Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Παναγία είναι ένα αγκωνάρι της λαϊκής μας παράδοσης. Είναι η μάνα που πονάει για το παιδί της, ταυτόχρονα όμως πονάει και για όλα τα παιδιά του κόσμου» επεσήμανε ο δάσκαλος, συγγραφέας και συνεργάτης των “Χανιώτικων νέων” Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, που παρουσίασε “Τα γράμματα της Παναγίας” το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Ενορίας Αγίας Αικατερίνης Ν. Χώρας.

Δείτε περισσότερα... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ελένη Φουντουλάκη



Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης: «Η Παναγία είναι ένα αγκωνάρι της λαϊκής μας παράδοσης»

Παρουσιάστηκαν “Τα γράμματα της Παναγίας” στην Ενορία Αγίας Αικατερίνης Ν. Χώρας





«Η Παναγία είναι ένα αγκωνάρι της λαϊκής μας παράδοσης. Είναι η μάνα που πονάει για το παιδί της, ταυτόχρονα όμως πονάει και για όλα τα παιδιά του κόσμου» επεσήμανε ο δάσκαλος, συγγραφέας και συνεργάτης των “Χανιώτικων νέων” Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, που παρουσίασε “Τα γράμματα της Παναγίας” το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Ενορίας Αγίας Αικατερίνης Ν. Χώρας.
Πρόκειται για έξι γράμματα, στα οποία η Παναγία απευθύνεται στον Γιο της και εκφράζει όλα όσα έζησε και ένιωσε μέρα τη μέρα τη Μεγάλη Εβδομάδα.
“Τα γράμματα της Παναγίας” του Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη εκδόθηκαν σε βιβλίο πριν από δύο χρόνια, το 2013, από τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και τα έσοδα από τις πωλήσεις του διατίθενται για τις ανάγκες του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου.
«Είναι η πρώτη φορά που “Τα γράμματα της Παναγίας” παρουσιάζονται στην πόλη των Χανίων μετά την έκδοσή τους σε βιβλίο πριν από δύο χρόνια. Περιέχει έξι γράμματα που έγραψε η Παναγία στον Γιο της. Είναι η Παναγία της λαϊκής παράδοσης, η Παναγία όπως μου την είπε η μάνα μου…», ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο κ. Κακατσάκης και πρόσθεσε: «Σκέφτηκα να γράψω αυτό το βιβλίο όταν ήμουν μαθητής της Στ’ Γυμνασίου και έτυχε να “πέσει” στα χέρια μου το βιβλίο “Η μάνα του Χριστού” του Κώστα Βάρναλη. Από τότε θέλησα να γράψω αυτό το βιβλίο, όμως δεν είχα ακόμη την αρματωσιά… Ετσι το έγραψα -κατά έναν τρόπο θαυματουργικό- λίγο αργότερα σε δύο φάσεις. Αυτά τα Γράμματα αγαπήθηκαν πολύ, αναμεταδόθηκαν από ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα “ανέβασε” το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., εκδόθηκαν σε βιβλίο, παρουσιάστηκαν μέχρι και στην Αλεξανδρούπολη από τη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και τώρα στην πόλη των Χανίων».
«Η Παναγία δεν είναι μάνα μόνο του δικού της παιδιού, αλλά μάνα όλων των παιδιών του κόσμου. Ετσι τη βλέπει η λαϊκή μας παράδοση. Επίσης είναι χαρακτηριστικά τα πάθη του Χριστού, τα οποία υπήρξαν βασικά στοιχεία για να γράψω αυτό το βιβλίο», κατέληξε ο κ. Κακατσάκης.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ενορία Αγίας Αικατερίνης Ν. Χώρας και η Ενωση Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων. Ο πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων Δημήτρης Νικολακάκης επεσήμανε ότι ο Βαγγέλης Κακατσάκης με τη σημαντική πνευματική και πολιτιστική του δραστηριότητα τιμά τον τόπο του και την Κρήτη ολόκληρη. «“Τα Γράμματα της Παναγίας” είναι ένα από τα πιο εμπνευσμένα έργα του λογοτέχνη» σημείωσε.
Στο έργο του Βαγγέλη Κακατσάκη, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το πνεύμα των ημερών, αναφέρθηκε ο εφημέριος της Ενορία Αγίας Αικατερίνης Ν. Χώρας π. Απόστολος Διαμαντούδης.


Τα έξι γράμματα διάβασαν η δασκάλα Αντωνία Καπετανάκη, η γιατρός – ποιήτρια – συγγραφέας Πηνελόπη Ντουντουλάκη, η δασκάλα Αντωνία Σκουλά, η συγγραφέας Ευδοκία Κακατσάκη, η σχολική σύμβουλος – συγγραφέας Αγγέλα Μάλμου και η δασκάλα Σοφία Κοκολογιάννη. Την εκδήλωση, η οποία ήταν διανθισμένη από Υμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, απέδωσε χορός ιεροψαλτών, συντόνισε ο δάσκαλος – λογοτέχνης Βασίλης Χαρωνίτης.
Να σημειωθεί πως το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο “Πετράκη”.
Χανιώτικα νέα (05.04.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/vangelis-th-kakatsakis-i-panagia-ine-ena-agkonari-tis-laikis-mas-paradosis/#ixzz3WWgLxBlq 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου