Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

ΣΤΑΣΕΙΣ (ΒΙΒΛΙΟ)


ΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ "ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ 
ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤ. ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΟΛΗΣ







ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ: ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Γράφει ο Μάκης Καρτσωνάκης 

«Πρωί στην κουζίνα με μια κούπα καφέ και τα “Χανιώτικα Νέα” δίπλα μου. Διαβάζω και “ρουφώ” πέρα από την επικαιρότητα, όλους τους αρθρογράφους στην εφημερίδα μας, τα “Χανιώτικα Νέα”. Υποχρεωτικά, στην 4η σελίδα πρέπει να σταματήσεις… Το λέει και ο τίτλος: “Μια στάση εδώ, μια στάση εκεί”. Βαγγέλης Κακατσάκης…».
Mε αυτά τα λόγια, ο Μιχάλης Αεράκης, δίνει το δικό του στίγμα για την απήχηση και την μοναδικότητα που παρουσιάζει η στήλη στα “Χ.ν.” του επί τέσσερις δεκαετίες συνεργάτη και συνοδοιπόρου, ουσιαστικά, της εφημερίδας, Βαγγέλη Κακατσάκη. Μια στήλη που παραμένει πάντοτε επίκαιρη, με τον Βαγγέλη Κακατσάκη να ξεχωρίζει για τη γραφή και την ποιότητα που παρουσιάζουν τα κείμενά του.
Υπό τη διοργάνωση των “Χανιώτικων Νέων” και της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, παρουσιάστηκε χθες βράδυ σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, το βιβλίο του Βαγγέλη Κακατσάκη, “Μια στάση εδώ, μια στάση εκεί – Επιλογή από το 2017”.
Οπως επισήμανε η φιλόλογος και ιστορικός, Στέλλα Αλιγιζάκη, «το βιβλίο αποτελεί μια σειρά χρονογραφημάτων γραμμένα από έναν ευαίσθητο άνθρωπο, ποιητή, λογοτέχνη, αλλά και έναν άνθρωπο με ανοικτή καρδιά και ανοικτή αγκαλιά». Για το βιβλίο μίλησε επίσης ο επ. καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Αντ. Σκαμνάκης ο οποίος τόνισε ότι «η λογοτεχνική προσέγγιση του Βαγγέλη Κακατσάκη χρησιμοποιεί έντονα τη μεταφορά ως σχήμα λόγου για να προσδώσει μία άλλη έννοια στις λέξεις και στις φράσεις. Επίσης χρησιμοποιεί τεχνικές αφήγησης προσδίδοντας σε τρίτα πρόσωπα αυτά τα οποία θέλει να πει ο ίδιος».
Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής των “Χανιώτικων νέων”, Παρασκευάς Περάκης και πλαισιώθηκε μουσικά από τον Χρ. Κοτσαύτη.










Οπως σημείωσε ο Βαγγέλης Κακατσάκης το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, «γιατί είναι ένας άνθρωπος που “σημάδεψε” πάρα πολύ κόσμο και ένας απ’ αυτούς κι εμένα και γιατί επιμένει να μας λέει να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο».
Η αίθουσα γέμισε και το “παρών” έδωσαν εκτός από τον απλό κόσμο, άνθρωποι της πολιτικής σκηνής αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη, ο πρώην υπουργός, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι δήμαρχοι Χανίων, Τάσος Βάμβουκας και Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης. Παρόντες επίσης ο διευθυντής του Ιδρύματος: “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκος Παπαδάκης, ο διευθυντής της ΟΑΚ, Κ. Ζορμπάς, ο πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΠ, κ. Αποστολάκης, κ.α.
Τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν στα φιλόπτωχα συσσίτια Σπλάντζιας ενώ από τη χθεσινή εκδήλωση για τις ανάγκες της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.
  
Χανιώτικα νέα (29. 1. 2019) 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου