Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Γ' ΤΑΞΗ 5ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Καλοί μου φίλoι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για το πρόγραμμα “Αναζητώντας τον Νίκο Καζαντζάκη” με το οποίο ασχολήθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά, αλλά και για το σχετικό ομώνυμο δρώμενο που παρουσίασαν σαν επιστέγασμα της προσπάθειάς τους, στις 25 Μαΐου στο θέατρο “Βλησίδης”, μάς μιλούν τα Τριτάκια του 5ου Δημ. Σχ. Χανίων. Τριάντα τρεις χιλιάδες τριακόσιες τριάντα τρεις φορές(!), όσοι είναι οι στίχοι της “Οδύσσειας” του Μεγάλου Κρητικού Συγγραφέα, ένιωσα την ανάγκη να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις δασκάλες των τμημάτων, την Παυλίνα Δούμου και τη Ρούλα Μουστάκα, (όπως και τη δασκάλα Γυμναστικής και τον δάσκαλο Μουσικής του Σχολείου, Τόνια Καπετανάκη και Νίκο Περράκη) και, βέβαια, τα παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά, για την καταπληκτική, με όλη τη σημασία της λέξης παράσταση (ύστερα απ’ την πολύμηνη “καζαντζάκεια” περιπλάνησή τους) που είχα την ευλογία να παρακολουθήσω (βλ. “Μια στάση εδώ, μια στάση εκεί”, 2 Ιουνίου 2017). Το επαναλαμβάνω και σήμερα απ’ τον Παιδότοπο, με αφορμή την φιλοξενία των υπέροχων εργασιών τους… Και για τη λειτουργία του “διαταξικού” εμείς, συγχαρητήρια, καλές μου συναδέλφισσες, Παυλίνα και Ρούλα!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος






Στην πολύμηνη πορεία του προγράμματός μας “Αναζητώντας τον Νίκο Καζαντζάκη” ανακαλύψαμε:
• Τη χαρά της δημιουργίας -δηλαδή ψάξαμε και βρήκαμε καινούργια πράγματα.
• Πώς ήταν τα σχολεία, η κοινωνία, οι αξίες και οι αντιλήψεις της εποχής εκείνης.
• Την περιπλάνηση και το ταξίδι.
• Την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και κερδίσαμε τη φιλία του άλλου τμήματος.
• Τη δύναμη να είμαστε μαζί και να περνάμε καλά.
• Το να λέμε “ευχαριστώ” στον Νίκο Καζαντζάκη γι’ αυτά που μας έμαθε.
• Τα βιβλία και τα υπέροχα αποφθέγματά του.
Ανακαλύψαμε ακόμη:
• Οτι έχουμε πολλά ταλέντα: παίξαμε ρόλους, ζωγραφίσαμε, φανταστήκαμε, ονειρευτήκαμε.
• Οτι παρόλο που είμαστε τριτάκια φτάσαμε πολύ ψηλά.
• Οτι οι δασκάλες μας βοήθησαν στην αναζήτησή μας και στο να γίνουμε μια ομάδα.
• Τελικά ανακαλύψαμε την αγάπη, τη χαρά και τον Νίκο Καζαντζάκη. Τα καταφέραμε. Μπράβο μας!!!
Ομαδική εργασία Γ1 τμήματος
(Αρσένης, Κυριακή, Μαριλένα, Ειρήνη, Δημήτρης, Αλμπι, Αγγελική, Σήφης, Μέλπω, Ελευθερία, Ρούσσος, Νικολέτα, Στέλιος, Κατιάνα)






[…] Μου άρεσε ιδιαίτερα η παράσταση που ακολούθησε και πιστεύω ότι θα είναι μια μεγάλη εμπειρία  για μένα. Δεν θα την ξεχάσω ακόμα κι όταν γεράσω!…
Όμως στενοχωρήθηκα που τέλειωσε αυτό το καταπληκτικό πρόγραμμα. Ενιωσα υπέροχα όταν οι δασκάλες μας βρήκαν χρόνο να μας πάνε στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη. Στον τάφο του έγραφε:
«ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ
ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ
ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ».
Εύα Τζίκα (Γ2)





[…] Χάρηκα που κάναμε αυτό το πρόγραμμα. Το θέατρο που κάναμε είχε πολλά δρώμενα από τη ζωή και τα έργα του Ν.Κ. «Τα ταυροκαθάψια» με τον φοβερό ταύρο, τον Άγγελο, «Το κρέας δικό σου…» με τον φίλο μου τον Γιάννη, «Η Νέα Παιδαγωγική» με τον φοβερό δάσκαλο τον Αλμπι, το «Σώπα δάσκαλε». Ημουν ωραίος νομίζω όταν είπα: «Σώπα δάσκαλε! Σώπα ν’ ακούσουμε το πουλί!»…
Αντώνης Λάτος (Γ2)







[…] Απ’ όλη αυτή την εμπειρία μάθαμε πολλά πράγματα, όπως κάποια αποφθέγματα του Καζαντζάκη και κάποια από τα βιβλία που έχει γράψει. Επίσης μάθαμε για τη ζωή του και για τις χώρες που ταξίδεψε.
Μου άρεσε πολύ που εμείς τα παιδιά, ζωγραφίσαμε το σκηνικό της παράστασης. Αν μου δινόταν η ευκαιρία να κάνουμε ξανά κάτι παρόμοιο, θα το έκανα ευχαρίστως.
Ολυμπία Μαγγιώρη (Γ2)



[…] Κάναμε μια παρουσίαση στο θέατρο “Βλησίδη”, όπου τραγουδήσαμε, χορέψαμε και γελάσαμε πολύ. Πάνω στη σκηνή διασκεδάσαμε με τη “Νέα Παιδαγωγική” και με την Κρινώ, τα Ταυροκαθάψια, τον καπετάν Μιχάλη, τον Ζορμπά και την κυρία Αρετή. Περάσαμε τέλεια και το κοινό μάς χειροκρότησε.
Μελίνα Τζόκα (Γ2)
Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν ένας σπουδαίος συγγραφέας. Έγραψε πολλά βιβλία, αλλά δύο μόνο για παιδιά: “Στα παλάτια της Κνωσσού” και “Ο Μέγας Αλέξανδρος” […]
Μαρία Μπέλλου (Γ2)

Χανιώτικα νέα (24.06.2017)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου