Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ


Πλατεία Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου. Πλατεία τού από Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου Αθανασιάδη. Του “κατά πάντα λευκού Ιεράρχη” για να θυμηθώ τη φράση που χρησιμοποιεί, όταν αναφέρεται σ’ Αυτόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Του καλύτερου μαθητή του Παππού, του συνονόματού του, Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη του Χριστιανού.
Μικρός πολύ μικρός ο χώρος της τεράστιας αίθουσας εκδηλώσεων και του εξώστη του Πνευματικού Κέντρου Χανίων για να χωρέσει το μέγα πλήθος των ανθρώπων όλων των ηλικιών που προσήλθαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου, στην τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, στο πλαίσιο ανάλογων εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των δέκα ετών της αρχιεπισκοπικής του διακονίας.

Πλατεία Ειρηναίου Αθανασιάδη, οι καρδιές μας… Όλων όσοι τον έχουμε γνωρίσει με την όποια του ιδιότητα. Ιδιαιτέρως ημών των Κυδωνιατών και των Αποκορωνιωτών, που τον είχαμε επίσκοπο για 31 συναπτά έτη, από το 1975 μέχρι το 2006. «Οι χρόνοι απού πέρασαν δεν πρόκειται να στήσουν/ μεσότοιχο στη λησμονιά τις θύμησές να σβύσουν», είπε εκτός προγράμματος, από σκηνής, εκφράζοντας το δημόσιο αίσθημα ο παπα-Αποστόλης Διαμαντούδης. Στους αιώνες η ισχύς της μαντινάδας του!






“Πρόεδρον Κρήτης επαινείν, πάνσεπτον Ειρηναίον/ άπαν το ποίμνιον αυτού βούλεται γηθοσύνως/ ως τον ποιμένα τον καλόν, πατέρα αρχιθύτην/ τον πάντων προμηθούμενον, τον πάντας ελεούντα/ ευχόμενον από ψυχής, πολλά Αυτού τα έτη”. Άνθη σεβασμού και αγάπης, αγαπητικού σρβασμού και σεβαστικής αγάπης, όλα όσα έγιναν, όπως έγιναν, και βέβαια όλα όσα ακούστηκαν, όπως ακούστηκαν το αφιερωμένο στον από Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο ευλογημένο εκείνο βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Πόλης μας. Κοινός παρανομαστής τους για μένα, ωστόσο οι παραπάνω στίχοι που γράφτηκαν ειδικά γι’ Αυτόν απ’ τον φιλόλογο Δημήτρη Δασκαλάκη και τους έψαλε, εν είδει απολυτικίου, ο Βυζαντινός Χορός Χανίων υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Καστρινάκη…

Ορθοστατών και ορθοβαδίζων μια ζωή στην πλατεία της ευθύνης του παιδιόθεν ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος Αθανασιάδης. Κατά κοινήν ομολογίαν την οποία εξέφρασε, με τον καλύτερο τρόπο, ο νυν μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης, όντας ο κεντρικός ομιλητής. «Βιώνουμε την ζώσαν πνοήν σας, αντικρίζουμε το καθαρόν βλέμμα σας», είπε μεταξύ των άλλων μιλώντας γι’ αυτόν. Και βέβαια το ριζίτικο «Μυρίζουν οι βασιλικοί μυρίζουν κι οι βαρσάμοι/ μα σας μυρίζει ο φρόνιμος βαρσάμια δεν μυρίζουν», που τραγούδησαν οι ριζίτες του ενιαίου σχήματος εφτά παραδοσιακών συλλόγων του Νομού μας. Κι αν του ταιριάζει!




«Η Κρήτη μας/ Η Ελλάδα μας/ Η ορδοδοξία μας/ Πολύ μου αρέσει αυτό το “μας”/ που βάζει στο τέλος κάποιων λέξεων – κόσμων/ όταν μιλεί και όταν γράφει/ ο Αρχιεπίσκοπός μας/ Τρία γράμματα/ μια πλατεία ολόκληρη/ μια πλατεία ευθύνης/ ο αξ’ αδιανεμήτου πλούτος μας». Το ποίημα “Πλατεία Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου” του γράφοντος.

Χανιώτικα νέα (29.09.2017)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου