Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΜΕ ΑΡΩΓΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
"ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ:  ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

"Η ρήση του Ντοστογιέφσκι ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο, ισχύει πλήρως για την Άννα Νεμπαυλάκη"  Βαγγέλης Κακατσάκης(συντονιστής της Εκδήλωσης)






Γράφει ο Δημήτρης Μαριδάκης 
Με στυλοβάτες την τέχνη, την επιστήμη και τη φιλοσοφία το βιβλίο “Φτου και βγαίνω – 8 κρυψώνες αυτοεκτίμησης για να βρεις τον εαυτό σου και να παίξεις με τους άλλους” της δασκάλας Aννας Νεμπαυλάκη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Καλειδοσκόπιο”, επιχειρεί να καλλιεργήσει την αυτοεκτίμηση στα παιδιά και να τονώσει τον δημιουργικό εαυτό τους, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα κατά της ενδοσχολικής βίας.
Το βιβλίο, για τη συγγραφή του οποίου συνεργάστηκαν καλλιτέχνες από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την παραστατική τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο με ειδικούς από τη φιλοσοφία, την ψυχολογία και την εκπαίδευση, παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Χανίων, το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων και ο Εκδοτικός Οίκος “Καλειδοσκόπιο”.
Η συγγραφέας και δασκάλα Aννα Νεμπαυλάκη μιλώντας στους δημοσιογράφους εξήγησε ότι στόχος του εγχειρήματος ήταν να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, το βιβλίο περιέχει 8 “κρυψώνες” αυτοεκτίμησης όπου κάθε κρυψώνα κρύβει ένα “θησαυρό” που δεν είναι τίποτα άλλο από πολύτιμες αξίες και χαρακτηριστικά για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. «Το βιβλίο είναι για τα παιδιά αλλά είναι καλό να τα βοηθήσει στο διάβασμα ένας ενήλικος, γονιός ή εκπαιδευτικός», εξήγησε η συγγραφέας, ενώ επεσήμανε τη συλλογική δουλειά που χρειάστηκε από καλλιτέχνες, επιστήμονες και παιδαγωγούς για να ολοκληρωθεί του βιβλίου.
Ο καθηγητής Ψυχολογίας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Κουρκούτας, υπογράμμισε τον διεπιστημονικό και διεπαγγελματικό χαρακτήρα του βιβλίου τονίζοντας ότι πρόκειται για μια καινοτόμα παρέμβαση στον χώρο της εκπαίδευσης. Επεσήμανε ακόμα ότι μέσα από το βιβλίο τα παιδιά μπορούν να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους και το προσωπικό και ψυχοκοινωνικό δυναμικό τους, κάτι που όπως τόνισε δεν γίνεται κατά κανόνα στο παρωχημένο -δυστυχώς- σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης  Κωνσταντίνος – Αλκέτας Ουγγρίνης, σημείωσε ότι το βιβλίο της Αννας Νεμπαυλάκη είναι σημαντικό γιατί έρχεται να ενισχύσει το στοιχείο της δημιουργικότητας μέσα στην τάξη, μέσα από δράσεις που προτείνει. «Η τέχνη και το παιχνίδι μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν, σκέφτονται και λειτουργούν», ανέφερε η κ. Ουγγρίνης.











Η σχολική σύμβουλος της 1ης Περιφέρειας Χανίων Αθηνά Ντούλια τόνισε ότι το βιβλίο έρχεται να καλλιεργήσει την αυτοεκτίμηση των παιδιών με αρωγούς την τέχνη, το παιχνίδι και τα παραμύθια: «Αυτά είναι τα κατάλληλα εργαλεία για να μιλήσουμε στα παιδιά, για να περάσουμε αξίες και στάσεις ζωής βιωματικά και με παιγνιώδη τρόπο», τόνισε.
Η φιλόλογος Ανδρονίκη Κοκοτσάκη ανέφερε ότι το βιβλίο αποτελεί μια νέα προσέγγιση στα σύγχρονα εκπαιδευτικά δεδομένα: «Μέσα από 8 “κρυψώνες” τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση, με βοηθό την τέχνη. Την τέχνη που σε όλες τις εκφάνσεις της μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στον χώρο της εκπαίδευσης».
Η εικαστικός Λαμπρινή Μποβιάτσου σημείωσε ότι το “πάντρεμα” παιδείας, τέχνης και ψυχολογίας, φέρνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και υπογράμμισε τη συμβολή του βιβλίου στην αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού (“μπούλινγκ”)».
Ο συντονιστής της παρουσίασης δάσκαλος και λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης αναφέρθηκε στις παιδαγωγικές αρετές της συγγραφέως του βιβλίου: «Οντας “πιστή” της τέχνης μπόρεσε και μπολιάζει τα παιδιά, μέσω της τέχνης, με τη μάθηση. Η ρήση του Ντοστογιέφσκι ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο ισχύει πλήρως για την Αννα Νεμπαυλάκη».
Η εκδότρια του βιβλίου Αλεξάνδρα Αποστολάκη τόνισε τον συλλογικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου: «Είναι ένας θετικός τρόπος μέσα από την τέχνη και ποικίλες δράσεις με καλλιτέχνες να μπορέσει κανείς να χτίσει την αυτοεκτίμηση των παιδιών, να τα κάνει να νιώσουν πιο σίγουρα για τον εαυτό τους και έμμεσα αλλά αποτελεσματικά να αποτρέψει βίαιες συμπεριφορές».
Η εκδήλωση άνοιξε μουσικά με τα παιδιά της ΣΤ τάξης του 9ου Δημοτικού  Σχολείου Χανίων να ερμηνεύουν ένα τραγούδι μελοποιημένο από την Αλκυόνη Μαλεκάκη συνοδεία πιάνου.

(ΦΩΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ: Aπό αριστερά διακρίνονται οι Α. Ντούλια, Α. Κοκοτσάκη, Α. Νεμπαυλάκη, Β. Κακατσάκης, Η. Κουρκούτας, Κ. Α. Ουγγρίνη)

Χανιώτικα νέα (8. 10. 2018)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου