Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ


ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ
ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΖΥΜΩΜΕΝΑ ΜΕ ΕΓΝΟΙΑ
ΣΤ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΚΑΣΑΜΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ




Γράφει ο Δημήτρης Μαριδάκης
Ψωμί από καλό προζύμι/ ψωμί ζυμωμένο με έγνοια/ καλοψημένο ψωμί/ το ποίημα της μάνας μου./ Ποίημα όπως το δικό της/ άρτον που “καρδίαν ανθρώπου στηρίζει”/ θέλω το ποίημα που γράφω».
Στη νέα του ποιητική συλλογή του δασκάλου και λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη “Όπως το ψωμί”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Πυξίδα”, πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο ποιητής.
Μια συλλογή με ποιήματα που γράφτηκαν την τελευταία διετία και η οποία παρουσιάστηκε στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιερής Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου την Τρίτη το βράδυ.
«Κεντρικό πρόσωπο μέσα σ’ αυτή την ποιητική συλλογή είναι ο ποιητής. Ο ποιητής που σε ρόλο Σίμωνος Κυρηναίου αίρει τον σταυρό του κόσμου, ο ποιητής που έχει πατρίδες του τις αισθήσεις του και πατρίδα την καρδιά του, ο ποιητής που αρέσκεται να επιστρέφει στον ίσκιο του κυπαρισσιού του και να ετοιμάζει την αναχώρησή του», σημείωσε, μιλώντας στα “Χ.ν.” ο κ. Κακατσάκης για τα νέα του ποιήματα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, ενώ το “παρών” στην παρουσίαση έδωσε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος ο οποίος εξήρε την ευαισθησία του Βαγγέλη Κακατσάκη τονίζοντας ότι η ευαισθησία αποτελεί προϋπόθεση για την ποιητική δημιουργία.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης, δάσκαλος και συγγραφέας Μιχάλης Μουντάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς του ποιητή με την Κίσαμο οι οποίοι, όπως είπε, διαμορφώθηκαν αρχικά όταν ως πρωτοδιόριστος δάσκαλος ο Βαγγέλης Κακατσάκης υπηρέτησε στις Στροβλές. Τόνισε, δε, την ικανότητα του ποιητή να μετασχηματίζει καθημερινά ερεθίσματα σε ποιητική δημιουργία.
Η συνεργάτιδα των “Χ.ν.”, αρθρογράφος και λογοτέχνις Φωτεινή Σεγρεδάκη μιλώντας για το έργο του Βαγγέλη Κακατσάκη επεσήμανε ότι διαπνέεται από θρησκευτικό συναίσθημα, ανθρωπισμό και καλοσύνη, ενώ χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό. «Ο Βαγγέλης θα μιλήσει με την ίδια ευχέρεια, ευθύνη και βαθύ ενδιαφέρον για οικουμενικά θέματα όπως και καθημερινά», ανέφερε η κα Σεγρεδάκη.
Η φιλόλογος Ανθούλα Νταγκουνάκη – Χαρτζουλάκη υπογράμμισε ότι η ποίηση του Βαγγέλη Κακατσάκη χαρακτηρίζεται από βαθύ συναίσθημα και έντονο προβληματισμό γύρω από σύγχρονα θέματα. «Σε πολλά ποιήματά του κυριαρχεί το φόντο ενός γκρίζου κόσμου, σε άλλα υπάρχει έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και προσήλωση, ενώ σε όλα τα ποιήματα αυτής της συλλογής κυριαρχεί η μάνα», σημείωσε η κα Νταγκουνάκη – Χαρτζουλάκη.
Ποιήματα από τη συλλογή απήγγειλε η φιλόλογος Αργυρώ Δελή, ενώ ο μουσικός Χρήστος Κοτσαύτης τραγούδησε και ερμήνευσε με την κιθάρα του το ποίημα “Της καρδιάς” το οποίο μελοποίησε ο ίδιος πρόσφατα.
Να σημειώσουμε ότι η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 5 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο.
Χανιώτικα νέα (29.03.2018)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου