Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ" ΤΟΥ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ 
ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ  ΣΤΗΝ  ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Γράφει ο Σήφης Ι. Πετράκης*
Με χαρά πήρα στα χέρια μου το νέο ποιητικό έργο του Βαγγέλη Κακατσάκη, με τον μοσχομυριστό τίτλο «Όπως το ψωμί».
Όπως βγαίνει το ψωμί από το φούρνο, που τόσο παραστατικά ζωγράφισε στο εξώφυλλο η Αγγέλα Μάλμου, είναι σαν να βγάζει εκείνη, την χαρακτηριστική, ευωδιαστή μυρωδιά που την απολαύσαμε στα μικράτα μας.
Έτσι όπως έβαζε στη σκάφη, το αλεύρι και το προζύμι και ζύμωνε η μάνα του και οι μάνες μας, την ζύμη, να την βάλει έπειτα στο φούρνο να την κάνει ψωμί, έτσι και ο Βαγγέλης στη νέα του ποιητική δουλειά, ζυμώνει με μεγάλη μαστοριά μέσα στη φλόγα της αγωνίας του και στο καμίνι της ψυχής του και πλάθει και δημιουργεί τα ποιήματά του, με τη σιγουριά πανάξιου τεχνίτη!
Εγώ το έχω προ πολλού δηλώσει, πως δεν είμαι ποιητής, εξάλλου δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αν και με έχουν παρακινήσει. Όμως, θαυμάζω απεριόριστα και διακρίνω την καλή ποίηση.
Ο Β.Κ., είναι ένα ανήσυχο πνεύμα. Τα λογοτεχνικά του ενδιαφέροντα απλώνονται σε αρκετούς τομείς. Είναι χρόνια τώρα τακτικός συνεργάτης της αγαπημένης μας εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”, γράφει, πεζά, γράφει ποιήματα, δίνει διαλέξεις και οργανώνει βιβλιοπαρουσιάσεις και νομίζω πως το κατορθώνει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των πνευματικών εκδηλώσεων στα Χανιά. Κατά τη γνώμη μου, αποτελεί μια από τις καντουνάδες που υποβαστάζουν την πνευματικότητα στον τόπο μας!
Μετά την Κρήτη, λοιπόν, και την Μακεδονία μας (Βέροια), η ποιητική του συλλογή παρουσιάστηκε και στην Αθήνα, το Σάββατο 13 του Οκτώβρη και συγκεκριμένα στο Θεατράκι πολλαπλών χρήσεων, της Κρητικής Εστίας, Στράβωνος 12 στο Παγκράτι.
Από νωρίς και πολύ πριν τις επτά, “ξετρούλιασε” – παραγέμισε, από κόσμο, γιατί ο Βαγγέλης έχει και στην Αθήνα πάμπολλους θαυμαστές της λογοτεχνικής του προσπάθειας και ούλοι τον χαιρετούν και τον αγαπούν!
Η βιβλιοπαρουσίαση για τη νέα ποιητική δουλειά του Β.Κ. «Όπως το ψωμί» ήταν ξεχωριστή. Αποτελείται από 54 ποιήματα ποικίλα θέματα. Σε αυτά εκφράζει τους δικούς του προβληματισμούς που, βέβαια, είναι και προβληματισμοί όλων μας. Είναι ποιήματα με έντονο συναίσθημα, ποιήματα της καρδιάς αλλά και της σκέψης, με βαθιά νοήματα που κεντρίζουν και γοητεύουν τον αναγνώστη.
Σε αρκετά, θα τον βρούμε βαθιά ανθρώπινο. Σε ένα που εγώ ξεχώρισα το «Ενθάδε κείται» πολύ τρυφερό! Εκείνο το «Ωραίος τόπος τα μάτια σου» είναι συγκλονιστικό!!
Στο “ξετρουλιαστό”, λοιπόν, αμφιθέατρο ξεκίνησε η βιβλιοπαρουσίαση με τον Γιάννη Κριαράκη στον ρόλο του συντονιστή, με λίγα λόγια για τον ποιητή. Η οπτικοακουστική κάλυψη, που ήταν καταπληκτική και εντυπωσιακή, έγινε από την Αγγέλα Μάλμου. Μερικά ποιήματα απαγγέλθηκαν από την αισθαντική και γλυκιά φωνή της Ευδοκίας, που τους έδωσε ένα ξεχωριστό, εντελώς δικό της, χρώμα. Μετά την απαγγελία ακούστηκε το ίδιο ποίημα «καμπάνα κάνω την καρδιά», μελοποιημένο και τραγουδισμένο από τον Χρήστο Κοτσαύτη. Σειρά είχε τώρα ο εκπρόσωπος του οικοδεσπότη κ. Σαλβαράκη, Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γιώργης Μαριδάκης, να πει μερικά λόγια. Επόμενος ομιλητής που πήρε τον λόγο, ήταν ο Πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών. κ. Καρούσος: «Η ποίηση του Β.Κ., λειτουργεί ως ύμνος ορθόδοξης ανάτασης και προσευχής, χαιρετίζοντας τον άνθρωπο, τον συνοδοιπόρο και συνάνθρωπο».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μερικά λόγια της καρδιάς από τον Πρόεδρο της Ενώσεως Αποκορωνιώτικων Σωματείων κ. Γιάννη Τερεζάκη: «Αυτός είναι ο Βαγγέλης της ανησυχίας, της μελέτης, της ποίησης και του στοχασμού. Ο Δάσκαλος της παλιάς σχολής… Βαγγέλη, η πένα σου τιμή για τον Αποκόρωνα».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον Πρόεδρο της Παγκρήτιας Δημοσιογραφιής Ένωσης κ. Κατσαράκη, με έναν σύντομο χαιρετισμό: «Το βιβλίο του Β.Κ. δεν είναι απλός ένα βιβλίο ποιημάτων. Είναι ένα βιβλίο που μάς βάζει σε πολλές σκέψεις».
Ο Γιάννης Κριαράκης έδωσε τον λόγο, στη συνέχεια, στον Πρόεδρο των Νιππιανών Αττικής, χωριανό του Β.Κ. κ. Βρουβάκη.
Μετά από μια επόμενη απαγγελία της Ευδοκίας, προβλήθηκε ο συγκλονιστικός Κραουνάκης, μαζί με τον πάντα υπέροχο Αεράκη σε ένα όμορφο δίδυμο που ξεσήκωσε την αίθουσα.
Το ποίημα που ο Κραουνάκης μελοποίησε και μετά ο Αεράκης εκτέλεσε, είναι το άκρως ρομαντικό «Ενθάδε κείται», με αφιέρωση «στην Ευδοκία».
Οι δύο κεντρικοί ομιλητές, ο κ. Ανδρέου δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος της Πανελ. Ένωσης Λογοτεχνών και ο κ. Νικολόπουλος επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος – Λογοτέχνης, έκαναν λεπτομερή ανάλυση του ποιητικού έργου του Β.Κ., με κριτική ευστοχία και γνώμονα την ευαισθησία και την ψυχική καλλιέργεια.
Η αναλυτική προσέγγιση ικανοποίησε πλήρως το ακροατήριο.
Η εκδήλωση έκλεισε με ευγενικές ευχαριστίες από τον ποιητή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Φορτσάκης, ο πρ. Βουλευτής κ. Πρασιανάκης, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Μαριδάκης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Αποκορωνιώτικων Σωματείων κ. Τερεζάκης και Πρόεδρος Κρητικών Σωματείων Αττικής.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Παγκρήτια Ένωση, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου σε συνεργασία με την Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση, τον Σύνδεσμο Νιππιανών Αττικής και τις Εκδόσεις “Πυξίδα της Πόλης, με την υποστήριξη του Παραρτήματος Αττικής “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Στο τέλος προσφέρθηκαν γευστικά εδέσματα.

* Συγγραφέας - Λαογράφος. Γνωστός ανά το πανελλήνιο για τις ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΗΓΩΝΙΩΤΙΚΗΣ ΡΙΖΑΣ και όχι μόνο. Τακτικός συνεργάτης της εφ. "Χανιὠτικα νέα".

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 16.10.2018)

http://www.haniotika-nea.gr/parousiasi-tis-piitikis-sillogis-tou-vangeli-kakatsaki-opos-to-psomi/?fbclid=IwAR2jMae2Luxu1jkkC5_dw_U_l76x-luYphEAnWq71RQ_z--ihGOc9w-UXsI

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ... ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΠΠΟΣ ΩΣ ΤΗΝ ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ ΤΟ ΩΜΕΓΑ ΤΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΟΥ ΣΗΦΗ! ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!! ΥΠΟΧΡΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή