Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το Συνέδριο των Αποκορωνιωτών

και ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης










Γράφει ο Στέλιος Μιχελάκης*
Τριάντα χρόνια μετά το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποκορωνιωτών (1987) ολοκληρώθηκε και το δεύτερο Συνέδριο (31/8-4/9/2017) στις εγκαταστάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, στον Αποκόρωνα.
Σκοπός του ήταν η ανάδειξη και το βάθεμα των γνώσεων του παρελθόντος, αλλά και η παρουσίαση των δυνατοτήτων περαιτέρω ανάπτυξης της επαρχίας με σεβασμό στο περιβάλλον, στα πλαίσια δηλαδή της αειφόρου ανάπτυξης. Οι στόχοι του Συνεδρίου επιτεύχθηκαν σε σημαντικό βαθμό, κατά γενική ομολογία. Τα πρακτικά αλλά και τα πορίσματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν τα οποία και θα δημοσιευτούν σύντομα μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για κάθε ενδιαφερόμενο αλλά και για τη σύνταξη λεπτομερών μελετών απαραίτητων για χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων από κάθε αρμόδια αρχή κυρίως από το Δήμο και την Περιφέρεια.
Καταδείχθηκε για μια φορά ακόμη ότι η προνομιούχος αυτή επαρχία με τις εύφορες πεδινές και λοφώδεις ζώνες αλλά και τα ξερά και κακοτράχαλα εδάφη της, στα ανατολικά του νομού Χανίων και ανάμεσα στον Ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων και στο Κρητικό πέλαγος ήταν πάντα τόπος προσέλκυσης και κατοικίας του ανθρώπου από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι σήμερα.
Δεν είναι τυχαίο ότι και σήμερα ο Αποκόρωνας προσελκύει την προτίμηση τόσων Ευρωπαίων για μόνιμη κατοίκηση.
Ηταν όμως επίσης τόπος επαναστάσεων και σκληρών μαχών για την επικράτηση και στερέωση της ειρήνης, της ισότητας, της δικαιοσύνης αλλά και της ένωσης της Κρήτης με τον κορμό της Ελλάδας.
Των ομιλιών προηγήθηκε αποκάλυψη του ανδριάντα του ιδρυτή του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη στο χώρο του Ιδρύματος. Ειδικές αναφορές για το μακαριστό Ειρηναίο έγιναν επίσης κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.
Πλείστα όσα στοιχεία για την Ιστορία, τη Θρησκεία, τις παραδόσεις και τη ζωή του τόπου αυτού, ανά τους αιώνες, παρουσιάστηκαν με εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες ομιλίες από αξιόλογους επιστήμονες και καθηγητές της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Αρχιτεκτονικής.
Στα προγράμματα του Δήμου για την ανάπτυξη και την κοινωνική προσφορά αναφέρθηκε ο Δήμαρχος και η αρμόδια αντιδήμαρχος. Οικονομολόγοι και άνθρωποι του τουρισμού και του Αγροτουρισμού αναφέρθηκαν στον τριτογενή αυτό τομέα της οικονομίας. Αναφορά από δασολόγους και ειδικούς επιστήμονες έγινε για τη δασική νομοθεσία, τον αθλητισμό και την οργάνωση του συστήματος υγείας.









Ενας ικανός αριθμός γεωπόνων των υπηρεσιών και της έρευνας αναφέρθηκε στις βιολογικές καλλιέργειες, στα αρωματικά φυτά αλλά και στη σημασία και τη βελτίωση των υπαρχόντων καλλιεργειών ελιάς, εσπεριδοειδών, αμπελιού και χαρουπιάς αλλά και στις δυνατότητες επέκτασης, νέων καλλιεργειών όπως του αβοκάντο, μπανάνας, δεσπολιάς, φραγκοσυκιάς, ροδιάς κ.α. Οι τελευταίες αυτές εισηγήσεις που αναφέρονται στον πρωτογενή τομέα, παρά το ομολογουμένως μικρό ακροατήριο αγροτών είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουν σε μεγαλύτερο αριθμό ενφιαφερόμενων καλλιεργητών τόσο μετά τη δημοσίευση των πρακτικών όσο και με επιμέρους χωριστές συναντήσεις, στον ίδιο χώρο που πρέπει να ακολουθήσουν και θα ικανοποιήσουν ιδιαίτερα τους παραγωγούς συνδιαζόμενες με τις σχετικές προτάσεις των ξενοδόχων για τη διάθεση των παραγόμενων προϊόντων στον τουριστικό τομέα. Αυτός ήταν στόχος του Συνεδρίου. Αποδείχθηκε δηλαδή κατά τη συζήτηση ότι οι ξενοδόχοι είναι “ανοικτοί” στη συνεργασία για εφοδιασμό των ξενοδοχείων με αγροκτηνοτροφικά προϊόντα του τόπου μας. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση όπως τονίστηκε και είναι φυσικό είναι η προσφορά των προϊότων σε ικανοποιητικές ποσότητες για τις ανάγκες των ξενοδόχων.
Προκύπτει επομένως η ανάγκη συνεργασίας των παραγωγών σε ομάδες παραγωγής ομοειδών προϊόντων. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν ικανοποιητικά τον τουριστικό τομέα του τόπου μας.
Τέτοιες ομάδες παραγωγών υπάρχουν σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας, προβλέποντας και ενισχύονται από τους Νόμους 4015/2011 και πρόσφατα από τον Ν. 4384/2016.
Το Συνέδριο έστειλε επομένως το μήνυμα συνεργασίας του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα και συζητήθηκε η καταβολή προσπάθειας για οργάνωση των καλλιεργητών σε ομάδες. Είναι η μόνη ελπίδα για να σταθεί όρθιος και να προχωρήσει σε ανάπτυξη ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας είτε τα προϊόντα προορίζονται για τον τουρισμό είτε για άλλες αγορές. Χρειάζεται γι’ αυτό ένας οδηγός, ένας μπροστάρης για να πείσει τους παραγωγούς να οργανωθούν σε ομάδες. Ο Ειρηναίος Γαλανάκης ο οποίος την Ορθοδοξία την συνέδεε με την Ορθοπραξία όπως έλεγε, που προτιμούσε τα έργα και όχι τα λόγια, θα έμπαινε οδηγός για μια τέτοια σταυροφορία. Πρέπει να βρεθεί αυτός που θα μπει μπροστά σε μια τέτοια πρωτοβουλία για να πάρει ζωή η ενδοχώρα της επαρχίας, τα χωριά μας όπως ήτανε η επιθυμία του μακαριστού Μητροπολίτη. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη του.

* Δρ. Γεωπόνος π. Δήμαρχος Βάμου, μέλος της Συντονιστικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου