Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ!......  ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΜΑΣ! 




Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Στην κεντρική θέση του σημερινού Παιδότοπου η πρώτη σελίδα του με αρ. 9 φύλλου της γνωστής και ξεχωριστής εφημερίδας του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων “Το Εφημεριδάκι μας”, που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες και τα νέα της σχολικής ζωής του δεύτερου εξαμήνου του σχ. έτους 2021. 

Γύρω απ’ αυτό κάποια απ’ τα συνεργατικά κείμενα των παιδιών, δείγματα της δουλειάς που γίνεται, με τις σχετικές φωτογραφίες.

Θαυμασμός για όλα όσα γίνονται, έτσι όπως γίνονται στο εν λόγω Νηπιαγωγείο! Και στο εν λόγω διορθώνω, γιατί δόξα τω Θεώ, δεν είναι το μόνο. Πάντα άξιες καλές μου συναδέλφισσες, Μαρία Σκορδύλη, Ελένη Βλησίδη και Μαρία Φωτάκη. 

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος



Το 1821 στην Κρήτη



Στις 24 Μαρτίου 2021, γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εμείς ασχοληθήκαμε με την Επανάσταση στην Κρήτη. Μέρες πιο πριν είχε έρθει στην τάξη μας στον υπολογιστή ο κύριος Νίκος Δερεδάκης που είναι και αυτός δάσκαλος. Ο κύριος Νίκος μας είπε για την ιστορία της Επανάστασης κατά των Τούρκων στην Κρήτη που ξεκίνησε από τα Χανιά.

Μετά με τους γονείς μας κάναμε έρευνα και βρήκαμε στοιχεία της επανάστασης που τα είπαμε στην class dojo.

Μετά η κυρία με όσα μαζέψαμε και μας είχε πει και ο κύριος Νίκος έφτιαξε ένα μουσείο, ψηφιακό το είπε. Το Μουσείο της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη.

Όλα αυτά τα παρουσιάσαμε στους γονείς μας και τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης στην Αθήνα. Και αυτά τα παιδιά παρουσίασαν σε εμάς τα έργα τέχνης της αίθουσας της Βουλής Ελευθέριος Βενιζέλος.

Έτσι μάθαμε και παρουσιάσαμε την Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη.

Τα παιδιά των βασικών τμημάτων (1- 2)







Ο Codi και το eTwinning στην τάξη μας



Όλο το χρόνο, είχαμε στην τάξη μας τον Codi, ένα ρομπότ.

Mάθαμε να τον προγραμματίζουμε, δηλαδή τον κάναμε να περπατάει και να μιλάει.

Το ίδιο έκαναν και οι φίλοι μας από την Ιταλία.

Εμείς φτιάξαμε μία ιστορία, ένα σενάριο που λέει η κυρία, για τον Codi και τη φίλη του τη Λόλα για να το δείξουμε στους φίλους μας. Ο Codi πήρε μια μέρα ένα γράμμα από τη Λόλα που του έγραφε ότι αν θέλει να τη συναντήσει, πρέπει να λύσει ένα γρίφο. Ο γρίφος έλεγε:

«Θα με βρεις εκεί που έχει φως και τη μέρα και τη νύχτα.

Δίπλα μου είναι η θάλασσα.»

Εμείς τον βοηθήσαμε. Τον προγραμματίσαμε να πάει σε μέρη των Χανίων που μπορεί να έβρισκε εκεί τη Λόλα. Πήγε στην Πλατεία Ελευθερίας στα Δικαστήρια, στη Δημοτική Αγορά αλλά δεν τη βρήκε. Μετά τον στείλαμε στο Φάρο των Χανίων που η Λόλα τον περίμενε. Της είπε Hi! Και χάρηκε τόσο πολύ που την βρήκε που χόρεψε κιόλας. Τη διαδρομή αυτή, τη στείλαμε στους φίλους μας στην Ιταλία και μας έστειλαν και αυτοί τη δική τους διαδρομή στο δικό τους Φάρο. Όλοι μαζί δημιουργήσαμε έναν κοινό κώδικα. Τον Κώδικα του Dis.Co.Codi..

Περάσαμε πολύ ωραία. Άρεσε σε όλους μας ο Codi!

Τα παιδιά των βασικών τμημάτων (1- 2)





Ημέρα Παιδικού Βιβλίου



Την Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου φιλοξενήσαμε στην τάξη στον Υπολογιστή, τα παιδιά της Δ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης στην Αθήνα και τη συγγραφέα και μουσικό της Λυρικής Σκηνής κυρία Μαριβίτα Γραμματικάκη.

Η Μάγδα μας είπε λίγα λόγια για τη συγγραφέα που όταν ήταν παιδί, ζούσε στα Χανιά.

Μετά τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Πετρούπολης μας είπαν το παραμύθι της, «Κάποτε ένα σύννεφο» και η κυρία Μαριβίτα έπαιζε βιόλα.

Η συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις μας όπως για το πώς έγινε συγγραφέας, πόσα βιβλία έχει γράψει και για τους ήρωες των παραμυθιών της.

Στις 5 Απριλίου 2021, συνεχίζοντας τη γιορτή για την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου για δεύτερη Μέρα, φιλοξενήσαμε τη ζωγράφο και εικονογράφο κυρία Φωτεινή Στεφανίδη στην τάξη μας στον υπολογιστή.

Για τη ζωή της, μας μίλησαν η Αριάνα και η Μικαέλα.

Η κυρία Στεφανίδη συζήτησε μαζί μας για την εικονογράφηση του βιβλίου και όλοι μαζί εικονογραφήσαμε ένα λεξικό. Φτιάξαμε για το Α ένα άλογο, για το Μ ένα μήλο, για το Κ μία καμήλα και πολλά άλλα, δείχνοντας μας τον τρόπο που γίνεται η εικονογράφηση.

Έτσι γιορτάσαμε την Ημέρα του Βιβλίου!

Τα παιδιά του Βασικού τμήματος 1





Η Υπουργός Παιδείας στην τάξη μας!



Την Παρασκευή 4 Ιουνίου, είχαμε μια απρόσμενη επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο μας. Ήρθε στην τάξη μας η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως. Μπήκε μέσα στην τάξη, μας χαιρέτισε, χαιρέτισε και τις δασκάλες μας και κάθισε σε ένα καρεκλάκι μαζί με μια ομάδα παιδιών. Εκείνη την ώρα εμείς ζωγραφίζαμε με θέμα ‘το καλοκαίρι’. Μας είπε ότι αν ήταν μικρό κοριτσάκι δεν θα ήθελε να φύγει ποτέ από εκεί γιατί είναι πολύ ωραία η τάξη μας και πολύ ωραία η αυλή μας. Μας ρώτησε αν κάνουμε self test και πως περάσαμε στην καραντίνα. Της είπαμε ότι ήταν πολύ δύσκολα γιατί θέλαμε να έρθουμε στο σχολείο να παίξουμε με τα παιχνίδια, να δούμε τους φίλους μας και τις δασκάλες μας. Πριν φύγει της είπαμε ότι θέλουμε να τις δωρίσουμε τις ζωγραφιές μας και τις δέχτηκε από όλους μας με πολύ χαρά. Μας ευχαρίστησε και μας χαιρέτισε.


Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος






Αυτό το εξάμηνο, η έκδοση της σχολικής εφημερίδας του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, με τη μορφή διδακτικού σεναρίου, συμπεριελήφθηκε στα Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs) της πλατφόρμας mooc.edu.gr, με τίτλο «Μαθαίνουμε Ψηφιακά, Διδάσκουμε Ψηφιακά - A' βάθμια» που αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας , το European SchoolNet και το ΙΤΥΕ. Μία ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου