Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΧΘΕΣ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

(Χανιώτικα νέα, 30.6. 2012 και  https://petaxta.blogspot.com/2012/07/blog-post.html )



Φίλες και φίλοι, καλημέρα! Bonjour για να το πω και στα γαλλικά!

ΕΔΩ ΠΑΡΙΣΙ! Δεν σας κάνω πλάκα, σοβαρά σας το λέω! Είμαι εδώ στην Πόλη του Φωτός από χθες το μεσημέρι και θα μείνω γι’ άλλα δύο βράδια. Πώς και προέκυψε; Να σας τα πω με τη σειρά.
ΕΒΡΕΧΕ δαρτή βροχή το πρωινό εκείνο του φετινού Φλεβάρη, όταν μου μπήκε η ιδέα να πάω απ’ τα Τσικαλαριά όπου μένω στη Σούδα για κάποιες μικροδουλειές. Μια απ’ αυτές να πάω και στον 'Γερμανό' να βάλω μονάδες στο κινητό της Ευδοκίας. Αν έχεις τύχη διάβαινε... Το θέμα είναι να βρεθείς στον κατάλληλο τόπο την κατάλληλη στιγμή! Οπως εμένα που κέρδισα ένα ταξίδι τεσσάρων ημερών, με όλα πληρωμένα, σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για δύο άτομα.
ΠΑΡΙΣΙ, αποφάσισε ομόφωνα το... διμελές και να ’μαστε λοιπόν εδώ. Μαζί μας και ο φίλος ο Παναγιώτης ο Αλεβαντής με τη γυναίκα του την Κατερίνα, που ήρθαν απ’ τις Βρυξέλλες για ολιγοήμερες διακοπές. Αλλο λαχείο κι αυτό... Τζάμπα ξενάγηση και τι ξενάγηση...
«ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το παρθενικό σας ταξίδι στο Παρίσι, μια βόλτα στο ιστορικό και γεωγραφικό του κέντρο σας δίνει τις καλύτερες συστάσεις. Ο περίπατος θα μπορούσε να αρχίσει από την Pont Neuf, μία απ’ τις ερωτικές γέφυρες του Σηκουάνα απ’ όπου ξεκινούν και οι περίφημες Vedettes, τα ποταμόπλοια που σας ξεναγούν στο υγρό Παρίσι»... Στον νου μου το ’χω να το κάνω, ακολουθώντας τη συμβουλή που βρήκα πριν φύγω στο Διαδίκτυο, προσώρας όμως (είναι απόγευμα Παρασκευής που γράφω τα 'πεταχτά' που διαβάζετε) είμαι ακόμα στο ξενοδοχείο. Σιγά που θα άφηνα τη στήλη... ορφανή!

ΛΟΥΒΡΟ, Παναγία Παρισίων, Σηκουάνα, Βερσαλίες, φυσικά Πύργο Αϊφελ και όπου αλλού εσύ νομίζεις... Η απάντηση που έστειλα στον φίλο μου τον Παναγιώτη, όταν μέσω μηνύματος που μου έστειλε με ρώτησε ποια μέρη θέλουμε να επισκεφτούμε για να κάνει το πρόγραμμα.
Ο ΠΥΡΓΟΣ του Αϊφελ έχει πρόβλημα. Το ένα ασανσέρ είναι χαλασμένο και η πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία για ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι τον Αύγουστο... Η αναμονή για εισιτήριο στα ταμεία μπορεί να υπερβεί τις 2 ώρες... Η απάντηση του Παναγιώτη. Εν πάση περιπτώσει και εν περιπτώσει πάση, εμείς θα πάμε και αν έχουμε τύχη θα τον δούμε... κι από πάνω. Δεν χάλασε δα κι ο κόσμος.
ΟΧΙ, ΔΕΝ είχα ορίσει 'μοναδικό μες στη ζωή μου ιδανικό' να πάω στο Παρίσι. Οπως ο 'πολύ παράξενος κύριος' που αναφέρει ο Ορέστης Λάσκος στο ποίημά του 'Το Παρίσι'. Κι ίσως γι’ αυτό δεν 'εισόρμησε στην κάμαρα του νου' 'φριχτή μια σκέψη' όταν αντίκρισα τον πύργο του Αϊφελ 'ν’ αχνοδιαφαίνεται στο φόντο τ’ ουρανού...'.
ΠΟΛΥ περισσότερο δεν 'εισόρμησε' τώρα όντας στο ξενοδοχείο 'CARLTONS' που βρίσκεται στη Μονμάρτη, στην καρδιά του Παρισιού. Το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα με τα άπειρα πρόσωπα, όπως και άλλοι τόποι, άλλωστε. Τόσα όσα και οι επισκέπτες του... Οπως εμένα.

«Μα/ μόλις αντίκρυσε μακρυά τον πύργο του Αϊφελ/ ν’ αχνοδιαγράφεται στο φόντο τ’ ουρανού,/ φριχτή μια σκέψη εισόρμησε στην κάμαρα/ του νου:/ Κι ύστερα; Κι ύστερα τι θα γινόταν;/ Πώς θα μπορούσε πια να ζήσει/ με δίχως τη λαχτάρα αυτή για το Παρίσι;/ Γιατί ένιωθε τώρα καλά πως όταν/ σε λίγο στο Παρίσι θα βρισκόταν/ μέσα σ’ ελάχιστο διάστημα ασφαλώς/ θα το βαρυόταν./ Και τότε;/ - Και τότε/ πήρε μια τεράστια απόφαση/ που ως τώρα δεν ευρέθηκε να του τη συγχωρήσει/ κανείς./ Αντίς να προχωρήσει στο Παρίσι/ κατέβηκε σ’ ένα προάστειο/ στο Σαιν Ντενίς./ Και το πρωί απ’ την ίδια οδό/ ξανάρθε εδώ./ Και τώρα, σαν και τότε προτού φύγει, πάλι/ με μια λαχτάρα σαν και πριν μεγάλη,/ μιλάει και λέει παντού, πως έχει ορίσει/ μοναδικό/ μες στη ζωή του ιδανικό/ να πάει στο Παρίσι».
Από το ποίημα 'Το Παρίσι' του Ορέστη Λάσκου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)


 https://petaxta.blogspot.com/2012/07/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου