Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,  ΟΜΩΣ

Εκδηλώσεις επί εκδηλώσεων και στην Περιφεριακή Ενότητα Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που έχει καθιερωθεί, ως γνωστό να εορτάζεται επίσημα στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού συγγραφέα παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Aντερσεν. Στο πλαίσιο αυτό της “επαφής” των παιδιών με το βιβλίο, το 5ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου από τις 26 έως τις 30 Μαρτίου στην Κίσαμο, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου και το Εκκλησιαστικό Βιβλιοπωλείο “Εσπερία” και περιελάμβανε, μεταξύ των άλλων, συνομιλία της συγγραφέα Αθηνάς Ντάσιου – Γιάννου με μαθητές και ομιλία της με θέμα “Σύγχρονο παιδί και βιβλίο – τρόποι προσέγγισης”, όπως και παρουσίαση αυτοσχέδιων παραμυθιών με τον γενικό τίτλο “Καλή σας μέρα… το παραμύθι αρχίζει” με τη λογοτέχνιδα Φωτεινή Σεγρεδάκη. Στο ίδιο πλαίσιο και οι διήμερες εκδηλώσεις με τη συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων Ελένη Δικαίου στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων στις 27 και 28 Μαρτίου. Και βέβαια, οι προβολές, μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή “Μαγικό Κουτί”, που δημιούργησε ο Λεωνίδας Μανωλικάκης, της οπτικοποιημένης αφήγησης του παραμυθιού “Ο βασιλιάς των ονείρων” της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη, σε εικονογράφηση Λιάνας Δενεζάκη, από τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., στο θέατρο “Δημήτρης Βλησίδης” από τις 28 μέχρι τις 30 Μαρτίου. Ωραία!

«Το παιδικό βιβλίο σηματοδοτεί τον σεβασμό στο μεγαλείο του μικρού. Σηματοδοτεί τον κόσμο που αναδημιουργείται κάθε φορά, μια παιγνιώδη και όμορφη σοβαρότητα, χωρίς την οποία όλα, ακόμα και η παιδική λογοτεχνία είναι άσκοπη απασχόληση. Σ’ ένα παραμύθι σ’ ένα ποίημα, τα παιδιά χαίρονται τις επαναλήψεις, τα ρεφρέν και τα πασίγνωστα μοτίβα, επειδή κάθε φορά τ’ αναγνωρίζουν – βάζουν τάξη σ’ ένα κείμενο. Ο κόσμος αποκτά μια υπέροχη ομαλότητα». Απόσπασμα από το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2.4.2018) της Inese Zandere (Λετονία) σε μετάφραση της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου. Ωραία!

Ωραία!.. Ωραία!.. Αλλά… Aγνωστο αγαθό για εκατομμύρια παιδιά το παιδικό βιβλίο. Για εκταομμύρια παιδιά «που αντί να χαίρονται την παιδική τους ηλικία αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο είναι αναγκασμένα να εργάζονται και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες», όπως επισημαίνει σε ανάρτησή της στο Βιβλίο των Προσώπων (φέισμπουκ) η Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου. “Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Για όλα τα παιδιά;”, ο τίτλος της ανάρτησης της. Ρητορικό το ερώτημα. Να ’ρθει καιρός που θα μπορούν όλα τα παιδιά της γης να συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, όπως τους αξίζει, η ευχή μας! «Και ως τότε, ας πράττει ο καθένας μας προς την κατεύθυνση αυτή, ατομικά ή ομαδικά, ό,τι οφελεί ως ενεργός πολίτης», όπως επισημαίνει η εκ των κορυφαίων Κυριών της Παιδικής Λογοτεχνίας μας, στο τέλος της ανάρτησής της.

Από την Κίσαμο, η αρχή
Στο βήμα ο δήμαρχος Κισάμου Θεόδωρος Σταθάκης
Στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργάνωσε η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο και η πρώτη παρουσίαση (η δεύτερη θα γίνει θεού θέλοντος, στις 5 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων) της νεοεκδοθείσης ποιητικής μου συλλογής “Οπως το ψωμί”, την Τρίτη 27 Μαρτίου. Απ’ την Κίσσαμο, που ξεκίνησα πριν από 45 χρόνια, ως παιδαγωγός στα Ιδρύματα του Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη του Χριστιανού, τη “δασκαλική” μου πορεία, η αρχή. Ευλογημένη η στιγμή που μου έγινε η πρόταση εκ μέρους του σεβασμιωτάτου, του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.
Κάθε εκδήλωση έχει τη δική της ιστορία, όπως και προϊστορία, βέβαια. Πρωτίστως, ωστόσο, υπόθεση του “εμείς” είναι. Με την έννοια αυτή και διά της στήλης οι ευχαριστίες μου: Στον τοπικό επίσκοπο, άξιο διάδοχο του Παππού, στον συντονιστή της εκδήλωσης Μιχάλη Μουντάκη, στις ομιλήτριες Φωτεινή Σεγρεδάκη και Ανθούλα Νταγκουνάκη – Χαρτζουλάκη, στην Αργυρώ Δελή για την ανάγνωση ποιημάτων, στον Χρήστο Κοτσαύτη για τη μουσική επένδυση και μελοποίηση, στη Χριστίνα Τζομπανάκη για την όλη βοήθεια και σ’ όλους τους πολλούς (μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος Κισάμου Θεόδωρος Σταθάκης, ο πρώην δήμαρχος Αντώνης Σχετάκης) που προσήλθαν…
Χανιώτικα νέα (30.03.2018)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου