Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΕΥΔΟΚΙΑ

Δ2 ΤΑΞΗ ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΑΛΥΒΩΝ
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΣΚΟΡΔΑΛΑ-ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ



Τη φετινή σχολική χρονιά, μαζί με τα παιδιά, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης με την παιδική λογοτεχνία. Το βιβλίο της κας Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη «Με λένε Ελπίδα», ήταν ανάμεσα στις επιλογές μας.
Το ξεχωρίσαμε αμέσως! Η ομορφιά της απλότητάς του και τα αισιόδοξα μηνύματα που περνάει αβίαστα στις παιδικές ψυχές, έκαναν το ταξίδι μας στις σελίδες του να μοιάζει μαγικό. Η ανυπομονησία των παιδιών για την συνέχεια και την εξέλιξη της ιστορίας, συνεχώς εντεινόταν. Αυτό αποτελούσε πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη! Κάθε φορά που ολοκληρώναμε ένα κεφάλαιο, ξεδιπλωνόταν μια συζήτηση που δεν είχε τελειωμό! Ξεχώριζαν λέξεις, φράσεις, εικόνες και γεγονότα της αφήγησης της ιστορίας που τους δημιουργούσαν ανάμεικτα συναισθήματα. Ήταν σαν να συμμετείχαν και τα ίδια στην ιστορία μαζί με την Ελπίδα, την Άχνα και τους υπόλοιπους ήρωες. Έμπαιναν στη θέση των ηρώων και συμμερίζονταν τη χαρά, τη λύπη, την αγωνία τους. Χωρίζονταν σε ομάδες και αποτύπωναν με ζωγραφιές και χρώματα ό,τι τα εντυπωσίαζε. Ώσπου, μια Παρασκευή του Απρίλη, φτάσαμε στο κεφάλαιο «Το συνέδριο των παιδιών». Τότε, μας ήρθε η ιδέα να κατασκευάσουμε κούκλες και να παρουσιάσουμε μια παράσταση κουκλοθέατρου στο σχολείο μας, βασισμένη σ’ αυτό το απόσπασμα του βιβλίου που τόσο πολύ τα συγκίνησε. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των κούκλων, ξεκινήσαμε εντατικές πρόβες προκειμένου να προλάβουμε την παρουσίαση της παράστασής μας πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις καλοκαιρινές διακοπές. Στην όλη προσπάθεια, συνέβαλαν δημιουργικά η καθηγήτρια εικαστικών του σχολείου μας κα Πέλλα Μόσχου με την πολύτιμη καθοδήγησή της κατά την διάρκεια κατασκευής των κούκλων, καθώς και η δασκάλα του τμήματος υποδοχής κα Μαρία Κοκολάκη με τις εύστοχες σκηνοθετικές της παρεμβάσεις. Η πολυπόθητη μέρα έφτασε! 13/6 και όλα ήταν έτοιμα! Όλο το σχολείο καλωσόρισε με ενθουσιασμό την κα Κακατσάκη, η οποία και αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση που της είχαμε απευθύνει μερικές μέρες νωρίτερα. Στη συνέχεια, τα παιδιά ενσάρκωσαν τους ρόλους που επέλεξαν να υποδυθούν με εξαιρετική επιτυχία! Στο τέλος, η συγγραφέας δέχτηκε απ’ αυτά καταιγισμό ερωτημάτων και συνομίλησε μαζί τους για αρκετή ώρα. Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Παραμυθένια!

Η δασκάλα της Δ΄2 τάξης
δημοτικού σχολείου Καλυβών
Γρηγοράκη Χριστίνα
Μαθητές/τριες
Άγγελος Νικολακάκης, Παναγιώτης Μπουντάκης, Κοσμάς Μπαλαμπάκης, Παναγιώτης Μουσουράκης, Παύλος Σπαθαράκης, Ζωή Σαρτζετάκη, Θεοδώρα Χατζησταύρου, Κριστιάνα Μεμισαχάι, Αλεξάνδρα Ντόκα, Νικολουδάκη Ιωάννα, Νικολουδάκη Ευαγγελία, Ρουμπεδάκη Μαρία, Ελευθερία Τζομπανάκη, Φαμπιάνα Μπραχουσάι, Πέτρος Γιανκόλοβ


Χανιώτικα νέα (20.06.2017)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου