Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Η ΜΕΓΑΛΗ Εβδομάδα τελειώνει με την Ανάσταση του Χριστού. Ποιο θα ’ναι το τέλος της τελευταίας Μεγάλης Εβδομάδας που διανύει εδώ και πέντε χρόνια η πατρίδα μας; Θ’ ακουστεί κάποτε το “Ελλάς Ανέστη”; Παραείναι πολλοί οι Ρωμαίοι στρατιώτες που φυλάνε τον τάφο…
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
KΥΡΙΕ η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή… Το τροπάριο της Κασσιανής απόψε στις εκκλησίες μας. Το τροπάριο που έγραψε η βυζαντινή υμνογράφος για λογαριασμό της αμαρτωλής που άλειψε με μύρα τα πόδια του Χριστού. Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Κρίση!
«ΓΙΑ ΟΣΑ μου συγχώρεσες τα γόνατα θα κλίνω/ και ταπεινά τα πόδια σου τα άχραντα θα πλύνω». Από τον φίλο ιερωμένο η σημερινή μαντινάδα. Οχι μόνο για λογαριασμό της αμαρτωλής γυναίκας του Ευαγγελίου.
ΜΕΓΑΛΗ Δευτέρα – Μεγάλη Μαχαίρα. Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Κρίση ή ο Χριστός εκρίθη. Μεγάλη Τετάρτη – Ο Χριστός εχάθη. Μεγάλη Πέμπτη – Ο Χριστός ευρέθη. Μεγάλη Παρασκευή – Ο Χριστός στο καρφί ή ο Χριστός θα σταυρωθεί. Μεγάλο Σάββατο – Ο Χριστός στον τάφο ή αρνιά και ρίφια κάτω. Μεγάλη Κυριακή – Ο Χριστός θ’ αναστηθεί ή καλιτσούνι στο σκαμνί. Ολες οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας σε τίτλους. Ο λαός μας σε ρόλο… αρχισυντάκτη.
Η ΜΕΓΑΛΗ Εβδομάδα τελειώνει με την Ανάσταση του Χριστού. Ποιο θα ’ναι το τέλος της τελευταίας Μεγάλης Εβδομάδας που διανύει εδώ και πέντε χρόνια η πατρίδα μας; Θ’ ακουστεί κάποτε το “Ελλάς Ανέστη”; Παραείναι πολλοί οι Ρωμαίοι στρατιώτες που φυλάνε τον τάφο…
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ θα πληρώσουμε αύριο τη δόση μας στο ΔουΝουΤου, αυτό έλειπε να μην πληρώσουμε. Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας εμείς. Ακόμα κι όταν οι άλλοι δεν είναι συνεπείς στις δικές τους απέναντί μας. Ελλάς το μεγαλείο σου!
«ΚΑΗΜΕΝΕ Μακρυγιάννη, γιατί τζάκισες το χέρι σου!». Από τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο η απορία. «Για να χορεύουν σέικ τα κ…παιδα», η απάντηση που δίνει ο ίδιος. Κάνουν κατοχή στο μυαλό μου συχνά αυτοί οι στίχοι τελευταία. Αλήθεια, γιατί “τζάκισες” το χέρι σου Στρατηγέ Μακρυγιάννη;
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ζωντανός στον αγώνα που κάνει να μένει στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Α.Ο. Πλατανιάς. Σε αντίθεση με τον ΟΦΗ και κατά 90% με τον Εργοτέλη. Πλατανιάς και… πάσης Κρήτης!
ΞΕΤΡΟΥΛΙΑΞΕ από κόσμο η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Ενορίας της Αγίας Αικατερίνης Ν. Χώρας το περασμένο Σάββατο το βράδυ κατά την παρουσίαση του έργου μου “Τα γράμματα της Παναγίας”. Πολλά κατάπολλα τα ευχαριστώ μου και διά της στήλης στους διοργανωτές και στους συντελεστές της εκδήλωσης, όπως και σ’ όλους βέβαια που με τίμησαν με την παρουσία τους. Ευχαριστίες πολλές, ωστόσο, οφείλω και σ’ αυτούς που δούλεψαν αφανώς. Χαρακτηριστική περίπτωση η φίλη ζωής νηπιαγωγός Χριστίνα Τζομπανάκη. Δικά της έργα και αυτή τη φορά, όπως πάντα, στις εκδηλώσεις μου, οι προσκλήσεις, οι αφίσες, τα προγράμματα!
Η ΚΑΣΣΙΑΝΗ, που συνδύαζε τη σωματική ομορφιά με την εξυπνάδα, έλαβε μέρος στην τελετή επιλογή νύφης για τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, την οποία είχε οργανώσει η μητριά του Ευφροσύνη. Θαμπωμένος αυτός απ’ την ομορφιά της την πλησίασε και της είπε: «Ως άρα διά γυναικός ερρύη τα φαύλα» (Από μια γυναίκα προέρχονται όλα τα κακά), αναφερόμενος στις αμαρτίες και στις συμφορές που προέκυψαν από την Εύα. Η Κασσιανή του απάντησε: «Αλλά και διά γυναικός πηγάζει τα κρείττω» (Και από μια γυναίκα προήλθαν όλα τα καλά), αναφερόμενη στην Παναγία που γέννησε τον Χριστό. Κατόπιν αυτό ο Θεόφιλος δεν τη διάλεξε για γυναίκα του (αντ’ αυτής διάλεξε τη Θεοδώρα) και η Κασσιανή έγινε μοναχή, ιδρύοντας ένα κοινόβιο (Πηγή: wikipedia.org).
«Δεν εκατάλαβε/ καλά τα λόγια του, όμως της φάνηκε/ πως είδε πάνω από το κεφάλι του/ μια μαύρη φτερούγα. Και τότε θάμπωσαν/ τα μάτια της κι αρχίνησε να κλαίει./ Ντράπηκε. Και στην ταραχή της/ έλυσε τα μακριά μαλλιά της κι άρχισε/ να σκουπίζει τα δύο γυμνά πόδια και να τα φιλεί./ Κι όσο τα σκούπιζε τόσο ένιωθε να γαληνεύει/ κι ο πόνος της να γίνεται χαρά/ βαθειά, πρωτόγνωρη που την ανέβαζε ψηλά/ ανάλαφρη κι ευτυχισμένη. Κι εκεί μετέωρη/ άκουσε πάλι τη φωνή του./ “Αφέονται αι αμαρτίαι αυτής αι πολλαί/ ότι ηγάπησε πολύ”».
Από το ποίημα “Η πόρνη” του Γιώργη Μανουσάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! (petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (07.04.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-275/#ixzz3Wcw3A7SV 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου