Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΕΝΑΣ "ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ" ΘΥΜΑΤΑΙ...

«Μετά από προσπάθεια πολλών χρόνων και πολλών ανθρώπων το όνειρο των Χανιωτών για Πανεπιστήμιο στην πόλη μας έγινε πραγματικότητα με τη δημοσίευση του ν.545/77 “Περί ιδρύσεως Τεχνολογικού Πανεπιστημίου υπό την επωνυμίαν “Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλων τινών διατάξεων”. Στις 11 Ιουλίου 1977 συνεδρίασε η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή υπό την προεδρία του Καθηγητή του Ε.Μ.Π. και Ακαδημαϊκού Περικλή Θεοχάρη, η οποία ως τις 27/11/1981 πραγματοποίησε 184 συνεδριάσεις. Αρχικά είχε 9 μέλη, για να διευρυνθεί στη συνέχεια. Η Δ.Ε. ‘77 κατά τη θητεία της ασχολήθηκε με την εξεύρεση γης για ανέγερση των μονίμων εγκαταστάσεων, αρχίζοντας τις διαδιακασίες απαλλοτρίωσης 3.500 στρεμμάτων γης. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη στελέχωση και οργάνωση των Υπηρεσιών και κυρίως με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας».

[…] Πήγα στα νέα Γραφεία που ήταν ένας άδειος χώρος. Βρήκα πεταμένα σε μια γωνιά κομοδίνα κλινικής και διάλεξα ένα μαζί με μια ψάθινη καρέκλα. Το τηλέφωνο βρήκε θέση στο περβάζι του παραθύρου. Το κομοδίνο, σαν γραφείο, εκτός από τη μικρή του επιφάνεια, ήταν πολύ ψηλό για να γράφεις καθήμενος και πολύ χαμηλό για να γράφεις όρθιος. Πάνω σ’ αυτό όμως διεκπεραιώθηκαν οι δυο πρώτοι φάκελοι. Ενας για τον Νομάρχη Χανίων και ένας για τον Οικονομικό Εφορο Χανίων, με περιεχόμενα, ΦΕΚ με κτηματολογικούς χάρτες, πίνακες και διαγράμματα, μαζί με την αίτηση σύστασης Επιτροπής Προεκτιμήσεως για τις απαλλοτριώσεις». […] «Ολοι είχαν ενθουσιασμό και όραμα, γνωρίζοντας ότι δουλεύουν όχι από τα καθ’ ημάς διά τα καθ’ υμάς’ αλλά για κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη και για τη χώρα μας. Δημιουργήθηκε ένα κλίμα στο οποίο έμπαινε και κάθε νέος που ερχόταν Ενα κλίμα φιλικό που διατηρείται ακόμη, αφού όλοι οι παλιοί, συνταξιούχοι πλέον, συναντιόμαστε την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, θυμούμαστε τα χρόνια που περάσαμε μαζί και ανταλλάζουμε τα νέα μας. Ηταν τέτοιος ο ενθουσιασμός μας όταν πληροφορηθήκαμε ότι έρχεται στα Χανιά ο πρώτος καθηγητής που ανέλαβε καθήκοντα, πήγαμε όλοι στο αεροδρόμιο, έχοντας ετοιμάσει σχετικά πλακάτ και πανό και σε αυτοκινητοπομπή τον φέραμε στην πόλη».

[…] «Το Πολυτεχνείο σε αντίθεση με τα ανθρώπινα έχει το προνόμιο να μεγαλώνει αλλά να μη γερνά. Να στεριώνει καλύτερα και να καταξιώνεται περισσότερο. Εύχομαι το Πολυτεχνείο μας να είναι καλοτάξιδο στον χρόνο και δίχως τα προβλήματα που κάποιες φορές το φρέναραν και σ’ εσάς κύριε Πρύτανη, καλή επιτυχία στο έργο που πρόσφατα αναλάβατε».

Αποσπάσματα από την ομιλία που έκανε ο και πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρώην προϊστάμενος της Γραμματείας του Μανόλης Βανδουλάκης στην ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση που έγινε για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος την περασμένη Τετάρτη 7 Μαρτίου στην κατάμεση από κόσμο αίθουσα “Πολυχρόνης Πολυχρονίδης” του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, στις σημερινές “στάσεις”. Επίλογος η ωραία μαντινάδα με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο πρώην δήμαρχος και νομάρχης Χανίων και μέλος των Διοικουσών Επιτροπών του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Κατσανεβάκης: «Εγώ θα κάνω όνειρα και πράξη να μη γίνουν/ εγώ θα ονειρεύομαι και όνειρα ας μείνουν”.

Σημειώσεις: α) “Ενας στρατιώτης θυμάται” ο τίτλος ενός ξεχωριστού βιβλίου που έγραψε ο Αποκορωνιώτης συγγραφέας Μάρκος Ντουκάκης. Σ’ αυτό ο νους μου, ενώ άκουγα τον Μανόλη να μιλά για τις θύμησές του. Το ύφος είναι αντανάκλαση του ήθους! β) Εκτός από τους δυο προαναφερθέντες μίλησαν επίσης η επίκουρη καθηγητήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης Δάφνη Μανουσάκη, ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος Μιχάλης Λαγουδάκης και βέβαια ο πρύτανής του Ευάγγελος Διαμαντόπουλος. Ολοι τους υπέροχοι!
Χανιώτικα νέα (13.03.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου