Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος της φιλαναγνωσίας που εφαρμόζεται την φετινή σχολική χρονιά στα ολοήμερα πιλοτικά σχολεία της πατρίδας μας και η επίσκεψη του διακεκριμένου στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και όχι μόνο, συγγραφέα Μάνου Καντανολέων λίγες μέρες πριν απ’ τις διακοπές του Πάσχα, στο 13ο Δημ. Σχ. Χανίων. Μια επίσκεψη-επισφράγισμα της τρι- μηνιαίας ενασχόλησης των παιδιών των δυο τμημάτων της Τρίτης τάξης και ενός τμήματος της Δευτέρας, με τα βιβλία του. Σ’ αυτήν την επίσκεψη είναι αφιερωμένος ο σημερινός Παιδότοπος,,,
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


13ο ΔΗμ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Ο Μάνος Κοντολέων στο σχολείο μας

Καλοί μου φίλοι, Καλό Σαββατοκύριακο!
Στο πλαίσιο του προγράμματος της φιλαναγνωσίας που εφαρμόζεται την φετινή σχολική χρονιά στα ολοήμερα πιλοτικά σχολεία της πατρίδας μας και η επίσκεψη του διακεκριμένου στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και όχι μόνο, συγγραφέα Μάνου Καντανολέων λίγες μέρες πριν απ’ τις διακοπές του Πάσχα, στο 13ο Δημ. Σχ. Χανίων. Μια επίσκεψη-επισφράγισμα της τρι- μηνιαίας ενασχόλησης των παιδιών των δυο τμημάτων της Τρίτης τάξης και ενός τμήματος της Δευτέρας, με τα βιβλία του. Σ’ αυτήν την επίσκεψη είναι αφιερωμένος ο σημερινός Παιδότοπος με βάση το πλούσιο φωτογραφικό και άλλο υλικό που μου εστάλη, από τις διασκά- λες των παιδιών, τη Σοφία Κλάδου και τη Σοφία Βόλτσου της Τρίτης και την Ευτυχία Παπαδαντωνάκη της Δευτέρας. Πού και πώς να χωρέσουν όλα όσα έγιναν έτσι όπως έγιναν και κυρίως η χαρά που πήραν τα παιδιά απ’ την ενα- σχόλησή τους με τα βιβλία του Μάνου Κοντολέων, σε μια σελίδα! Συγχαρητήρια στις δασκάλες, όπως και σ’ όλους τους άλλους που δούλε- ψαν για το πρόγραμμα. Χάριν των παιδιών υπάρχουμε όλοι ως γονείς, ως δάσκαλοι και βέβαια ως συγγραφείς. Το ξέρει καλά και ο Μάνος Κοντολέων αυτό.... Σας χαιρετώ με αγάπη όλους! 
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, 
δάσκαλος







Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, λοιπόν, παιδιά της Δευτέρας και Τρίτης τάξης, εκπαιδευτικοί, η δι- ευθύντρια κα Χρύσα Τερεζάκη και ο σχολικός σύμβουλος κ. Μυλωνάκης Αντώνης υποδέ- χτηκαν τον Μάνο Κοντολέων στην είσοδο του 13ου δημοτικού σχολείου με χειροκροτήματα. Τα παιδιά της Δευτέρας τάξης παρουσίασαν με τη βοήθεια του μουσικού του σχολείου κ. Σαρό- γλου Στέργιου ένα τραγούδι που ξεπήδησε μέσα από ένα βιβλίο του Μάνου Κοντολέων “Το πρώτο λουλούδι”. Αφού ολοκλήρωσαν το τρα- γούδι τους, παρουσίασαν ένα δρώμενο παρμένο από το βιβλίο του κ. Μάνου Κοντολέων “Εγώ και το Ρομπότ μου” με τη βοή- θεια της κας Φραγκοπούλου Νίκης, δασκάλας θεατρικής αγωγής και της κας Παπαδαν- τωνάκη Ευτυχίας, δασκάλας του τμήματος. Ενας ενήλικος απο- φασίζει να αγοράσει ρομπότ που θα του κάνει όλες τις δουλειές και αυτός θα έχει την πολυτέ- λεια να απολαμβάνει τη ξάπλα και την ξεκούραση. Τελικά το ρομπότ απορυθμίζεται και απο- μακρύνεται. Ο ενήλικος βρίσκει παρηγοριά σε ένα αδέσποτό που μπορεί να μην του κάνει δου- λειές, όμως, του κρατάει συν- τροφιά. Στη συνέχεια ο συγγραφέας ξε- ναγήθηκε στα έργα των παιδιών που είχαν επιμεληθεί και φρον- τίσει με πολλή αγάπη. Τα παιδιά μέσα από τα έργα τους ξεδί- πλωσαν το ταλέντο τους και τη δημιουργικότητά τους, όπως επισήμανε και ο ίδιος ο συγγρα- φέας. Επειτα ο κ. Μάνος Κοντολέων απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών, που έπεφταν σαν βροχή καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης που του πήραν οι μικροί μαθητές. Απάντησε με πολλή ειλικρίνεια και αγάπη προς τους μικρούς δημοσιογρά- φους. Τέλος υπέγραψε τα βιβλία των μικρών μαθητών που είχαν δια- βάσει καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος και άλλα που από μόνα τους τα παιδιά είχαν βρει ενδιαφέροντα καιτα διάβα- σαν... Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολούθησε book-bazar στην είσοδο του σχολείου και μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν μεταχειρισμένα βιβλία σε πολύ καλή κατάσταση. Στη συνέχεια ο κ. Μάνος Κοντο- λέων μαζί με την ψυχολόγο κα Κουράκη συνομίλησε με γονείς του σχολείου μας για τη σημα- σία της ανάγνωσης παραμυθιών και γενικότερα για τη μεγάλη σημασία της ανάγνωσης λογο- τεχνικών βιβλίων. Τονίστηκε στη συζήτηση πως οι γονείς λει- τουργούν σαν πρότυπα θετικά προς τα παιδιά τους, αν οι ίδιοι διαβάζουν..
. (Β’ Τάξη)





Για να έρθει ο κ. Μάνος Κοντολέων δουλέψαμε τρεις ολόκλη- ρους μήνες με τα βιβλία του. Διαβάσαμε, ζωγραφίσαμε, γρά- ψαμε ιστορίες, ποιήματα, κατασκευάσαμε κούκλες με ανα- κυκλώσιμα υλικά, παίξαμε κουκλοθέατρο, τραγουδήσαμε... Μοιραστήκαμε όλοι δίκαια τις δουλειές... Για όλα τα βιβλία που διαβάσαμε, φτιάξαμε κι από ένα ταμπλό. Στις 30 Μάρτη, ο κ. Κοντολέων ήρθε επιτέλους στο σχολείο μας. Παρακολούθησε το κουκλοθέατρο που παίξαμε και του τρα- γουδήσαμε το τραγούδιτου “θα δείξει”, που γράψαμε μόνοι μας. Στη συνέχεια τον ξεναγήσαμε στα έργα μας όπου μας είπε πως του άρεσαν πολύ. Στο τέλος μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητή- σουμε μαζί του και να τον ρωτήσουμε ό,τι θέλουμε. Εκείνος απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις μας. Στο τέλος μας έγραψε αφιερώσεις και υπέγραψε στα βιβλία που είχαμε αγοράσει. Περάσαμε υπέροχα. Ηταν μια θαυμάσια εμπειρία.
 (Γ΄ τάξη ) 


Το τραγούδι του Θα Δείξει

Είμαι σκυλάκι όμορφο, 
μα δε με αγαπούνε. 
Θα Δείξει με βαφτίσανε 
δίχως να το σκεφτούνε.
 Ενας με θέλει φύλακα, 
άλλος για στολιδάκι 
και κυνηγό με κάνανε 
να πιάσω λαγουδάκι. 
Φίλε μου αχ και γαβ γαβ γαβ 
δώσε λίγο φαγάκι 
και μ’ ένα αχ και γαβ γαβ γαβ 
αγάπα με λιγάκι. 
Πρέπει να τ’ αποδείξετε 
όλοι πως μ’ αγαπάτε 
γι’ αυτό που είμαι αληθινά
 και μη πολυρωτάτε. 
Είμαι αξιολάτρευτο, 
γλυκούλικo σκυλάκι 
στον κόσμο πλέον ξακουστό 
το πιο πιστό ζωάκι.

Χανιώτικα νέα (ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ) 18.04.2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου