Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΕΙΠΕ ο πατέρας; Ακόμα κι αν σας έλειπε το ηλεκτρικό/ θα είχατε φωτιστικό πετρέλαιο, να διαβάζετε./ Μα τα παιδιά της κατοχής/ το λάδι της ζωής τους καίγανε/ στο καντηλάκι της μάθησης./ Μπορείτε να με καταλάβετε;/ Και τα παιδιά του αποκρίθηκαν. “Οχι!”». Από το “ψηφιδωτό” (δεύτερη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΕΓΩ ΚΑΙ ΣΥ! Εμείς και οι άλλοι… Αυτό το ταπεινό “και”, “που”, “όπως” μας λέει και η ποιήτρια Αγγελική Σιδηρά «τι όμορφα μπλέκεται/ την απουσία αναιρώντας». Αυτό το υπέροχο “και” της συνύπαρξης και σ’ ένα άλλο επίπεδο της αλληλεγγύης.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ! Και λειτουργεί και λειτουργείται η λέξη στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Μια κρίση που συνεχίζεται και μας απειλεί με τα χειρότερα. Εχουν γνώση οι φύλακες; 
«ΕΙΠΕ ο πατέρας; Ακόμα κι αν σας έλειπε το ηλεκτρικό/ θα είχατε φωτιστικό πετρέλαιο, να διαβάζετε./ Μα τα παιδιά της κατοχής/ το λάδι της ζωής τους καίγανε/ στο καντηλάκι της μάθησης./ Μπορείτε να με καταλάβετε;/ Και τα παιδιά του αποκρίθηκαν. “Οχι!”». Από το “ψηφιδωτό” (δεύτερη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ συνεχίζονται… Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται… Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται… Και μετά από τις χθεσινές συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, συνεχίζονται. Κάποτε, ωστόσο, πρέπει να τελειώσουν. Πριν να ’ναι αργά, πρέπει να τελειώσουν. Ετσι ή αλλιώς. Τι παιχνίδι κι αυτό που παίζεται… σύριζα στον γκρεμνό.
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟΝ είναι μείον! Πόσο ξίγκι να βγάλει κι αυτή η κακομοίρα η μύγα! Επιγραμματικός και σιβυλλικός ταυτόχρονα ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος.
ΕΛΛΑΣ – ΡΩΣΙΑ συμμαχία; Προς Θεού όχι! Χάλασαν τον κόσμο οι Αμερικανοί να μην συνάψει συμφωνίες ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία και να μην φανεί ότι στηρίζει τον Πούτιν. «Αυτά, για όσους τρέφουν αυταπάτες για το ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό της Ενωμένης Ευρώπης». Από τον “βοριά” στη στήλη του “9 μποφόρ” στην εφ. “Χριστιανική” (Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015) το σχόλιο.
ΠΑΝΩ από 1.600 πρόσφυγες βρήκαν τον θάνατο στα νερά της Μεσογείου το 2015. Για μια “τραγωδία” έκανε λόγο ο ύπατος αρμοστής του Ο.Η.Ε. Για μια τραγωδία που συνεχίζεται να παίζεται επί σκηνής. Ενώ η Ευρώπη κοιμάται στον ύπνο του δικαίου.
Ν’ ΑΛΛΑΖΑΝ όλα, λέει, ως διά μαγείας με το που άλλαξε η κυβέρνηση! Τι θέλουμε; Καλύτερα Νοσοκομεία! Κανένα πρόβλημα. Πατάς το κουμπί, λέγοντας τη λέξη, “Νοσοκομείο”. Καλύτερα σχολεία! Πάλι κανένα πρόβλημα. Πατάς το κουμπί, λέγοντας τη λέξη “σχολείο”… Το λέμε και γίνεται! Ωραίο παιχνίδι, μα την αλήθεια! Χαρά σ’ εμάς!
ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ περιμένει τον κυριακάτικο αγώνα της ομάδας μας με τον Ηρακλή ο φ(θ)ανατικός Αεκτζής γείτονάς μου. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την επάνοδό μας από τα αλώνια στα σαλόνια του ποδοσφαίρου, βλέπετε…
ΜΙΑ απ’ τις φυλές εναντίον των οποίων πολέμησε ο Αλέξανδρος ήταν και η ινδική φυλή των Μαλλών. Οταν πολιόρκησε την πρώτη πόλη της φυλής αυτής ο μάντης Δημοφών προσπάθησε να τον αποτρέψει από την επιχείρηση κατάληψής της επειδή οι οιωνοί δεν ήταν καλοί. Ο Αλέξανδρος (…) σαν μυθικός ήρωας πήδησε μέσα στην ακρόπολη και καλυπτόμενος από το τείχος και ένα δέντρο, απέκρουε με θαυμαστό τρόπο τους επιτιθέμενους, ένας εναντίον πολλών, δεχόμενος πλήγματα από βέλη και ακόντια. Ενα βέλος μάλιστα, τον τραυμάτισε στο στέρνο, χωρίς όμως να τον καταβάλει. Ενώ, λοιπόν, οι Ινδοί παρακολουθούσαν κατάπληκτοι την απίστευτη τόλμη και γενναιότητα του Αλέξανδρου, ο οποίος μάλιστα τους προκαλούσε να τον πλησιάσουν και να αναμετρηθούν μαζί του, ο Πευκέστας πρώτος και ύστερα και άλλοι Μακεδόνες ανέβηκαν με σκάλες, βοήθησαν τον βασιλιά και τους κατέλαβαν την Ακρόπολη. Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας” εκδ. “Σαββάλας”.
«Αυτό το “και” το ταπεινό/ που εξασφαλίζει τη συνέχεια/ τι όμορφα που μπλέκεται/ την απουσία αναιρώντας!/ Εγώ και συ/ ο κόσμος όλος κάποτε/ ο Γιώργος κι η Μαριάννα κι η Αγγελική/ και… και…/ όλος, ο κόσμος τώρα/ Αυτή η εξακολούθηση/ είναι που με παρηγορεί τα βράδια/ καθώς έσβησε το “και”/ από το διπλανό μου μαξιλάρι/ Εκείνο το δικό τους “και”/ το αντίδοτο της μοναξιάς μου». Το ποίημα “Σύνδεσμοι συμπλεκτικοί” της Αγγελικής Σιδηρά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-284/#ixzz3YDXzQjDU 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου