Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

 ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΕΪΜΟΝΗΣ 

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ 


Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλα τα Ελληνάκια, προ πάντων αυτά της τελευταίας τάξης του Δημοτικού, “Το παιδί με τη φουστανέλα” του Διονύση Λεϊμονή. Για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο που γράφτηκε για τα 200 χρόνια από την μεγάλη των Ελλήνων Επανάσταση του 1821, και κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις “Αρτέον” ο λόγος. Για ένα βιβλίο που “μιλά” με ελκυστικό τρόπο για τον ηρωισμό ενός σημερινού “ειδικού” παιδιού, μετά τη “γνωριμία” του μ’ έναν ήρωα εκείνων των χρόνων… Γνωστός για το αφηγηματικό του τάλαντο και στους αναγνώστες της στήλης ο εξ Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας, φίλος μου συγγραφέας. Από το “Δέκατο έβδομο κιβώτιο” (Παιδότοπος, 9 Ιουλίου 2016) “Το τέταρτο αλογάκι” (Παιδότοπος, 8 Δεκεμβρίου 2017) και τον “Θαλασσοσφυριχτή” (Παιδότοπος, 1 Ιουνίου 2019)…
Καλοτάξιδο το “παιδί” σου με τη φουστανέλα, Διονύση!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος


ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ( ΠΕΡΙΛΗΨΗ )

Κάθε τόπος έχει και μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί! Μια ιστορία που η διατήρησή της στον χρόνο φανερώνει την αξία της! Σ’ έναν τέτοιο τόπο ζει ο μικρός Γρηγόρης, που λόγω ενός φυσικού ελαττώματος βιώνει τη διαφορετικότητα. Τι θα συμβεί όμως όταν ανακαλύψει την ιστορία ενός ήρωα του τόπου του; Ενός άλλου Γρηγόρη από τα παλιά, που μαζί με άλλους τριακόσιους, σαν τον αρχαίο Λεωνίδα, συμμετείχε σε μια «έξοδο» προς την ελευθερία. Μπορούν οι μνήμες να φωτίσουν το παρόν και το μέλλον μας; Μια συνάντηση, ένα άγαλμα και ένα αναπάντεχο δώρο θα σταθούν η αφορμή για να αντλήσει τη δύναμη και το θάρρος να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Να φορέσει τη φουστανέλα σαν ένας άλλος ήρωας. Να επιχειρήσει τη δική του «έξοδο» που πάντα απαιτεί ψυχή και αποφασιστικότητα. Γιατί η ζωή είναι αγώνας, μια πάλη με θεριά και όποιος νικήσει!



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ



Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό, στη νερένια πολιτεία… και σήμερα ζει και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον Βόλο. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ε.Α.Π.  

Η μεγάλη του αγάπη για το βιβλίο τον οδήγησε στη δημιουργία της λογοτεχνικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Μιλάμε για το βιβλίο» και στην ενεργό συμμετοχή του σε διάφορους οργανισμούς που έχουν σχέση με αυτό, όπως στην ΙΒΒΥ (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), στο Κε.Βι.Μα.Συ. (Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων) και στον Συνδέσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα προωθώντας τη φιλαναγνωσία με συμμετοχή σε διοργανώσεις εκδηλώσεων για το βιβλίο, σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και σε παρουσιάσεις βιβλίων. Ασχολείται επίσης με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά. 

Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών διηγημάτων. Δυο από αυτά, «Το Δέκατο Έβδομο Κιβώτιο» (Πατάκη, 2014) και το «Το Τέταρτο Αλογάκι»  (Πατάκη, 2017), αγαπήθηκαν τόσο πολύ, ώστε βραβεύτηκαν στην ψηφοφορία αναγνωστών του Public. Άλλα έργα του: «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» (2007), «Το Μυστικό της Δαγκάνας (Πολιτιστικό ΄Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 2009), «Το Χαμένο Ταίρι» (Ακρίτας, 2009 - Εν πλω, επανέκδοση 2017), «Τα Τίμια Δώρα» (Ήρα, 2013),  «Δημιουργική Γραφή στην Τάξη Α΄-Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου» (Γράφημα, 2018), «Ο Θαλασσοσφυριχτής» (Αρτέον Εκδοτική, 2018). Έχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.


ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ “ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ”





Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Το παιδί με τη φουστανέλα» και υπότιτλο «Για τις μνήμες που φωτίζουν το μέλλον», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρτέον, ο Διονύσης Λεϊμονής ενώνει το παρόν με το παρελθόν δημιουργώντας μια νοερή αλλά ουσιαστική γέφυρα για τη γνώση και την κατανόηση των ιστορικών γεγονότων που αφορούν την ελληνική επανάσταση κατά του οθωμανικού ζυγού. Πρόκειται για δύο ιστορίες, μία του μικρού Γρηγόρη με την οπτική αναπηρία και μία του λεβεντόκορμου Γρηγόρη Λιακατά, ήρωα της μάχης του Ντολμά το 1826 στο Μεσολόγγι, που ο συγγραφέας με έναν πρωτότυπο εγκιβωτισμό, συμπλέοντας την μία ιστορία με την άλλη, του τότε και του τώρα, δημιουργεί μια ιστορία θάρρους και ελπίδας που ξεπερνά τις φυσικές δυσκολίες.

Taxydromos.gr)




Ο κεντρικός ήρωας «…πλαθόταν με της προκοπής τον πλάστη…», όπως έλεγε η μητέρα του ενώ η αγωνία του για αποδοχή, η αδικία που νιώθει από την απόρριψη των άλλων παιδιών, καταγράφονται ανάγλυφα. Ο συγγραφέας δίνει μια πολύ τρυφερή και συγκινητική ιστορία που αφορά κάθε «διαφορετικό» παιδί και χρησιμοποιεί τη μαγιά του ηρωισμού κατά την Επανάσταση του 1821 για να τον μπολιάσει με αυτοπεποίθηση και δυναμικότητα. Μια μέρα, ο Γρηγόρης, βοηθώντας στο καφενείο, ακούει διάφορες ιστορίες, μεταξύ των οποίων την περιπέτεια του Γρηγόρη Λιακατά και των τριακοσίων του, η οποία θα τον σημαδέψει και θα καταφύγει στο άγαλμά του για να του εξομολογείται τα βάσανά του. Σύντομα όμως η μοίρα θα τον φέρει σ’ ένα αναπάντεχο προσκήνιο.

Η αφήγηση μας ταξιδεύει πότε στο σήμερα και πότε στο χτες και είναι γεμάτη καλολογικά στοιχεία, πρωθύστερα, πλούσιο λεξιλόγιο και ιδιωματισμούς που επεξηγούνται στο τέλος του βιβλίου. Το κείμενο είναι κατάλληλο για παιδιά από 8 ετών και πάνω και είναι γεμάτη νοήματα και ιδανικά σημαντικά για τη βελτίωση της προσωπικότητάς τους, χωρίς ίχνος διδακτισμού ή εθνικοπατριωτικών κορωνών. […]



«Το παιδί με τη φουστανέλα» είναι ένα συγκινητικό και λυρικό μυθιστόρημα που συνδυάζει υποδειγματικά τη σωματική μειονεκτικότητα μ’ ένα ηρωικό γεγονός και τονίζει μέσα από μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη ανατροπές ιστορία τον άρρηκτο δεσμό του σήμερα με το γενναίο και αγωνιστικό χτες. Η Επανάσταση του 1821 δεν απελευθέρωσε απλώς την πατρίδα μας και προχωράμε τώρα ανεμπόδιστα στον ρου της Ιστορίας αλλά μπόλιασε τον κάθε ένα από μας με ιδανικά χρήσιμα στην καθημερινότητά μας, είτε σε ακραίες είτε σε φυσιολογικές συνθήκες. Ο ηρωισμός, η αυταπάρνηση, η γενναιότητα είναι κομμάτια του «είναι» μας και πολύτιμη παρακαταθήκη ανθρώπων που σκοτώθηκαν δύο αιώνες πριν ώστε σήμερα να έχουμε, εκτός από ελευθερία, αξιοπρέπεια και αυτογνωσία.


Πάνος Τουρλής (viliokritikes.com)

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 17.7.2021) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου