Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΧΘΕΣ

 Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧTΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!


'ΧΑΙΡΕ Η ΚΑΙΟΜΕΝΗ και χαίρε η χλωρή!'. Ο Χαιρετισμός του Ποιητή. Και στην ημέρα, την κάθε, καλοκαιρινή, μέρα!

ΤΟ ΓΡΑΦΩ, όπως μου το έστειλε ο φίλος Δημήτρης Νικολακάκης και όπως διαπίστωσα ότι κυκλοφορεί ευρύτατα στο Διαδίκτυο. 'Αυτόν τον χρόνο ο Ιούλιος έχει 5 Παρασκευές, 5 Σάββατα και 5 Κυριακές. Αυτό συμβαίνει μια φορά κάθε 823 χρόνια. Αυτή η χρονιά είναι γνωστή ως «σάκος με χρήματα». Γι’ αυτό προωθήστε αυτό το mail σε φίλους και θα έρθουν χρήματα μέσα σε 4 μέρες (κατά τα λεγόμενα του κινέζικου feng Shui). Οποιος δεν το κάνει, θα μείνει χωρίς χρήματα. Και όποιος το κάνει πάλι χωρίς χρήματα θα μείνει! Το γιατί το ξέρουμε όλοι'. Σχόλιο. Δεν θα τα πιάσουμε τελικά τα λεφτά μας!
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ ότι μας χρωστούνε, θα μας πάρουν και το βόδι. Η απάντηση που μου έδωσε ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος, όταν τον ρώτησα για το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας.
'ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ! Σου κόβουν το μισθό! Για το καλό σου! Σου κόβουν ακόμα και τη σύνταξη! Για το καλό σου! Προ πολλού τον «βήχα» σου ’χουν κόψει!'. Για το καλό κι αυτά, όπως κι άλλα πολλά 'για το καλό σου', όπως μου γράφει σε μήνυμα που μου έστειλε η ζωγράφος Μαρία Ορφανουδάκη. Για το καλό μας...
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αγρότες αντί να επενδύουν σε καινούργια τρακτέρ, έπαιρναν τα λεφτά και αγόραζαν μερσεντές, έγραψε η New York Times. Τι έχεις να πεις; τον ρώτησα. Ο δικός να πει μπορεί, μα ν’ ακούσει δεν μπορεί, μου απάντησε. Ωραίος ο Γιώργης!
ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ μου το θυμηθείτε και ο Ασαντ. Αλλο ένα χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης πορείας φτάνει στο τέλος του. Να ετοιμάζεται ο επόμενος, ο μεθεπόμενος και ο μεθεμεθεπόμενος. Ενας - ένας και με τη σειρά!
'ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ, ούτε θα υπάρξει εν τω κόσμω ισότης· υπάρχει όμως, και πρέπει να υπάρχει ισορροπία, ήτις, κατά θείαν πρόνοιαν έχει διακανονισθή ούτως, ώστε να επιτυγχάνεται και δι’ αυτής της ανισότητας'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΟΥΣ ψάχνανε να βρούνε το μποζόνι/ για με μποζόνι είσ’ εσύ που την καρδιά μου ζώνει. Ακου... μποζόνι! Σιγά που δεν θα έκανε ελληνική τη λέξη ο Ηλίας ο Σταματάκης!
ΤΟ ΜΠΟΖΟΝΙ - του μποζονιού, τα μποζόνια - των μποζονιών... Οπως: το μπουζί - του μπουζιού, τα μπουζιά - των μπουζιών. Να και η εξάσκηση.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ η Κοινωνική Κουζίνα. Ενα πιάτο φαγητό για τον συμπολίτη μας που δεν έχει να φάει. Ενα ρούχο για τον συμπολίτη μας που δεν έχει να ντυθεί. Πάνω απ’ όλα ένα χαμόγελο ανθρωπιάς!
Ο  ΘΑΛΗΣ έλεγε σε μια συντροφιά ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο! Οταν κάποιος του είπε γιατί τότε δεν αυτοκτονεί του απάντησε: 'Γιατί ακριβώς δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

«Χαίρε η Καιομένη και χαίρε η Χλωρή/ Χαίρε η Ατημέλητη με το πρωραίο σπαθί/ Χαίρε η που πατείς και τα σημάδια σβήνονται/ Χαίρε η που ξυπνάς και τα θαύματα γίνονται/ Χαίρε του παραδείσου των βυθών η Αγρία/ Χαίρε της ερημίας των νησιών η Αγία/ Χαίρε η ονειροτόκος, χαίρε η Πελαγινή/ Χαίρε η Αγκυροφόρος και η Πενταστέρινη/ Χαίρε με τα λυτά μαλλιά η χρυσίζουσα τον άνεμο/ Χαίρε με την ωραία λαλιά η δαμάζουσα το δαίμονα/ Χαίρε που καταρτίζεις τα Μηναία των Κήπων/ Χαίρε που αρμόζεις τη ζώνη του Οφιούχου/ Χαίρε η ακριβοσπάθιστη και σεμνή/ Χαίρε η προφητικιά και δαιδαλική».
Από το 'Αξιον εστί' του Οδυσσέα Ελύτη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 7.7.2012) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου