυλά στις φλέβες μου/ κ’ η βολή στο νου σου./ Δεν ξαναείδα από τότε τον Ντίνο, τον τσιγγάνο./ Μετακινήθηκε ανατολικά, όπως το ’χει συνήθεια».
Το ποίημα “Ντίνο, ο τσιγγάνος” του Αυγερινού Ανδρέου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (03.04.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-273/#ixzz3WF1v6x1c 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου