Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ  ΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ " ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" 

ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ " ΠΕΤΑΓΜΑ" ΤΟΥΣ



Με αφορμή την παρουσίαση τους... Από τα που έχουν γράψει, μεταξύ των άλλων, για την ποιητική συλλογή μου ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ο δάσκαλος - ποιητής Κώστας Καλαπανίδας, ο και πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ποιητής - ζωγράφος Κώστας Καρούσος, ο φιλόλογος - ποιητής Γιάννης Κουβαράς, ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, η ποιήτρια Αγγελική Σιδηρά και η δασκάλα - συγγραφέας Ελένη Χωρεάνθη...


Η σύζευξη που πέτυχε ο Βαγγέλης Κακατσάκης χωρίς να πέσει στην ευπώλητη τυπολατρεία του ζηλωτή, ούτε να κάνει τον έξυπνο με τη σοφία του, είναι ένα ευλογημένο κατόρθωμα, που ίσως το οφείλει στην- που άσκησε και ασκήθηκε-μεσότητα της ποίησης, που και αρμονία καλείται.

Κώστας Καλαπανίδας


Το διδασκαλικό πνεύμα του ποιητή Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη - πνεύμα θυσίας-υψώνεται -εδώ- ως λαμπηδόνα περίτεχνης ποιητικής κοινωνίας, για τον άνθρωπο του κοινωνικού χώρου, ενάντια στους χαλεπούς καιρούς. Ως την ύστερή του θέωση στη ζωή, ως «χώρος κοινής προσευχής»

Κώστας Καρούσος


Το θαύμα της ποίησης του Βαγγέλη Κακατσάκη είναι, ότι τους αναγνώστες του τους παίρνουν ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ του στα φτερά τους και τους ανεβάζουν ψηλά και ότι έστησε μια ανεμόσκαλα για να ανεβοκατεβαίνουν ελεύθερα στον ουρανό πουλιά, αναγνώστες, άγγελοι. Ποίηση Ευ-αγγελιζομένη, εκκοσμημένη και  θρησκευομένη, αλλά και παραπονεμένη…

Γιάννης Κουβαράς

Ο Βαγγέλης Κακατσάκης έχει το χάρισμα της ποίησης ως σύλληψης μορφών ουσίας της ζωής μας και ως ελκυστικής γλωσσικής αποτύπωσης. 

Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων διαποτισμένη από αγάπη για τον Θεό και γνώση της υμνολογίας και εν γένει της Θεολογίας. Το πρώτο ποίημά του από το οποίο πήρε και τον τίτλο η συλλογή είναι υπέροχο. Μοναδικός ο διάλογος ηγουμένου μοναχού και αναπάντεχη και τόσο τρυφερή η υπέρβαση στο τέλος. 

Αγγελική Σιδηρά 

Τα χελιδόνια του μοναχού, που έφτασαν μόλις από την Κρήτη, έφεραν την άνοιξη και τη χαρά στην ψυχή μου. Ο καθάριος ήχος του χορού των αγγέλων και των χελιδονιών συλλειτουργούντων με τον μοναχό και οι ομορφιές της φθινοπωρινής φύσης θύμισαν τα έξοχα ποιητικά τοπία του Άγγελου Σικελιανού. 

Ελένη Χωρεάνθη







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου