Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ




B3 ΤΑΞΗ 11ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΠΑΣΧΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ! 



 Καλοί μου φίλοι, Xριστός Ανέστη!
Μεγάλο Σάββατο σήμερα κι αναστάσιμος, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ο χαιρετισμός μου. Σαν πρόλογος του ωραίου με όλη τη σημασία της λέξης, σημερινού, αναστάσιμου ξεχωριστού, εν μέσω κορωνοϊού, Παιδότοπου. Ολα ξεκίνησαν πριν από 10 μέρες, μ’ ένα τηλεφώνημά μου στην και καλή μου φίλη, γνωστή στη χανιώτικη κοινωνία και για την ευρύτερη προσφορά της στα κοινά, διευθύντρια του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων, Μαρία Κληματσάκη. Ενας Παιδότοπος για το Πάσχα από μία τάξη του σχολείου της το ζητούμενο. Ελάχιστες οι ελπίδες μου να γίνει το θαύμα, κι όμως… «Σου στέλνω τις εργασίες των μαθητών της Β3 τάξης του 11ου Δ. Σχ. Χανίων που έγιναν με την καθοδήγηση της αξιόλογης δασκάλας τους κας Χρυσάνθης Αγίου, όνομα και πρόσωπο! Είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος και κάνει θαύματα με τους μαθητές της. Πρέπει να γραφτεί ότι η πρώτη συνάντηση σύγχρονης εκπαίδευσης που έγινε στην τάξη της μέσω της πλατφόρμας webex ήταν αφιερωμένη στον Παιδότοπο». Τα που μου έγραψε, μεταξύ των άλλων, η Μαρία, τρεις μέρες αργότερα, στο μήνυμα που μου έστειλε ηλεκτρονικά, συνοδεύοντες τες… Μην μου πείτε ότι δεν πρόκειται για θαύμα!…
Καλή Ανάσταση σε όλους, μπόρα είναι ο κορωνοϊός και θα περάσει!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος





Πάσχα στην Κέρκυρα


Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια από τις πιο γνώστες στιγμές του νησιού. Η Κέρκυρα είναι διάσημη για τα έθιμα που έχει το Πάσχα. Η μαμά μου είχε βρεθεί εκεί μια χρονιά και μου έχει πει πολύ ωραία πράγματα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το Μεγάλο Σάββατο οργανώνουν έναν ψεύτικο σεισμό γιατί λένε ότι έτσι έγινε την μέρα που αναστήθηκε ο Χριστός. Το πιο ξακουστό έθιμο της Κέρκυρας όμως είναι ότι το Μεγάλο Σάββατο στην πρώτη ανάσταση  οι άνθρωποι πετάνε πήλινα πιθάρια γεμάτα νερό από τα μπαλκόνια τους. Κάποιοι λένε ότι το κάνουν επειδή τον Απρίλη ξεκινάει η γεωργική περίοδος και σπάνε τα πιθάρια που είχαν νερό για να γεμίσουν τα καινούρια με την σοδιά τους.

Μανώλης Ασγουδάκης





Πάσχα στην Υδρα

Όσοι είναι κοντά στην Ύδρα πρέπει να πάνε το Πάσχα να δουν  τα ωραία έθιμα που  έχουν εκεί  την Μεγάλη  εβδομάδα.

Την Μεγάλη Παρασκευή κάνουν βόλτα τον επιτάφιο σε όλο νησί και στο τέλος αυτοί που τον κρατάνε  τον βουτάνε μέσα στη θάλασσα για ευλογήσει το νερό και τους σφουγγαράδες που πάνε στη δουλειά τους. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε πρώτη φορά πριν από 100 χρόνια και από τότε το κάνουν συνέχεια.. .

Το πρωί της Κυριακής  του Πάσχα  μετά την εκκλησία σουβλίζουν το αρνί και καίνε τον Ιούδα. Τον Ιούδα τον έχουν ντύσει σαν κανονικό άνθρωπο, τον ανεβάζουν πάνω σε ένα άλογο και πηγαίνοντας  για να τον κάψουν του πετάνε πέτρες και δυναμιτάκια.



Κυριακή Γεωργιακάκη  

Πάσχα στη Σύρο

Την Μεγάλη Παρασκευή στη Σύρο γίνεται λειτουργία και περιφόρα επιταφίου στο νησί. Στη   Σύρο οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια εβδομάδα. Το Μεγάλο Σάβ-βατο από το πρωί στη Σύρο οι πιστοί και οι εκκλησίες γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού. Το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου εκτοξεύουν βεγγαλικά, από το λόφο της Ανάστασης και αν είσαι τυχερός, θα δεις τα πυροτεχνήματα από τα άλλα κοντινά νησιά την Τήνο, την Μύκονο,   την Πάρο και τη Νάξο.

                                                                                                                           Ευαγγελία Παπαδάκη








Πάσχα στη Χίο

Κάθε Πάσχα στη Χίο οι νοικοκυρές φτιάχνουν  κουλουράκια με μαστίχα και μια κούκλα από ζύμη με ένα κόκκινο αυγό στο μέτωπο. Το βράδυ της Ανάστασης τα απέναντι χωριά πετάνε ρουκέτες το ένα χωριό στο άλλο και παίζουν ρουκετοπόλεμο. Μετά τον ρουκετοπόλεμο τρώνε όλοι μαζί αγαπημένοι και τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά. Είναι πολύ ωραίο το Πάσχα στη Χίο.

Μικαέλα Αρετάκη



Πάσχα στο Λεωνίδιο

To Πάσχα στο Λεωνίδιο είναι μαγευτικό. Με τα χιλιάδες φαναράκια που φτιάχνει η κάθε οικογένεια στο σπίτι τους και τα 5.000 νεραντζάκια φαναράκια. Πόσο ωραίο, αλήθεια, να περπατάς στα όμορφα σοκάκια με το άρωμα των καμένων νεραντζιών δίπλα στα παλιά αρχοντικά.



Αφροδίτη Κοκολογιανάκη






Το έθιμο των αυγών

 Τα αυγά τα  βάφουμε  την  Μεγάλη  Πέμπτη που είναι το μυστικό  δείπνο και  συμβολίζουν  την  γονιμότητα  η αλλιώς  το τάφο του  Χριστού. Το κόκκινο  χρώμα τους το αίμα  του  Χριστού  ή τα δάκρυα  της  Παναγίτσας  που πέσανε πάνω  στα αυγά  που πήγαινε να τα προσφέρει  σε αυτούς που φρουρούσαν  το τάφο του Χριστού και όταν έπεσαν δάκρυα αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Η γιαγιά μου στην Αθήνα κρατάει ένα αυγό κόκκινο δίπλα στην εικόνα του Χριστού και της Παναγίας όλο τον χρόνο για να φέρει γούρι.

Την σημερινή εποχή τα αυγά τα βάφουμε σε όλα τα χρώματα και με σχέδια και αυτό είναι πιο διασκεδαστικό.

Άννα Μαρία Ψιλοπούλου

Παραδοσιακοί τρόποι βαφής αυγών

Αν θέλετε να φτιάξετε κόκκινα αυγά θα χρειαστείτε φύλλα από κρεμμύδι και παντζάρι. Τα βάζετε με ξύδι μέσα στο τσικάλι με τα αυγά και τα βράζετε.

Αν θέλετε να φτιάξετε μπλε αυγά θα χρειαστείτε κόκκινο λάχανο και ξύδι ή βιολέτες και ξύδι. Τα βάζετε μέσα στο τσικάλι με τα αυγά και τα βράζετε.

Αν θέλετε να φτιάξετε πράσινα αυγά θα χρειαστείτε σπανάκι, τσουκνίδα και μαϊντανό. Τα βάζετε όλα μαζί  να βράσουν με τα αυγά.

Αν θέλετε να φτιάξετε κίτρινα αυγά θα χρειαστείτε σκόνη κουρκουμά και τη βάζετε να βράσει με τα αυγά.

Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά!!!

Μάρκος Μαργιούλας







Η πασχαλινή λαμπάδα



Κάθε  Πάσχα ο νονός  ή η  νονά  φέρνουν  μια  λαμπάδα .  Η λαμπάδα αυτή  μπορεί   να έχει  σχέδιο η  να είναι  μονόχρωμη.  Το μεγάλο   Σάββατο  πάμε στην  εκκλησία με  την λαμπάδα και την  ανάβουμε.  Το έθιμο  της  πασχαλινής  λαμπάδας  συμβολίζει  το φως  που  έφερε  ο  Χριστός   με  την  Ανάστασή  του.

Αλέξανδρος Κωνσταντόπουλος





Οι υποχρεώσεις του νονού και της νονάς

Ο νονός φέρνει το Πάσχα λαμπάδα , σοκολατένια αυγά , πασχαλινό τσουρέκι και παπούτσια. Η λαμπάδα συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού και την ανάβουμε το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ. Το σοκολατένιο αυγό συμβολίζει την ζωή εν τάφω που φτάνει στην Ανάσταση. Το πασχαλινό τσουρέκι συμβολίζει τον άρτο της ζωής. Τα παπούτσια δεν συμβολίζουν κάτι απλά είναι έθιμο από παλιά. Οι γονείς πρέπει να καλούν τον νονό στο σπίτι για να βλέπουν το βαφτιστήρι τους.



Ευρυδίκη Σκαραντωνάκη







Η μαγειρίτσα



Η μαγειρίτσα είναι φαγητό. Την τρώμε το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση. Είναι το πρώτο κρεατικό μετά τη Σαρακοστή. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, συκώτι και ρύζι.



Χρήστος Φραγκεδάκης





Μαντινάδες-Ποιήματα



Να φέρει ή Ανάσταση στον κόσμο τη γαλήνη

 στις χώρες που σκοτώνονται, να φέρει την Ειρήνη!! 



Παναγιώτης Φουράκης

Χριστός ανέστη ο πάπας στην εκκλησία  φωνάζει

 μα εγώ είμαι ακόμα στο σταυρό μα ποιος με κατεβάζει.                                                                                                 

 Πάσχα μα πες μου  πως τέτοια  γιορτή  να νιώσω

αν δε σου  σου στείλω μήνυμα ευχές  για να σου δώσω.                                                                                                           

ευχή μονόλογος του Χριστού ορίζει την ζωή  σας

  και το   Άγιο φως  Ανάστασης  να λάμπει στην ψυχή σας .   

Γιώργος Δαρατσιανός





Να φύγει ο Κορονοιός για να κάνουμε Πάσχα.

Να είμαστε όλοι οι άνθρωποι υγιείς.

Να είμαστε όλοι αγαπημένοι με αγάπη.

Κατερίνα Δασκαλάκη

http://www.haniotika-nea.gr/pascha-ellinon-pascha/


Χανιώτικα νέα (Μ. Σάββατο, 18.4.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου