Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΧΩΡΙΣ προηγούμενο οι τελευταίες τραγωδίες στη Μεσόγειο, με περισσότερους από 1.000 νεκρούς. Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι. Φταίνε οι δουλέμποροι. Μόνο οι δουλέμποροι. Γενικά και αόριστα. Και για τους τρεις νεκρούς μετανάστες στη Ρόδο χθες οι δουλέμποροι φταίνε. Να δείτε που θα πλύνουν και θα ξεπλύνουν τα χέρια τους οι διευθύνοντες τις τύχες της γηραιάς ηπείρου. Δίχως σύνορα η ευρωπαϊκή αφασία.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη!
H 48η επέτειος από το απριλιανό πραξικόπημα, απ’ την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην πατρίδα μας, σήμερα. Η Δικτατορία πάντα παραμονεύει πώς θα πιάσει στον ύπνο τη Δημοκρατία, μου είπε ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος σαν επιστέγασμα μιας μεγάλης κουβέντας που κάναμε χθες. Φύλακες αγρυπνείτε! Η δημοκρατία, για να θυμηθούμε τη φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, είναι το χειρότερο πολίτευμα, με την εξαίρεση όλων των άλλων που έχουν δοκιμαστεί.
ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ δύσκολη εβδομάδα για την πατρίδα μας αυτή που διανύουμε, που άρχισε με τη δίκη για τη μακροχρόνια δράση της Χρυσής Αυγής, άσχετα αν αυτή διακόπηκε για τις 7 Μαΐου. Περισσότερο από ποτέ κοντά ο Ρουβίκωνας που θα πρέπει να διαβούμε. Παραείναι ορμητικά τα νερά του, μια κουβέντα είναι να τον διαβούμε.
ΟΥΚ εάν με καθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιον. Δεν τον άφηνε να κοιμηθεί η δόξα του Μιλτιάδη τον Θεμιστοκλή και το ’λεγε σε κάθε ευκαιρία. Ουκ εάν με καθεύδειν το του Γιώργου Παπανδρέου πάθημα. Κατ’ αναλογίαν, κάπως έτσι θα σκέφτεται, λέω εγώ, ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας και πορεύεται όπως πορεύεται.
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. “Αρχιτέκτονας” της νίκης των Αθηναίων επί των Περσών στον Μαραθώνα ο Μιλτιάδης το 490 π.Χ., βασικός συντελεστής της νίκης των Ελλήνων πάλι επί των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Θεμιστοκλής 10 χρόνια αργότερα. “Κακό” το τέλος και των δύο, αφού ο μεν Μιλτιάδης πέθανε στη φυλακή καταδικασμένος για προδοσία, ο δε Θεμιστοκλής πέθανε εξόριστος (κατά μια εκδοχή αυτοκτόνησε) στην Περσία, όπου είχε καταφύγει. Κλείνω την παρένθεση.
ΧΩΡΙΣ προηγούμενο οι τελευταίες τραγωδίες στη Μεσόγειο, με περισσότερους από 1.000 νεκρούς. Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι. Φταίνε οι δουλέμποροι. Μόνο οι δουλέμποροι. Γενικά και αόριστα. Και για τους τρεις νεκρούς μετανάστες στη Ρόδο χθες οι δουλέμποροι φταίνε. Να δείτε που θα πλύνουν και θα ξεπλύνουν τα χέρια τους οι διευθύνοντες τις τύχες της γηραιάς ηπείρου. Δίχως σύνορα η ευρωπαϊκή αφασία.
«ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τους πολέμους που προκαλούν τα κύματα προσφύγων. Σταματήστε όσους κερδοσκοπούν στην πλάτη απελπισμένων φτωχών ανθρώπων που επενδύουν το βιος τους για μια ελπίδα που καταλήγει να μην έχει αντίκρισμα και τους κοστίζει τη ζωή τους». Απόσπασμα απ’ τη δήλωση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος για την τελευταία τραγωδία στη Μεσόγειο. Εις ώτα μη ακουόντων…
ΚΑΠΟΤΕ, στο στρατόπεδο του βασιλιά Αντίγονου, ο ποιητής Ανταγόρας ετοίμαζε το μεσημεριανό του φαγητό, βράζοντας ψάρια. Ο Αντίγονος θέλοντας να κάνει πνεύμα τον ρώτησε: «Άραγε, Ανταγόρα, νομίζεις ότι ο Όμηρος έγραψε την εκστρατεία του Αγαμέμνονα βράζοντας ψάρια;». Κι ο Ανταγόρας απάντησε: «Κι εσύ νομίζεις ότι ο Αγαμέμνονας έκανε την εκστρατεία του δείχνοντας ενδιαφέρον για το ποιος έβραζε ψάρια στο στρατόπεδό του;». Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας, εκδ. “Σαββάλας”.
«Θα ’θελα τον Ίωνα Δραγούμη/ και τον Νίκο Μπελογιάννη μαζί./ Ξέρω, θα χάσω και με τους δύο μαζί./ Μα μήπως θα κέρδιζα με τον καθένα χωριστά;/ Έτσι κι αλλιώς χαμένος θα βγω./ Αλλάζουν τα πράγματα,/ αν αλλάξουμε τις δοξασίες μας γι’ αυτά;/ Τους θέλω τέλος πάντων μαζί αυτούς τους δύο./ Μαζί να κρατούν το δοιάκι της επανάστασης των ίσκιων/ και της σύγκλισης των ιδανικών/μες στο αλώνι της ομορφιάς των ωφέλιμων ιδεών./ Τους θέλω μαζί να δικάζουν τ’ αθύρματα των ισχυρών/ (τα φοβισμένα ανθρωπάκια που τα ’παν στρατοδίκες/ και τ’ αντρείκελα των εξουσιαστών/ που μετρούν το μπόι τους με το μήκος της κάννης/ του ντουφεκιού τους)./ Και να τους εκτελέσουν κάπου ανάμεσα/ “Βασιλίσσης Σοφίας” και “Σωτηρίας”/ να μεμεσιάσουν την απόσταση δηλαδή./ Και να βρει η Ελλάδα το άλλο χαμένο μισό της». Από το ποίημα “Τους θέλω μαζί” του Αυγερινού Ανδρέου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (21.04.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-282/#ixzz3XwRNWjWk 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου