Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ

Χάριν των παιδιών υπάρχουν οι δάσκαλοι, όπως και χάριν των παιδιών δημιουργούν οι καλλιτέχνες, αλλά και χάριν των παιδιών υπάρχουν οι καλλιτέχνες, όπως και χάριν των παιδιών δημιουργούν οι δάσκαλοι… Η παραπάνω φράση ερχόταν και ξαναερχόταν διαρκώς στο μυαλό μου, την περασμένη Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, ενώ προετοίμαζα τον συντονισμό της παρουσίασης του βιβλίου της δασκάλας Αννας Νεμπαυλάκη με τίτλο “Φτου και βγαίνω” και υπότιτλο “8 κρυψώνες αυτοεκτίμησης για να βρεις τον εαυτό σου και να παίξεις με τους άλλους”, που θα γινόταν την επόμενη μέρα, 6 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η ίδια φράση είχε κάνει κατοχή στο νου μου και στην αρχή της παρουσίασης, ακούγοντας τα παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά της Στ1 τάξης του 9ου Δημ. Σχ. Χανίων να τραγουδούν το τραγούδι που μελοποίησε η δασκάλα τους της Μουσικής Αλκυόνη Μαλεκάκη. Εχει δίκιο ο Ντοστογιέφσκι. Μόνο η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο!
Όντως, χάριν των παιδιών υπάρχει και λειτουργεί ως δασκάλα και ως φίλη της τέχνης η Αννα Νεμπαυλάκη, που, ειρήσθω εν παρόδω, είναι παντρεμένη με τον γνωστό κριτικό τέχνης και επιμελητή εκθέσεων Κωνσταντίνο Β. Πρώιμο και έχουν τρία παιδιά. Μετά λόγου γνώσεως τα παραπάνω, καθώς είχα τη χαρά να συνεργαστούμε τα πρώτα χρόνια της δασκαλοσύνης της, στο 5ο Δημ. Σχολείο Χανίων, του οποίου ήμουν διευθυντής. Αεράτη και αέρινη, πλην όμως δυναμική και με άποψη, ωραία ως Ελληνίδα δασκάλα η Αννα. Θέμα χρόνου να ξεχωρίσει να “εκτεθεί” στην αγορά του Δήμου, ν’ αφήσει την “κρυψώνα” της και να φωνάξει το δικό της “Φτου και βγαίνω”, να καταθέσει τη δική της εκπαιδευτική προσέγγιση για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού, μια νέα παιδαγωγική πρόταση που στοχεύει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας με αρωγό την τέχνη. Ενα βιβλίο ξεχωριστό που φαντάζει άθλος και άθλημα ταυτόχρονα. Ενα βιβλίο αφιερωμάνο στα παιδιά της, τον Βασίλη, τον Μενέλαο και τον Γιάννη, αλλά και σε όλα τα παιδιά, Ελληνάκια και ξενάκια, που μετέχουν της ελληνικής παιδείας…
Για να σκοτώσει τη Λερναία Υδρα ο Ηρακλής, χρειάστηκε να ’χει μαζί του τον ανιψιό του τον Ιόλαο. Πολλοί οι “Ιόλαοι” της Αννας Νεμπαυλάκη για να φέρει σε πέρας αυτόν τον άθλο. Μεταξύ αυτών, για να μείνουμε μόνο σ’ αυτούς, και οι παρακάτω, οι περισσότεροι των οποίων είναι καλλιτέχνες: Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης (εικαστικός), Κωνσταντίνος Φίσερ (καλλιτέχνης μεικτών μέσων), Κατερίνα Τσεμπελή (εικαστικός – Perfomer), Πέτρος Ξενάκης (ζωγράφος), Αλίκη Χιωτάκη (βιντεογράφος – ερευνήτρια κίνησης), Κοσμάς Λιλικάκης (εικαστικός – εκπαιδευτικός), Λαμπρινή Μποβιάτσου (εικαστικός), Νίκος Καμπιανάκης (φωτογράφος), Άννα Κοντολέων (συγγραφέας), Αλκυόνη Μαλεκάκη (μουσικός), Ελένη Κατσιγαράκη (σχολική ψυχολόγος), Θοδωρής Παπαδουλάκης (σκηνοθέτης), Μιχάλης Καλκάνης (μουσικός), Ευαγγελία Πυλαρινού (κειμενογράφος), Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος (διδάσκων στο ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο), Αγνή Στρουμπούλη (συγγραφέας), Αλεξάνδρα Βλαζάκη (αρχιτέκτονας – μηχανικός). Ελευθέριος Παπαμιχελάκης (αρχιτέκτονας – μηχανικός), Αθηνά Ντούλια (σχολική σύμβουλος), Ελένη Καβατζίδου (υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων) και Ρία Μαρκουλάκη (μουσειοπαιδαγωγός). Και έργο του καλλιτεχνικού “εμείς” το “Φτου και βγαίνω” της Άννας. Δεδομένη η συνεργασία; Ρητορικό το ερώτημα…
Κοσμοπλημμύρα στο πάντα και προς πάντας φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας, στην παρουσίαση του “Φτου και βγαίνω”, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων και ο Εκδοτικός Οίκος “Καλειδοσκόπιο”. «Μια νέα προσέγγιση στα σύγχρονα εκπαιδευτικά δεδομένα», «Δημιουργικότητα και καινοτόμες παρεμβάσεις στο σχολείο για παιδιά με ή χωρίς δυσκολίες», «Το παιχνίδι και η τέχνη ως οι βασικοί πυλώνες της ανθρώπινης επικοινωνίας», και «Η παιδαγωγική ωφέλεια του “Φτου και βγαίνω”», οι τίτλοι των εισηγήσεων που έγιναν από τους: Ανδρονίκη Κοκοτσάκη (φιλόλογο – ραδιοφωνικό παραγωγό), Ηλία Κουρκούτα (καθηγητή π.τ. Πανεπιστημίου Κρήτης), Κωνσταντίνο – Αλκέτα Ουγγρίνη (επίκ. καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης) και Αθηνά Ντούλια (σχολική σύμβουλο), αντίστοιχα. Μετά τους χαιρετισμούς απ’ τους εκπροσώπους των διοργανωτών, Παναγιώτη Σημανδηράκη, Μανόλη Μηλιαράκη και Αλέξα Αποστολάκη.
Να ‘ναι καλοτάξιδο το “Φτου και βγαίνω” της Άννας Νεμπαυλάκη η ευχή μου. Να μπει σε όλα τα σχολεία της πατρίδας μας. Να τολμήσουν κι άλλοι δάσκαλοι να μιμηθούν το παράδειγμά της. Χάριν των μαθητών τους.
Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 12.10.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου