Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΜΑΣ




Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη η τελευταία εξέλιξη με την Παλιά Μεραρχία που ατενίζει το παλιό Λιμάνι,  το πολύπαθο, που είναι ακόμη απορίας άξιον πώς… υπάρχει;


Υπάρχει όμως; Ζει η ψυχή του; Αυτή που αντιλαμβανόμαστε όλοι εμείς οι κάτοικοι αυτής της πόλης ή είναι ένα ακόμη ζόμπι ανάμεσα στα τόσα που τριγυρνούν νύχτα – μέρα, προκαλώντας μας να τα δούμε αλλά εμείς φορώντας παρωπίδες δεν αντιλαμβανόμαστε τη ζομπιοποίησή τους;
Η ψυχή της παλιάς πόλης των Χανίων έχει χαθεί προ πολλού. Ισως να ήταν νομοτελειακή αυτή η εξέλιξη, σίγουρα “βοηθήσαμε” κι εμείς, αφού όταν εκείνο εξέπεμπε SOS, εμείς περί άλλα τυρβάζαμε. Κι αν υπήρξαν κάποιες φωνές που μας καλούσαν να δούμε κατάματα την κατάσταση, εμείς στον βωμό του κέρδους και της καπετανοσύνης που καλά κρατεί στα Χανιά, τις παρακούσαμε!
Ωστόσο μια ιστορία εκατοντάδων χρόνων δύσκολα εξαφανίζεται! Ακολουθεί όμως φθίνουσα πορεία και στην περίπτωση του Λιμανιού μας -έως πότε τάχα-  έχει κρατηθεί μια ικμάδα από την πάλαι ποτέ ωραιότητά του. Αυτήν ακριβώς που βλέπουν οι επισκέπτες του και μας επισκέπτονται!


Κάτι τέτοιο δεν θα ’πρεπε να μας καθησυχάζει!

…Εχω την αίσθηση ότι οφείλουμε κάποια στιγμή να σταματήσουμε να ασελγούμε επί του σώματός του και να αναζητήσουμε τρόπους να το επαναφέρουμε πίσω στην κανονικότητα, στη ζωή!
…Δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη όλη αυτή η δημιουργούμενη κατάσταση με το θέμα της παλιάς Μεραρχίας! Μπορεί να γίνει ένα ξενοδοχείο εκεί πάνω, μία ακόμη “ασέλγεια”(;) όπως και τόσες άλλες πάνω στην παλιά πόλη των Χανίων.


Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας· πλείστες οι περιπτώσεις που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Ο καθείς και η παρέμβασή του και κατά το δοκούν που στο βωμό του κέρδους έχουν μεταβάλλει την παλιά πόλη σε κιτσάτο τσίρκο που… πουλάει(!!!) στην αισθητική του μέσου νεοτουρίστα!
Αυτήν την πανηγυρτζίδικη το δίχως άλλο κατάσταση τη βιώνουμε κυρίως τα καλοκαίρια… μα απέχει παρασάγγας από την… ψυχή του Ενετικού Λιμανιού!


Το Πολυτεχνείο Κρήτης, ίσως πατώντας στην πεπατημένη… έπραξε έτσι για να σώσει ένα ιστορικό κτήριο αλλά ενδεχομένως να υπήρχαν και άλλοι τρόποι ώστε και το κτήριο να σωθεί και να λειτουργήσει υπέρ της διάσωσης της ψυχής του Λιμανιού, της ίδιας της πόλης των Χανιών!

Χανιώτικα νέα (21.06.2017)

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου