Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΡΤΑΞΕΡΞΗ


Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος/ για τα ωραία και μεγάλα έργα/ η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα/ ενθάρρυνσι κ’ επιτυχία να σε αρνείται·/ να σ’ εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες,/ και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες./ Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις,/ (η μέρα που αφέθηκες κ’ ενδίδεις),/ και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα,/ και πηαίνεις στον μονάρχην Aρταξέρξη/ που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του,/ και σε προσφέρει σατραπείες και τέτοια./ Και συ τα δέχεσαι με απελπισία/ αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις./ Άλλα ζητεί η ψυχή σου, γι’ άλλα κλαίει·/ τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών,/ τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε·/ την Aγορά, το Θέατρο, και τους Στεφάνους./ Aυτά πού θα σ’ τα δώσει ο Aρταξέρξης,/ αυτά πού θα τα βρεις στη σατραπεία·/ και τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις.
(Το ποίημα “Σατραπεία” του Κ. Καβάφη).
Διαβάζοντας τη συνέντευξη του Χανιώτη καθηγητή στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, θαύμασα πολλές από τις σκέψεις και τις απαντήσεις του. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο ποιος είναι ο 37χρονος Κωνσταντίνος Δασκαλάκης· μία έρευνα στο διαδίκτυο, από τον οποιονδήποτε που δεν τον γνωρίζει θα του αποφέρει όλες τις σχετικές πληροφορίες! Τούτος ο ευφυής άνθρωπος, που διαπρέπει στο πεδίο του ως Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη, είναι ένα από τα πολλά μυαλά που η Ελλάδα δεν μπόρεσε να κρατήσει, ωστόσο ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα ήθελε να επιστρέψει εδώ για να βοηθήσει, φτάνει βέβαια να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να διευκολύνουν την εργασία του! Οι συνθήκες προφανώς και δεν υπάρχουν αλλά ούτε υπήρξαν -όλη αυτήν την περίοδο της Κρίσης που περνάει η χώρα- κάποιοι που εργάστηκαν ώστε να τις δημιουργήσουν.
Θα σταθώ ωστόσο στο ποίημα “Σατραπεία”, του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Καβάφη, το οποίο ο Κ. Δασκαλάκης έχει προμετωπίδα στην επίσημη σελίδα του στο ΜΙΤ και που δηλώνει τη θέληση να φτάσει με τις δυνάμεις του εκεί όπου δεν μπορεί(;), μην επιθυμώντας τον εύκολο δρόμο!
Αραγε σε ένα σύστημα… ελληνικό που όλοι ψάχνουν την εύκολη και γρήγορη λύση, θα μπορούσε να ταιριάξουν όλα αυτά τα μυαλά που απεμπολούμε από τη χώρα μας; Κι αν ταιριάζανε, οι… φελλοί πού θα πλέανε; Δυστυχώς ζούμε στη χώρα που διαφεντεύει ο Αρταξέρξης, στη χώρα που ένας καθηγητής της Επιστήμης Υπολογιστών που διαβάζει ποίηση, μάλλον θα θεωρούνταν… λαπάς!
Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 10.10.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου