Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Αδιαφορώντας για την Ιστορία – ξεπουλώντας την Ιστορία

                                                           
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Το Ιτζεδίν λοιπόν συνεχίζει να εκπέμπει S.O.S. Το Κολοράντο ενδιαφέρθηκε, το Ηράκλειο ενδιαφέρθηκε! Εμείς;
Μήπως περιμένουμε τη λύση ενός επενδυτή που θα το μετατρέψει σε μία πολυτελέστατη ξενοδοχειακή μονάδα, δίνοντας μας τότε ζεστό-ζεστό το παραδάκι κι εμείς ή κάποιοι από εμάς να το δεχθούμε αφού δεν θα έχουμε κάποια άλλη… καλύτερη λύση; Μήπως τελικά τότε, θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε όπως ακριβώς -ή κάπως έτσι- ισχύει και στην περίπτωση με το κτήριο της Μεραρχίας στο Καστέλι;
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...









Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής Ηρακλείου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε πρόσφατα μία παρέμβαση στους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Κονιόρδου, Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο για το φρούριο Ιτζεδίν επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι «επιτακτική ανάγκη η συντήρηση, η ανάπλαση και η ανάδειξή του» αφού πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για το μοναδικό οθωμανικό φρούριο της Κρήτης, βρίσκεται και σε τραγική κατάσταση ρημάζοντας παρόλο που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο!
Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις αναφορές του Τοπικού Τύπου (βλ. “Χ.Ν.”: 9-6-17, 14-6-17, 15-6-17), για την επικρατούσα κατάσταση και με αφορμή την επίσκεψη των Αμερικανών φοιτητών στο Ιτζεδίν και την εκπόνηση εργασίας για τη συντήρηση και ανάδειξή του.
Ολα τα παραπάνω μας δίνουν τροφή για άπειρες σκέψεις από τις οποίες θα παρουσιάσουμε μόνο κάποιες σήμερα.
Π.χ. ένας βουλευτής Ηρακλείου που ενδιαφέρεται πέραν των ορίων της εκλογικής του περιφέρειας.
Π.χ. ένας βουλευτής που διαβάζει τον Τύπο του νησιού κι όχι μόνο της δικής του περιφέρειας, κάνει άμεσα ενέργειες για ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον θέμα που πολλάκις έχει απασχολήσει τουλάχιστον τα “Χ.Ν.” που συνεχώς τα τελευταία χρόνια επισημαίνουν την κατάσταση στο Ιτζεδίν. Εδώ αναφέρω ενδεικτικά τις πολλές “αναφορές” (έρευνες, εργασίες κ.λπ.) που μέσα από τα “Χ.Ν.” έχει παρουσιάσει η και συνεργάτις της εφημερίδος μας κα Ειρήνη Καλαϊτζάκη, η οποία συνεχώς επανέρχεται στο θέμα, αφού το Ιτζεδίν εκπέμπει S.O.S. εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Εξάλλου πριν από κάποιες μέρες και η δημοσιογράφος των “Χ.Ν.” Ελένη Φουντουλάκη στον επίλογο σχολίου της σημείωνε: «Βέβαια οι προτάσεις αυτές που οραματίζονται οι φοιτητές προϋποθέτουν την άρση της ετοιμορροπίας του μνημείου που καθημερινά καταρρέει… Και το κυριότερο; Να το διεκδικήσει επισήμως, δηλαδή εγγράφως ο δήμος Χανίων ή ο δήμος Αποκορώνου (ή και 2 Δήμοι μαζί, γιατί όχι;) από την ΕΤΑΔ, δηλαδή την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου -που σκοπό έχει την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου- πριν το μνημείο περάσει στα χέρια… επενδυτή! Ιδού η Ρόδος λοιπόν, για τους Δήμους Χανίων και Αποκορώνου αλλά και για την Αντιπεριφέρεια», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Το Ιτζεδίν λοιπόν συνεχίζει να εκπέμπει S.O.S. Το Κολοράντο ενδιαφέρθηκε, το Ηράκλειο ενδιαφέρθηκε! Εμείς;
Μήπως περιμένουμε τη λύση ενός επενδυτή που θα το μετατρέψει σε μία πολυτελέστατη ξενοδοχειακή μονάδα, δίνοντας μας τότε ζεστό-ζεστό το παραδάκι κι εμείς ή κάποιοι από εμάς να το δεχθούμε αφού δεν θα έχουμε κάποια άλλη… καλύτερη λύση; Μήπως τελικά τότε, θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε όπως ακριβώς -ή κάπως έτσι- ισχύει και στην περίπτωση με το κτήριο της Μεραρχίας στο Καστέλι; Ο κ. Κεγκέρογλου έδωσε το έναυσμα, να δούμε οι δικοί μας τι θα κάνουν. Και τι έχουν άραγε να πουν και για την περίπτωση της Μεραρχίας… οι δικοί μας!

Χανιώτικα νέα (28.0.2017)

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου