Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΠΡΟΧΘΕΣ

 

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ περιττάς ερωτήσεις, εγώ είμαι πάντοτε καλά! Η συνήθης απάντηση του γνωστού τοις πάσι ιδιαίτερα ενεργού συμπολίτη μας Βασίλη Καλαϊτζή - Μουντάκι, όταν ερωτάται τι κάνει. Μεσιακά! Η απάντηση που δίνει, όταν του τίθεται η ίδια ερώτηση, ένας καλός μου φίλος, συνταξιούχος δάσκαλος. Και μη χειρότερα! Τα λόγια που χρησιμοποιεί, σε ανάλογη περίπτωση, ένας άλλος φίλος, ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος στη ζωή του.
ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ. Το άδειο ποτήρι. Το γεμάτο ποτήρι. Το μισοάδειο ποτήρι. Το μισογεμάτο ποτήρι. Το ποτήρι της ζωής, όπως θέλουμε να το βλέπουμε. Θέμα διάθεσης.
ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ η Ελλάδα. Ενα τρελοβάπορο που ταξιδεύει στους αιώνες δίχως να βουλιάζει. Κατά τον Ποιητή. Ενα σαπιοκάραβο που μπάζει από παντού και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να το καταπιεί η θάλασσα. Κατά κάποιους. Ενα κρουαζιερόπλοιο που την έχει αράξει στη Μεσόγειο, μεταξύ Ιονίου, Αιγαίου και Κρητικού πελάγου. Κατά κάποιους άλλους.
ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ουκ άνευ ότι η χώρα μας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οχι όμως μόνο η χώρα μας. Ολη η Ευρώπη βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ή αλλάζει έτσι όπως την οραματίστηκαν οι εμπνευστές της ευρωπαϊκής ιδέας ή διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη.
ΔΕΙ ΔΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων. Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων... Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων... Οχι 3, αλλά 33.333 φορές η γνωστή ρήση του Δημοσθένη σαν αντίβαρο της περίφημης φράσης 'λεφτά υπάρχουν'.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της αύξησης του αφορολόγητου απ’ τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί με την τρόικα. Κατά τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Τα πάντα όλα είναι θέματα που θα συζητηθούν με την τρόικα που κρατά γιαταγάνι, κύριε Μαυραγάνη!
ΝΑ Η ΛΥΣΗ στο πρόβλημα του καύσωνα κατά τη μαντιναδολόγο μας Νεκταρία Θεοδωρουλάκη: Στο πρόβλημα του καύσωνα βρήκα εγώ τη λύση/ ένα φιλί τσ’ αγάπης μου μπορεί να με δροσίσει! Πολύ περισσότερο αν δοθεί 'παρά θιν αλός'...
ΛΕΝΕ ότι κάποιος Ροισάκης, βάρβαρος, αποστάτης από τον βασιλιά των Περσών, ήρθε με πολλά χρήματα στην Αθήνα. Επειδή όμως τον κυνηγούσαν οι συκοφάντες, κατέφυγε στο σπίτι του Κίμωνα, όπου έβαλε δίπλα στην πύλη της αυλής δύο δοχεία, το ένα γεμάτο χρυσούς δαρεικούς και το άλλο με ασημένιους. Μόλις τα είδε, ο Κίμων χαμογέλασε και τον ρώτησε αν προτιμούσε να έχει τον Κίμωνα μισθωτό ή φίλο. Κι όταν εκείνος του απάντησε ότι τον ήθελε φίλο, του αποκρίθηκε: 'Λοιπόν φύγε και πάρε κι αυτά μαζί σου, γιατί, αφού είμαι φίλος σου θα στα ζητήσω, όταν θα τα έχω ανάγκη'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. Σαββάλας.

«Ερχετ’ η ψαρόβαρκα, έρχεται ολοΐσια/ πέρα απ’ τον Ασπρόπυργο κι απ’ τα Πετρονήσια/ σα νεράιδα αφρόπλαστη, νύφη φτερωτή,/ τη χαϊδεύει ο μπάτης·/ μύρια πλούτη ατίμητα στην ποδιά κρατεί,/ ζηλευτά προικιά της./ Ερχετ’ η ψαρόβαρκα χρυσοστολισμένη,/ έρχεται ασημόζωστη και ροδοντυμένη,/ του πελάου αρχόντισσα βεργολυγερή,/ με πολλά καμάρια/ πλούτη και στολίδια της έχει και φορεί/ του γιαλού τα ψάρια».
Το ποίημα 'Η ψαρόβαρκα' του Γεωργίου Δροσίνη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 13.7.2012) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου