Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Παλιά Πόλη Χανίων: και πάλι S.O.S. των κατοίκων της

Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

                                                           


Διαβάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. των κατοίκων της παλιάς πόλης -ένα ακόμη απελπισμένο S.O.S προς τους ιθύνοντες- για την επικρατούσα κατάσταση στην καρδιά των Χανίων, το πρώτο που σκέφτηκα αυτομάτως ήταν «τους καημένους»! Κι αυτό επειδή, έχοντας με τα χρόνια “συνηθίσει” στις παρόμοιες ανακοινώσεις από την πλευρά τους, και γνωρίζοντας ακόμη την αντιμετώπιση από πλευράς υπευθύνων που λογίζεται ως… “μη αντιμετώπιση – αδιαφορία”, η παραπάνω πρώτη σκέψη μου φάνηκε ως φυσιολογική και δυστυχώς. Είναι αυτό που λέει κι ο ποιητής «συνηθίσαμε την ασχήμια μας».
Ωστόσο δεν μπορούσα να μη σταθώ κυρίως σε μία φράση τους, μια θλιβερή διαπίστωση των ίδιων που πια όπως λένε ως μειοψηφία μιλούν για τη διαμορφωμένη κατάσταση στην Παλιά Πόλη, στα σπίτια τους. Κάνουν λόγο λοιπόν για «ένα μέλλον ακατοίκητο για την παλιά πόλη»!
Σκεφτείτε το, κάντε το δικό σας! Η ερήμωση της δικής σας γειτονιάς, η αναγκαστική εγκατάλειψη του τόπου που μεγαλώσατε, που ζήσατε… Είναι τουλάχιστον τραγικό να απαξιώνονται συνεχώς και να μη βρίσκουν ανταπόκριση τουλάχιστον από το «υγιές κομμάτι της κοινωνίας» όπως σημειώνουν σε κάποιο άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους!
Ενα επιπλέον που θα πρέπει να προβληματίσει(!) Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
-αν και διατηρώ επιφυλάξεις γι’ αυτήν την έννοια του προβληματισμού από τους αρμόδιους- είναι η διαπίστωσή τους ότι νιώθουν ως «μειοψηφία που αδυνατούμε να πείσουμε και να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε». Για άλλη μια φορά λοιπόν, ο νόμος του δυνατού(;), φαίνεται ότι επικρατεί.
Και είναι πολλά ακόμη εκείνα που θα μπορούσαμε να επισημάνουμε για ένα πρόβλημα που δεν είναι τωρινό! Για ένα πρόβλημα που όπως και τα περισσότερα τούτου του τόπου, είναι πια μια παγιωμένη κατάσταση που μάθαμε να ζούμε με αυτά.
Εξάλλου, το χανιώτικο δυστύχημα είναι ότι παρόλες τις “δεσμεύσεις” των αρμοδίων, κολλούσαμε πάντοτε στην πολιτική βούληση… γνωστά πράγματα. Ομως για να επανελθω στο θέμα της Παλιάς Πόλης, τη ραχοκοκκαλιά μας, οι κάτοικοί της μιλούν για τα αυτονόητα, για ένα προφίλ (της Παλιάς Πόλης) που «δεν συνάδει με αρχαιολογικό χώρο». Δεν έχουν άδικο! Πότε θα το κατανοήσουμε αυτό; Πόσα χρόνια ακόμη πρέπει να περάσουν; Ισως κάποτε να είναι πολύ αργά. Γι’ αυτό, για ακόμη μια φορά, χρειάζεται την καφτή πατάτα είναι στα χέρια των καθ’ ύλην αρμοδίων που επιτέλους χρειάζεται να κινηθούν, να πράξουν και να μην μείνουν μόνο στα λόγια!


 
Χανιώτικα νέα ( 05.10.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου