Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΣΤ1 ΤΑΞΗ 10ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Την ευγνωμοσύνη τους στους ήρωες του 1821 εκφράζουν μέσα από τις εργασίες τους που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο τα παιδιά της Στ1 τάξης του 10ου Δημ. Σχ. Χανίων. Στους ήρωες που, όπως επισημαίνει η γνωστή και άπο άλλες εργασίες μαθητών της, δασκάλα τους Ελένη Βορεινάκη ήταν «άνθρωποι σαν και μας», «έβαλαν όμως πάνω απ’ όλους και απ’ όλα την ελευθερία της Ελλάδας μας». Αυτό να κάνουμε κι εμείς μας λένε, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, τα Εκτάκια του 10ου σήμερα, παραμονή της 25ης Μαρτίου.
Να ‘σαι καλά, Ελένη, για την ανταπόκριση στην πρότασή μου! Να χαίρεσαι τους μαθητές σου και να σε χαίρονται!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Πάντα ωραίοι, ως Ελληνες!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Η ιστορία της Στ τάξης είναι γεμάτη με ήρωες και ηρωικά κατορθώματα. Ιστορίες ανθρώπων που ξεπέρασαν τα όνειρα του καθημερινού, του συνηθισμένου και άγγιξαν για μια στιγμή την Αθανασία. Ανθρωποι ήταν, σαν και μας οι ήρωες του ’21, που έβαλαν όμως πάνω από όλους κι από όλα την ελευθερία της Ελλάδας μας. Για αυτό τους οφείλουμε Ευγνωμοσύνη. Οι μαθητές μου, αυτό ακριβώς θέλουν να καταθέσουν στον σημερινό Παιδότοπο, και ευχαριστώ τον κ. Βαγγέλη Κακατσάκη για την ευκαιρία που τους έδωσε… Σας χαιρετώ με την ευχή, να μας αξιώνει ο Θεός και η Παναγία που γιορτάζει αύριο, να ζούμε λεύτεροι και μονοιασμένοι σε αυτή την υπέροχη χώρα, την Ελλάδα μας.
Η δασκάλα της τάξης
Ελένη Βορεινάκη

Ο δικός μου ήρωας
Ο δικός μου ήρωας είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γιατί σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης ήταν στο πλευρό της Ελλάδας. Παρ όλες τις δύσκολες συνθήκες, την έλλειψη τροφής, τον πόνο, την ηλικία του, ήταν πάντα ήρωας. Εβαλε τα δυνατά του να μην δεχτούν οι χριστιανοί να αλλάξουν θρησκεία, όταν ο Ιμπραήμ μπήκε στην Πελοπόννησο. Μέχρι που απείλησε ότι θα τους σκοτώσει ο ίδιος αν αλλαξοπιστήσουν…
Παναγιώτα Φραγγεδάκη

Και διπλωμάτης
και ήρωας…
Ο αγαπημένος μου ήρωας που πολέμησε για τη λευτεριά της Ελλάδας είναι ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης. Ο Μπότσαρης το 1822 ήρθε σε επαφή με τον Τούρκο πασά Ομέρ Βρυώνη που πολιορκούσε το Μεσολόγγι και άρχισε συζητήσεις μαζί του για την παράδοση της πόλης. Κέρδισε έτσι χρόνο αναγκάζοντας τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν. Κάλεσε όλους τους Ελληνες να πολεμήσουν μονοιασμένοι και έσκισε το δίπλωμα της αρχιστρατηγίας του. Επεσε νεκρός στο Κεφαλόβρυσο σε μια νυκτερινή επίθεση. Ηταν ένας τίμιος και γενναίος αγωνιστής.
Παυλίνα Κουρκουνάκη

Ο Παπαφλέσσας
Ολοι οι ήρωες του 1821 έδωσαν την ψυχή τους για την ελευθερία της Ελλάδας και πιστεύω πως στα μάτια μας είναι όλοι ίσοι. Αυτός για τον οποίο έγραψα επειδή κάτι με τράβηξε σε αυτόν είναι ο Παπαφλέσσας ή αλλιώς ο Γρηγόριος Δικαίος. Πιο πολύ με εντυπωσίασε η τελευταία για εκείνον μάχη που ήταν στο Μανιάκι. Δεν ξέρω πώς αποφάσισε με τόσους λίγους συμπολεμιστές να πολεμήσει εναντίον του Ιμπραήμ. Θα ήθελα να μάθω ποιες ήταν οι σκέψεις του εκείνη την στιγμή. Αληθεια, ποια είναι η ψυχολογία ενός ανθρώπου πάνω σε μια τόσο άνιση μάχη; Κι αν περίμενε πως θα εξελιχθεί έτσι, γιατί έμεινε να πολεμήσει;
Για μένα ήταν μια θυσία. Μια θυσία όμως που δεν πέρασε απαρατήρητη από εμένα. Αυτό ήταν το “κάτι” που εξ αρχής με έκανε να γράψω για αυτό το πρόσωπο. Γιατί εγώ δεν ξέρω αν τολμούσα να κάνω κάτι τέτοιο.
Ιωάννα Μαλεκάκη
Μάρκος Μπότσαρης
Ενας από τους αγαπημένους μου ήρωες του 1821 είναι ο Μάρκος Μπότσαρης. Οταν έμαθα για αυτόν εντυπωσιάστηκα. Συγκεκριμένα, θαύμασα τον τρόπο που ενέργησε όταν του δόθηκε ο τίτλος του αρχιστρατήγου των Ελληνικών δυνάμεων. Είδε ότι οι υπόλοιποι οπλαρχηγοί δυσαρεστήθηκαν και αυτός έσχισε μπροστά τους το δίπλωμα λέγοντας ότι οι τίτλοι κερδίζονται στην μάχη. Επίσης ήταν έξυπνος ο τρόπος που διαπραγματεύτηκε με τον Ομέρ Βρυώνη για την παράδοση του Μεσολογγίου. Κέρδισε έτι χρόνο αναγκάζοντας τα οθωμανικά στρατεύματα όταν ήρθε ο Χειμώνας να αποχωρήσουν προσωρινά. Ο Μπότσαρης ήταν ένας από τους γενναιότερους και τιμιότερους αγωνιστές της Επανάστασης.
Κάτια Γαλανάκη
Η θυσία του Διάκου
Ο ήρωας που συμπαθούμε είναι ο Αθανάσιος Διάκος. Η θυσία του νεαρού Διάκου στην Αλαμάνα τον Απρίλη του 1821 έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η επανάσταση δεν ήταν μια απλή εξέγερση αγανακτισμένων ανθρώπων αλλά ενας αποφασιστικός αγώνας κατά του Οθωμανικού ζυγού. Η θυσία του ενέπνευσε πολλούς άλλους Ελληνες που πήραν εκδίκηση για τον απάνθρωπο θάνατό του. Ο Διάκος έβαλε πάνω από όλα την πατρίδα και όχι τη δική του σωτηρία.
Ελισάβετ Μαζανάκη – Θεοδώρα Φουμάκη
Μαντώ Μαυρογένους
Η αγαπημένη μου ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης είναι η Μαντώ Μαυρογένους. Μου αρέσει γιατί βοήθησε πολύ την επανάσταση με το δικό της τρόπο. Η Μαντώ ήταν από μια πολύ πλούσια οικογένεια και μορφωμένη. Οταν έμαθε για την επανάσταση έδωσε τα χρήματά της στον στρατό για να αγοραστούν όπλα και τρόφιμα. Αφού τα έδωσε όλα και δεν της έμεινε τίποτα, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της ξεχασμένη σε ένα μικρό δωμάτιο που της παραχώρησε μια οικογένεια. Τη θαυμάζω γιατί δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό της αλλά τα έδωσε όλα στην επανάσταση.
Μαριάνθη Ψεγιαννάκη
Το παλικάρι της Αλαμάνας
Το παλικάρι που πιάστηκε στο γεφύρι της Αλαμάνας είναι ο δικός μου ήρωας. Ο Ομέρ Βρυώνης τον ρώτησε αν θέλει να γίνει μουσουλμάνος για να σώσει τη ζωή του και αυτός αρνήθηκε λέγοντας, «Φτου σας και εσείς κι η πίστη σας μουρτάδες να χαθείτε, εγώ Γραικός γεννήθηκα Γραικός και θα πεθάνω». Τότε τον σκότωσαν με τον χειρότερο τρόπο, το παλούκωμα. Ο λόγος που τον συμπαθώ είναι γιατί πάλεψε γενναία σώμα με σώμα και δεν άλλαξε την πίστη του.
Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης
Ο Γέρος του Μοριά
Ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης που συμπαθώ πολύ είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Γεννήθηκε το 1770 στο Λιμποβίτσι. Τον συμπαθώ γιατι ήταν γενναίος. Το 1822 τον ανακύρηξαν αρχιστράτηγο στην Πελοπόννησο. Ομως στον εμφύλιο πόλεμο φυλακίστηκε από τους αντιπάλους του και τον έβγαλαν μόνο για να ελευθερώσει τον Μοριά από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Αυτός για το καλό της πατρίδας το έκανε.
Μάνος Καζάκος
Οι γυναίκες του Σουλίου
Οι αγαπημένες μου ηρωίδες είναι οι γυναίκες του Σουλίου που για να μην τις πιάσουν οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να ρίξουν τα παιδιά τους στο γκρεμό και μετά να πέσουν και αυτές. Επειδή οι Τούρκοι θα έπαιρναν τα παιδιά τους να τα πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα ή θα τα έκαναν γενίτσαρους να πολεμήσουν εναντίον των γονιών τους.
Λάρα Αλχανάφι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου