Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ



ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ "ΤΑΝΑΙΣ¨
ΝΕΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΨΙΛΑΚΗ





Γράφει η Βασιλική Τωμαδάκη
Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Νίκου Ψιλάκη με τίτλο “Κι οι θάλασσες σωπαίνουν”.
Στο νέο του βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρεται στην βύθιση του πλοίου  “Τάναϊς”, τη νύχτα της 8ης προς την 9η Ιουνίου 1944. Στα αμπάρια του πλοίου βρίσκονταν κλεισμένοι Κρήτες πατριώτες, Ιταλοί αντιφασίστες και όλοι οι Εβραίοι της Κρήτης.
Μιλώντας στα “X.ν.” για το νέο του βιβλίο  o συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης ανέφερε πως «εκείνο που με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να ευαισθητοποιήσει (το βιβλίο) κάποιες χορδές. Δεν είναι καθόλου τυχαία η εποχή που εκδόθηκε αυτό το βιβλίο, ούτε η απόφασή μου να το γράψω. Είναι η εποχή που βρισκόμαστε λίγο χαμένοι σε ένα άλλο πέλαγος σύγχυσης και λήθης. Περισσότερο λήθης, καθότι ο άνθρωπος ξεχνάει πάρα πολύ εύκολα και δυστυχώς ξεχνάει τα δεινά του παρελθόντος. Αλλά όποιος ξεχνάει μπορεί να ξαναπάθει αυτά που ξεχνάει. Είμαστε σε μια περίοδο όπου βλέπουμε πάλι κινήματα και ιδεολογίες παρωχημένες να επανέρχονται. Διάλεξα την εποχή για να θυμίσω ότι υπάρχουν σε αυτό τον κόσμο πράγματα που πρέπει να τα αποφεύγει κανείς».

Ο Μανώλης Μανούσακας, ιστορικός ερευνητής – οπτικός, αναφέρθηκε στην σύνδεση των πραγματικών γεγονότων με τη μυθοπλασία και πόσο επηρεάζει το ένα, το άλλο. Όπως επεσήμανε ο κ. Μανούσακας «στην πραγματικότητα τα γεγονότα είναι εξαιρετικά συγκλονιστικά για να μπορούν να καλυφθούν από οποιοδήποτε σενάριο και αφήγηση. Ο συγγραφέας καλώς κάνει και τα προβάλει με αυτό τον τρόπο γιατί υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων οι οποίοι δεν διαβάζουν ιστορία γιατί δεν τους έλκει και προτιμούν τα μυθιστορήματα. Είναι χρήσιμο να μαθαίνουμε τι έγινε στο παρελθόν και να το κάνουμε λίγο πιο προσιτό και ελκυστικό για ανθρώπους που δεν μπορούν να το προσεγγίσουν αλλιώς».
Από την πλευρά της η Στέλλα Καλυτεράκη δικηγόρος – μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης του 13ου Δημ. Σχολείου Αμπεριάς «Ταξιδευτές στο Φώς» αναφέρθηκε γενικότερα στο έργο του Νίκου Ψιλάκη αλλά και στην εμπειρία της Λέσχης Ανάγνωσης του 13ου Δημ. Σχολείου Αμπεριάς με τον συγγραφέα, αναφέροντας πως «ο κ. Ψιλάκης μας έχει κάνει άλλες δύο παρουσιάσεις. Είχαμε την τιμή να τον δεχτούμε σε συζήτηση για το βιβλίο του «Πολυφίλητη» αλλά και για το «Δύο φεγγάρια δρόμος»».
Στην γνωριμία του με τον Νίκο Ψιλάκη αλλά και στο σύνολο του συγγραφικού του έργου, αναφέρθηκε ο δάσκαλος – λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης. Χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως «γνωριστήκαμε στο Δυτικό Σέλινο όταν ο Νίκος Ψιλάκης και η γυναίκα του η Μαρία μάζευαν υλικό για το πρώτο τους βιβλίο με θέμα την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα. Έβρισκαν γυναίκες πάνω από 80 χρόνων συζητούσαν μαζί τους και κατέγραφαν όσα τους έλεγαν»
Από την πλευρά του ο δάσκαλος – ποιητής Βαγγέλης Κακατσάκης μίλησε για το βιβλίο “Κι οι θάλασσες σωπαίνουν” επισημαίνοντας πως «πρόκειται για ένα πολυπρισματικό μυθιστόρημα το οποίο μπορεί να το δει κανείς από πολλές πλευρές. Από την ιστορική, από την λογοτεχνική, από τη γλωσσική. Είναι ένα μυθιστόρημα που σε συναρπάζει και το διαβάζεις απνευστί, όχι μόνο γιατί αναφέρεται σε ένα ιστορικό γεγονός που έχει τεράστια σημασία αλλά είναι και ο τρόπος με τον οποία διηγείται τα πράγματα ο συγγραφέας. Μπορώ να πω ότι ο Νίκος Ψιλάκης συνεχίζει την παράδοση –όσο και αν φαίνεται υπερβολικό αυτό – που χάραξε ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Παντελής Πρεβελάκης».
Για το βιβλίο μίλησε επίσης η Βαρβάρα Περράκη, φιλόλογος, πρόεδρος του Συλλόγου  Φιλολόγων Χανίων ενώ την εκδήλωση συντόνισε  ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Ματθαίος Φραντζεσκάκης.
Την παρουσίαση οργάνωσε  η Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, τη Λέσχη Φιλαναγνωσίας «Ταξιδευτές στο φως», τις εκδόσεις «Καρμάνωρ» και το Βιβλιοπωλείο Πετράκη.

Χανιώτικα νέα (21.01.2019)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου