Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ (ΡΕΘΥΜΝΟ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ )
"Χαίρε δάσκαλε - λαογράφε, Σταμάτη Αποστολάκη", το θέμα της ομιλίας του Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη



To Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης θα τιμήσει τον Σταμάτη Αποστολάκη.
Η εκδήλωση προς τιμήν του Χανιώτη λαογράφου και τακτικού συνεργάτη των “Χανιώτικων νέων”,  θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης (Μ. Βερνάρδου 28-30, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο),υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Μουσείου, «μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του έργου του Γεωργίου Σμπώκου στις 2 Απριλίου 2017 και του Αντώνη Πλυμάκη στις 29 Μαΐου 2017, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης συνεχίζει τις εκδηλώσεις στις οποίες παρουσιάζει το έργο σημαινόντων εν ζωή Κρητών λαογράφων και τους τιμά γι’ αυτό. Αυτή τη φορά θα παρουσιαστεί το έργο του μεγάλου Χανιώτη λαογράφου Σταμάτη Αποστολάκη».
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης παρατίθενται το βιογραφικό του κ. Αποστολάκη ο οποίος, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών για τη συλλογή πολύτιμου λαογραφικού υλικού. Τον Μάρτιο του 2017 χειροθετήθηκε Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Είναι Μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ). Είναι Τακτικό Μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Δημιουργίας Ιστορικού Φυσικολαογραφικού Μουσείου Ομαλού και του Ιστορικού Μουσείου Αγίας Ειρήνης».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, την οποία θα συντονίσει ο Γενικός Γραμματέας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης Χάρης Στρατιδάκης, περιλαμβάνει καλωσόρισμα απο την πρόεδρο του ΙΛΜΡ, Φαλή Βογιατζάκη, σύντομο βιογραφικό σημείωμα του τιμώμενου από την Αναστασία Πλατυρράχου, επισκόπηση του  βιβλιογραφικού έργου του Σταμάτη Αποστολάκη από τον γραμματέα του ΙΛΜΡ, Χάρη Στρατιδάκη και ομιλίες:
•Χαρωνίτης Βασίλης, Συντ. Δάσκαλος και Λαογράφος, Ο δάσκαλος Σταμάτης Αποστολάκης.
•Κακατσάκης Βαγγέλης, Συντ. Δάσκαλος και Δημοσιογράφος, Χαίρε δάσκαλε και λαογράφε, Σταμάτη Αποστολάκη.
•Παπιομύτογλου Γιάννης, Πρώην Διευθυντής Δ. Κ. Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης, Η συμμετοχή του Σταμάτη Αποστολάκη στα κρητολογικά συνέδρια.
•Πελαντάκης Θεόδωρος, Φιλόλογος-Πρώην Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης, Το βιβλίο «Ριζίτικα. Τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης».
•Φουρναράκης Κωνσταντίνος, Φιλόλογος Καθηγητής, πρώην Προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, Τα βιβλία του Σταμάτη Αποστολάκη «Οι Μακεδονομάχοι μας στη δημοτική ποίηση» και «Η μάχη της Κρήτης στη νεοελληνική ποίηση».
•Ασημομύτη-Εκκεκάκη Μαριέττα, Συνταξιούχος Καθηγήτρια, Το βιβλίο του Σταμάτη Αποστολάκη «Λαογραφικά τ’ αργαλειού».
•Γοργοράπτης Μάνος, Θεολόγος Καθηγητής, Η εργασία του Σταμάτη Αποστολάκη «Μεγαλοβδομάδα και Λαμπρή στην Κρήτη».
•Φραντζεσκάκης Ματθαίος, Μαθηματικός, Πρόεδρος Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, «Τα λαογραφικά του τσιγάρου» του Σταμάτη Αποστολάκη.
•Τσακάλη-Δομαζάκη Κατερίνα, Μέλος Δ.Σ. ΙΛΜΡ, Το βιβλίο του Σταμάτη Αποστολάκη «Τα λαογραφικά του χορού στη δυτική Κρήτη».
•Λαδιά Εύα, Δημοσιογράφος, Ταινία μικρού μήκους «Σταμάτης Αποστολάκης, ο βάρδος της παράδοσης».
•Φαλή Βογιατζάκη, Προσφώνηση και απονομή τιμητικής πλακέτας.
Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση από τον ίδιο τον Σταμάτη Αποστολάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου