Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΣΤΑΣΕΙΣ (ΒΙΒΛΙΟ)

        ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ  ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ ΟΙ "ΣΤΑΣΕΙΣ" ΤΟΥ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ

"Ετήσιο βιβλίο που  εκφράζει τη μοντέρνα μυθιστορηματική έκφραση του πολύμορφου και παράλληλου κόσμου μας φιλολογική, μετουσίωση αλλά με πραγματική όψη όλων των μορφών εξέλιξης του ίσαμ’ εδώ και ίσαμ’ εκεί, στον δέοντα και διαρρέοντα κόσμο μας." Δημήτρης Κακαβελάκης*


ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ  ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ  ΕΚΕΙ
(Επιλογή από το 2017) - Έκδοση "Χανιώτικα νέα , Χανιά 2018
Γράφει ο Δημήτρης Κακαβελάκης* 
ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩ ΣΑΣ
Ένα σημαντικό, δεύτερο βιβλίο μετά το «Πεταχτά» που ο παιδαγωγών Δάσκαλος, και ο Δημοσιογράφος και κοινωνιογράφος Βαγγέλης Κακατσάκης κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, από την καθημερινή του στήλη που εγραφε  (για χρόνια) με τίτλο: «Ττα πεταχτά» αναφέροντας αποσπάσματα από την καθημερινή του στήλη – τόσο αξιομνημόνευτα, όσο και αξιοξέχαστα, καταλήγοντας με τον χαιρετισμό «αγαπώντας σας και φιλώντας σας». Πρόταση εξαιρετικά δυναμική, που μέσα στην καθημερινή επανάληψή της σηματοδοτούσε την συνεχή πίστη του Βαγγέλη Κακατσάκη, στην αγάπη του στον κάθε αναγνώστη και αναγνώστριά του, επισφραγισμένη με ένα φιλί, μέσα από τα καθημερινά αποσπάσματα, των επιλογών του.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ “ΠΕΤΑΧΤΑ”
Γιατί πολλές από αυτές ξεχνιόντουσαν από τη ροή της «πεταχτής» δημοσιογραφικής καθημερινότητας. Σ’ αυτή όμως τη ροη ο Κακατσάκης  μεταλαμπάδευε τη λάμψη της ξεχωριστής γραφής του, στο πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε, με τις επιλογές  «πεταχτών» κειμένων που επέλεγε να δημοσιευτούν και να εκδοθούν με την οικονομική βοήθεια του ιδρυτή των Χανιώτικων Νέων Γιάννη Γαρεδάκη.
ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Όμως μέσα στις νέες συνθήκες της ψηφιακής Δημοσιογραφίας και την ανάγκη της να κρατήσει την εφημεριδιακή της οντότητα με τις  χιλιάδες  των καθημερινών αγοραστών της «Τα Χανιώτικα Νέα», τόσο μέσα από τη διαδικτυακή καθημερινή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ, με την πρωτοβουλία του εκδότη τους, εμπλουτίζει τον ζωντανό λόγο της σύγχρονης εφημεριδιακής της παρουσίας με νέες ιδέες και μορφές…
Αυτή την ανάγκη εξέφρασε με μια νέα δημοσιογραφική του πρόταση ο ίδιος ο εκδότης Γιάννης Γαρεδάκης, με τον πρόλογό του, για νέες στήλες στα Χανιώτικα Νέα. Με έκδοση ενός εξαιρετικής ποιότητας βιβλίου 147 σελίδων μεγάλου σχήματος με έξοχο έγχρωμο εξώφυλλο, ενός βιβλίου, με τον λιγόλογο τίτλο του «Μια στάση (ΕΔΩ)- Μια στάση (Εκεί).
Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΡΕΔΑΚΗ
Αυτός ο τίτλος Μια στάση εδώ, Μια στάση εκεί, εκφράζει μια νέα δημοσιογραφική μορφή, με επιλογή του συγγραφέα Βαγγέλη ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ, με διαχρονικής παγκόσμιας, Πανελλήνιας, Παγκρήτιας και Χανιώτικης αξίας και σημασίας κείμενα, επιλογές 2017 και έκδοσης το 2018.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ του λιγόλογου ιδρυτή των Χανιώτικων Νέων ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΡΕΔΑΚΗ που είναι ο εξής:
«Στάσεις» δημοσιογραφικές μέσα στις στήλες των Χανιώτικων Νέων
Συνεχής αναζήτηση των ανθρώπων, των συλλόγων των όποιων φορέων, που δίδουν το «παρών» και δημιουργούν σ’ αυτό εδώ τον τόπο παρουσίασης προβλημάτων, κατάθεση προτάσεων για βελτίωση καταστάσεων και εγκώμια, έπαινος για ό,τι θετικό συμβαίνει γύρω μας.
«Στάσεις»
Μια ακόμη δημοσιογραφική στήλη και παρουσία του από δεκαετιών συνεργάτη των «Χ.Ν.» Βαγγέλη Κακατσάκη.
Μια στήλη, με δημοσιογραφική δουλειά, η οποία μαζί με αρκετές άλλες, αξιόλογων συνεργατών, σηματοδοτούν καθημερινά την ποιοτική παρουσία των «Χ.Ν.»,  στο χώρο του επαρχιακού τύπου.
Γιάννης Γαρεδάκης
Μετά από τον τόσο πυκνό και ουσιαστικό πρόλογο ακολουθεί η δήλωση του Βαγγέλη Κακατσάκη για το Νέο βιβλίο του (μετά τα πεταχτά) που έχει τίτλο: «Μια Στάση εδώ, Μια στάση εκεί – επιλογή κειμένων από το 2017», που περιλαμβάνει 67 δημοσιεύματά του στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, της οποίας  και είναι έκδοση, όπως και με τη χορηγία που εκδόθηκε και το βιβλίο στα «ΠΕΤΑΧΤΑ», ήδη έχω αναφέρει παραπάνω επιτυχία του.
ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ «ΣΠΙΤΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ»
Τώρα, στη συνέχεια των «πεταχτών»  που χαρακτηρίστηκαν «Κοινωνικά ευαίσθητα, επιγραμματικά ουσιώδη χρονογραφήματα» ΕΚΛΕΙΣΑΝ τον κύκλο τους ύστερα από 12 χρόνια συνεχούς παρουσίας κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στην 3η σελ. στην εφημερίδα τα Χανιώτικα Νέα. Ωστόσο οι Δημοσιογραφικές ΣΤΑΣΕΙΣ άρχισαν τη διαδρομή τους την Τρίτη 25 Αυγούστου και τη συνεχίζουν κάθε  ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στην 4η σελίδα της. Για να πει ο Βαγγέλης Κακατσάκης ότι: «Σπίτια μου είναι οι Λέξεις», ωστόσο, σε κάθε λέξη, είτε κάνω «ΣΤΑΣΗ σ’ ένα ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΕΙΟ» πανηγύρι, είτε σ’ ένα από τα συμβαίνοντα στα Χανιά, στην Κρήτη, στην Ελλάδα των μνημονίων και στον κόσμο ολόκληρο. Οι σελίδες του βιβλίου έχουν το δικό τους ενδιαφέρον η κάθε μια, με ανάλογο φωτογραφικό υλικό κ.λπ. ενώ το εξώφυλλο αποτελεί μια ΟΜΙΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ της ζωγράφου-εικονογράφου Αγγέλας Μάλμου.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ
Στο βιβλίο: ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ  «ΕΔΩ» ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ «ΕΚΕΙ» που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μακαριστού και αλησμόνητου παππού όλων μας, Ειρηναίου Γαλανάκη.
Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Κακατσάκη θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου  2019 στο Πολιτιστικό  Κέντρο της Μητροπόλεώς μας.
Γενικά για το νέο δημοσιογραφικό επίτευγμα με σημαντικούς χαρακτηρισμούς και αναλύσεις γράφει  η εκλεκτή συνεργάτης των Χανιώτικων Νέων Νανώ Κουτσάκη- Σπανουδάκη.
Στο φύλλο της 4ης Ιανουαρίου αφιέρωσε, όπως πάντα, εύστοχα και δημιουργικά ό,τι: τα ήδη δημοσιευμένα και διαβασμένα κείμενα ανασυνθέτουν γεγονότα, έτσι ώστε ο αναγνώστης να τα απολαμβάνει  σε ενιαίο βιβλίο ως κοινωνική προσφορά, για τις σημαντικές δραστηριότητες των πολιτών των Χανίων μέσα στην πόλη και στις επαρχίες του Νομού, στην Κρήτη, στην Ελλάδα και τον κόσμο.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
Προσπάθειες τις οποίες ο Βαγγέλης Κακατσάκης τις αποδίδει αυθεντικά με την δική του γλώσσα και με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο γράφει χωρίς «ψευδονηφαλιότητες» στα κείμενά του  γιατί και το φιλολογείν στα δημοσιογραφικά κείμενα δεν προσάδει: Πέρα, όμως, από το μη φιλολογείν η ξεχωριστή αξία της πρωτοβουλίας της νέας στήλης «ίσαμε εδώ – ίσαμε εκεί» σηματοδοτεί την κοινωνική της προσφορά και στη σημαντική πολιτική – κοινωνική λειτουργία τους. Με προέκταση στα δεδομένα του όχι στον κοινωνικό ανταγωνισμό, αλλά στην ευρύτερη κοινωνική πρόοδο.
Μέσα στην, εδώ και χρόνια, κρίση του τύπου (και γενικώτερα των μαζικών Μ.Μ.Ε.) «η ψυχαγωγία έως θανάτου» αποδοκιμάστηκε ως κουλτούρα γενικώτερης κοινωνικής αντιδημιουργίας
ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Όμως, «το ίσαμε εδώ – ίσαμ’ εκεί» δεν είναι ψυχαγωγία, ακόμα και όπως την εκφράζει στα «ΣΥΜΒΑΝΤΑ»  του ο διάσημος σημαντικός λόγιος του ΡΟΛΑΝ ΜΠΑΡΤ με το βιβλίο του που εκδόθηκε από της υψηλής ποιότητας εκδόσεις ΡΑΠΠΑ πριν από χρόνια. Ομως τα ΣΥΜΒΑΝΤΑ της καθημερινότητας του άρρωστου εαυτού του και του άρρωστου κόσμου, ήταν ΣΥΜΒΑΝΤΑ «ΓΥΜΝΑ» πνευματικά-κοινωνικά με μιαν διάλεκτο προσωπική του συγγραφέα.
Αλλά, η Γλώσσα των ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ του ΙΣΑΜ’ ΕΔΩ, ΙΣΑΜ’ ΕΚΕΙ είναι «ΝΤΥΜΕΝΗ» μ’όλα τα  ΣΥΜΒΑΝΤΑ και τις εκφράσεις της ετήσιας δημιουργικής δράσης. Για να αποτελεί αυτή η πρωτοβουλία, μια Διεθνή Δημοσιογραφική κατάθεση  των Χανιώτικων Νέων.
Ξεφυλλίζοντας τις εξαιρετικού ενδιαφέροντος σελίδες του πρώτου τόμου του «ΙΣΑΜΕ ΕΔΩ, ΙΣΑΜ’ ΕΚΕΙ χάρηκα, ιδιαίτερα γι’ αυτή την  πρωτοβουλία.
Όμως, ο φωτογραφίες μου έδωσαν την εντύπωση της κυριαρχίας των γνωστών προσώπων της κουλτούρας μας, ενώ είναι ανάγκη να συμπεριλάβουμε και περισσότερα πρόσωπα…
Τελειώνοντας συγχαίρω για το θαυμάσιο αυτό δημοσιογραφικό εγχείρημα των Χ.Ν. και εκφράζω τη  συγκίνησή μου  για τη  ευαισθησία του Γιάννη Γαρεδάκη  και της συζύγου του Ελένης Γαρεδάκη, του Δ/τη σύνταξης Παρασκευά Περάκη καθώς και της δ/τριας του Μουσείου Τυπογραφίας Ελιας Κούμη, όπως και όλα τα στελέχη και τους συντελεστές – συνεργάτες στα Χ.Ν.
Αλλά, ο Γιάννης Γαρεδάκης και η σύζυγός του Ελένη, ανθρωπιστικά ευαίσθητες ψυχές, τα όποια έσοδα θα τα διαθέσουν τόσο για το συσσίτιο των φτωχών της Σπλάντζιας και τη βοήθεια αναγκών της Εκκλησιαστικής σχολής Χανίων.
Συγχαρητήρια, για την πολύπλευρη πρωτοβουλία που θα μας δίνει κάθε χρόνο ένα «μυθιστόρημα» μέσα από την έννοια διαφορετικής έκφρασης  που σε κάθε σελίδα θα υπάρχει, παρόν, παρελθόν και μέλλον, όπως τα χαρακτηρίζει η Νανώ Κουτσάκη – Σπανουδάκη προσθέτοντας τη δύναμή της στο ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ του ΙΣΑΜ’ΕΔΩ, ΙΣΑΜ’ ΕΚΕΙ…
Ετήσιο βιβλίο που θα εκφράζει τη μοντέρνα μυθιστορηματική έκφραση του πολύμορφου και παραλλήλου κόσμου μας φιλολογική, μετουσίωση αλλά με πραγματική όψη όλων των μορφών εξέλιξης του ίσαμ’ εδώ και ίσαμ’ εκεί, στον δέοντα και διαρρέοντα κόσμο μας.

* δημοσιογράφος - ποιητής

Χανιώτικα νέα (16.01.2019)

1 σχόλιο:

  1. Μια ολόκληρη σελίδα στα Χανιώτικα νέα η στήλη του εκλεκτού δημοσιογράφου και καταξιωμένου, όχι μόνο ανά το Πανελλήνιο, ποιητή, Δημήτρη Κακαβελάκη, "Με την ευθύνη του Πνεύματος, ο τίτλος της. Μια σελίδα ολόκληρη για τις ΣΤΑΣΕΙΣ μου. Πόσο φτωχό είναι το όποιο το "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή