Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ
ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ











Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Ε’ και Στ’ τάξης των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου φιλοξένησαν στην τάξη τους τον παιδαγωγό, λογοτέχνη, αλλά και δημοσιογράφο κ. Βαγγέλη Κακατσάκη. Οπως σημειώνουν οι δάσκαλες των τάξεων Στέλλα Γυπαράκη, Τερψιχόρη Τζανουδάκη, «τις προηγούμενες ημέρες τα παιδιά ασχολήθηκαν με ποιήματα από τις ποιητικές του συλλογές “ΚΑΖΟΒΑΡ” και “Oταν γίνεις ποίημα”. Πιο συγκεκριμένα, εργάστηκαν πάνω στα ποιήματα “Της ασχήμιας”, “Εμείς”, “Eνας Αλέξανδρος” και “Θα ‘ρθει καιρός”, με βάση τα οποία εκπόνησαν ομαδικές εργασίες.
Οι μαθητές της Ε’ τάξης εικονογράφησαν το ποίημα “Της ασχήμιας” και κατέγραψαν διάφορα αποφθέγματα που εμπνεύστηκαν από αυτό.
Ταυτόχρονα δημιούργησαν ένα βιβλίο με την εικονογραφημένη ιστορία, καθώς κι ένα βίντεο, στο οποίο απαγγέλουν οι ίδιοι το ποίημα σε αντιστοίχιση με τις ζωγραφιές τους.
Με τη σειρά τους, οι μαθητές της Στ’ τάξης, αφού μελέτησαν τα ποιήματα, εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους σχετικά με την ποίηση. Eτσι προέκυψε το “Αλφαβητάρι της ποίησης”, το οποίο παρουσιάστηκε και σε ηλεκτρονική μορφή με τις φωνές των μαθητών.
Ακόμη, τα παιδιά έγραψαν επιστολές προς τον “άγνωστο” αναγνώστη, ο οποίος είναι άνθρωπος της καθημερινής εποχής με τις δυσκολίες και τα προβλήματά του, δίνοντας συμβουλές επηρεασμένες από τα διδάγματα των ποιημάτων. Τέλος, ζωγράφισαν τις εικόνες που τους δημιουργήθηκαν κατά τη μελέτη των ποιημάτων.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Βαγγέλης κι αποτέλεσε ερέθισμα για την έναρξη της συζήτησης:
«Φυτεύοντας περισσότερες τριανταφυλλιές, έχουμε περισσότερα τριαντάφυλλα».
Ο ίδιος από την αρχή κέρδισε το ενδιαφέρον των μαθητών, το οποίο κράτησε αμείωτο μέχρι τέλους, ενώ τα λόγια του αποτέλεσαν δίδαγμα για εκείνα.
Στην πορεία της συζήτησης τα παιδιά διατύπωσαν πολλές ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει, με αφορμή το έργο και την τριπλή ιδιότητά του
Πριν μας αποχαιρετήσει, μας αφιέρωσε ποιητικές του συλλογές, όπως και το βιβλίο του “Στα πεταχτά”,  μαζί με τις ευχές του για καλή συνέχεια στο έργο μας. Η συνάντηση αυτή θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές όλων μας.





Χανιώτικα νέα (25.03.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου