Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ



Με αρκετούς προσκυνητές τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου ο εσπερινός για την εορτή της Αγίας Σοφίας στο μικρό εκκλησάκι της στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου. Ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού κτήτορα του, Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, των ευεργετών και των δωρητών του Ιδρύματος.







Στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγίας Σοφίας πραγματοποιήθηκε επίσης στην αίθουσα ομιλιών του Ιδρύματος εκδήλωση με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, η οποία περιλάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου: «Τοπωνύμια Παϊδοχωρίου-Νεροχωρίου και Αγίων Πάντων» με συγγραφέα τον συνταξιούχο δάσκαλο Πέτρο Πανηγυράκη (έκδοση Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία»).
Την εκδήλωση συντόνιζε ο δάσκαλος – λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης, ενώ το βιβλίο παρουσίασε ο επίσης δάσκαλος – συγγραφέας και πρώην αντιδήμαρχος Κισάμου Μιχάλης Μουντάκης.
Το «παρών» έδωσαν η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, οι πρώην βουλευτές Κυριάκος Βιρβιδάκης και Σήφης Μιχελογιάννης, η αντιδήμαρχος Αποκορώνου Αργυρώ Μπενάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γιαννούλης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης κ. ά.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μουντάκης, τόνισε: «Την Κίσαμο και τον Αποκόρωνα τους συνδέουν κοινοί δεσμοί. Πρωτίστως, ο μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης, μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου  αποτελεί τον  σύνδεσμο των δύο επαρχιών.
Ο Ειρηναίος, με Αποκορωνιώτικη καταγωγή, και ως μητροπολίτης στη συνέχεια Κισάμου και Σελίνου σημάδεψε την Κίσαμο, και βέβαια τη ζωή και την ύπαρξη όλων ημών των Κισαμιτών.





Τα τοπωνύμια του Αποκόρωνα, μπορεί  να μην κινδυνεύουν να μεταφραστούν και να εξαφανιστούν βίαια από έναν κατακτητή, όπως έγινε στην Κύπρο στα κατεχόμενα το 1974 από τους Τούρκους, όμως όλοι ξέρουμε καλά ότι κι αυτά κινδυνεύουν να ξεχαστούν. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αυτοί που είχαν συνδέσει τη ζωή και την επιβίωσή τους μ’ αυτά, φεύγουν από τη ζωή και οι νεότεροι ίσως δεν τα έμαθαν ποτέ, αφού ο τρόπος ζωής στα χωριά αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Και όπως γράφει ο  Χριστόφορος Χαραλαμπάκης καθηγητής γλωσσολογίας. “Τα τοπωνύμια σβήνουν και χάνονται στη μοναξιά και την απομόνωσή τους μαζί με τους γέρους και τις γριές που τα γνώριζαν, χωρίς να το παίρνουν είδηση οι πολλοί”.
Για όλους  αυτούς τους λόγους, που αναφέραμε παραπάνω, το  βιβλίο του Πέτρου Πανηγυράκη: “Τοπωνύμια Παιδοχωρίου,-Νεροχωρίου και Αγίων Πάντων”   είναι πολύ σημαντικά αφού  αυτή την ανάγκη υπηρετεί, πρωτίστως δηλαδή την Εθνική, μέσα από τη διάσωση και τη διατήρηση των τοπωνυμίων των τριών αυτών χωριών του Αποκόρωνα  από τη φθορά του χρόνου».

Χανιώτικα νέα (18.09.2017)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου