Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


 ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜ. ΣΧ. ΜΑΛΕΜΕ
ΠΑΜΕ ΠΟΛΩΝΙΑ ΜΕ ΞΕΝΑΓΟ ΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Πάντα ανοιχτη η “πρόσκληση” που απηύθυνε ένα από τα παιδιά του Δημ. Σχ. Μάλεμε, η Βικτώρια Γιακούμπιετς, με τη λήξη της περασμένης σχολικής χρονιάς να επισκεφθούμε την πατρίδα της, την Πολωνία. Στο τέλος μιας εργασίας της που έχει φτάσει καιρό τώρα, στον Παιδότοπο. Στην τρίτη τάξη του Δημ. Σχ. Μάλεμε πήγαινε πέρυσι η Βικτώρια κι ένιωσε μεγάλη χαρά, όταν κάποιες Δευτέρες στο Ολοήμερο Τμήμα (δάσκαλος ο γνωστός μας Μύρων Παναγιωτάκης) παρουσιάστηκαν οι ομορφιές και τα κάστρα της χώρας της κι ένα πρωϊνό έγινε ένα σχετικό αφιέρωμα… Για την Πολωνία, λοιπόν, ο λόγος, στον σημερινό Παιδότοπο…
Ευχαριστούμε κύριε Μύρωνα και Βικτώρια. Ευχαριστούμε παιδιά του Ολοήμερου τμήματος του Δημ. Σχολείου Μάλεμε!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Με λένε Βικτώρια και πηγαίνω στη Γ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μάλεμε και είμαι από τη φανταστική Πολωνία.” Κάποιες Δευτέρες στο ολοήμερο τμήμα του σχολείου μας παρουσιάστηκαν οι ομορφιές και τα κάστρα της Πολωνίας κι ένα πρωινό στην αυλή αφιερώσαμε λίγο χρόνο πάλι για την Πολωνία.
Φέτος γιορτάσαμε τις Σέρρες, τη Σλοβακία και την Πολωνία. Η Πολωνία είναι πολύ μεγάλη και πράσινη χώρα με μεγάλα βουνά, ποτάμια, λίμνες αλλά και παραλίες. Βέβαια τον χειμώνα κάνει πολύ κρύο με πολλά χιόνια και το καλοκαίρι δεν είναι τόσο ζεστό όπως στην Ελλάδα.





Οι Πολωνοί αγαπούν πολύ την Ελλάδα και κάθε καλοκαίρι έρχονται για διακοπές. Αγαπούν πολύ και την Κρήτη.
Οι περισσότεροι Ελληνες ξέρουν την Κρακοβία γιατί εκεί πηγαίνουν οι περισσότεροι τουρίστες. Όμως η Πολωνία έχει κι άλλα ωραία μέρη όπως το Πόζναν, το Γκτανσκ, το Λούμπλιν, το Βρότσλαβ και άλλα.
Η Πολωνία έχει και πολύ ωραία μέρη για να κάνει κάποιος σκι. Αυτό το μέρος είναι τα βουνά Τάτρα δίπλα στη Σλοβακία. Από το Ζακοπάνε ξεκινούν μονοπάτια που φτάνουν τα 300 χιλιόμετρα και εκεί βρίσκεται και το φανταστικό κάστρο του Niedzica.
Το αγαπημένο μέρος του κυρίου Μύρωνα είναι η περιοχή της Ματζουρίας με λίμνες, ποτάμια, ποταμόπλοια, ξύλινα σπιτάκια δάση, μανιτάρια, βατόμουρα και μύρτιλλα.
Στην Κρακοβία υπάρχει κι εκεί κάστρο, σπηλιά δράκου κι ένα τεράστιο πάρκο με κήπους, κύκνους και πάπιες. Αμα έχετε παιδιά να πάτε και σε ένα κτήριο με παπαγάλους. Τους κρατάς και τους ταΐζεις.
Τα Χριστούγενα η πλατεία της Κρακοβίας στολίζεται και γίνεται διαγωνισμός Φάτνης. Στην Πολωνία υπάρχουν αλατωρυχεία (Βιελίτσκα) όπου οι εργάτες έχουν στολίσει φανταστικά αγάλματα.
Το μεγαλύτερο κάστρο της Ευρώπης βρίσκεται στη Βόρεια Πολωνία και είναι το Μάλμπορκ. Είναι χτισμένο από τούβλα.
Μη νομίζετε όμως ότι δεν μπορείτε να κάνετε μπάνιο στην Πολωνία. Με ποδήλατο πηγαίνετε σε λίμνες, ποτάμια αλλά και στις τρεις ενωμένες πόλεις Γκτύνια – Σοπότ – Γκτανσκ ή στο Debki.
Σε κάποιες παραλίες κολυμπώντας μπορείτε να περάσετε στη… Γερμανία και να γυρίσετε πάλι πίσω.
Με ποδήλατο διασχίζεις όλη την Πολωνία από το Κατοβίτσε μέχρι το Γκτανσκ.
Η Πολωνία έχει λαχταριστά γλυκά και φαγητά όπως το πιερόγκι (pierogi) γεμιστά ζυμαρικά με κρέας και τυριά, τα κλούσκι που φτιάχνονται από πουρέ πατάτας που είναι στρογγυλά με μια τρυπούλα στη μέση, οι σούπες από λάχανο, παντζάρια και η σούπα ζούρεκ (zurek) με λαχανικά και λουκάνικα.





Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας. Είναι χτισμένη στον ποταμό Βιστούλα με πλατείες, ωραίες γειτονιές όπως η Praga, μουσεία όπως του Κοπέρνικου, πάρκα όπως το Λαζένκι, εκκλησίες και άλλα.
Αγαπημένοι φίλοι μου στην Πολωνία είναι ο Μπόλεκ κι ο Λόλεκ. Δύο φίλοι που κάνουν εκδρομές και αστεία αλλά είναι πάντα φίλοι και βοηθούν ο ένας τον άλλο κι ένα σκυλάκι ο Ρέξιο (Reksio) που ζει πολλές περιπέτειες με τα άλλα ζωάκια – φίλους του.
Σας ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω να σας δω στην Πολωνία.
Βικτώρια Γιακούμπιετς


Πολωνία (πληροφορίες)
H Πολωνία είχε και έχει πάντα πολλούς επιστήμονες συγγραφείς, ποιητές, αστρονόμους, μουσικούς, αθλητές και ιστορικά πρόσωπα. Ο Νικόλαος Κοπέρνικος ήταν ο πιο διάσημος αστρονόμος κι ο Φρεντερίκ Σοπέν από τους σπουδαιότερους μουσικούς πιανίστες.
Φρεντερίκ Σοπέν λέγεται κι ένα από τα αεροδρόμια της Βαρσοβίας.
Η Πολωνία δυόμισι φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα 312.679 τ.χ. και 38,5 εκ. κατοίκους ανάμεσα στη Γερμανία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Ρωσική Ομοσπονδία ανήκει στην Ε.Ε., έχει νόμισμα το ζλότι, ευγενικούς ανθρώπους, φανταστική ιστορία και πρέπει όλοι να την επισκεφτούν.
Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 20.10.2018)΄

http://www.haniotika-nea.gr/pame-polonia-me-xenago-ti-viktoria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου