Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ Β

ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ 

ΜΕΣΑ ΑΠΟ "ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ" 

Γράφει ο Γιώργος Κώνστας* (https://www.haniotika-nea.gr/mathites-agkaliasan-tin-poiisi-mesa-apo-ta-quot-chelidonia-toy-monachoy-quot/



Μύρισαν “τα γιασεμιά και τους κρίνους”, είδαν “το χαμόγελο του Διάκου”, κάθισαν γύρω από το “Χριστουγεννιάτικο τραπέζι”, έμαθαν για τη ζωή “των Ειρηναίων”…
Οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, αγκάλιασαν την ποίηση μέσα από το βιβλίο του Βαγγέλη Κακατσάκη “Τα Χελιδόνια του Μοναχού”.

Στην αυλή του σχολείου τους, οι μικροί μαθητές διάβασαν ποίηματα, έκαναν καίριες ερωτήσεις στον συγγραφέα και τραγούδησαν μια σειρά από ποιοτικά ελληνικά τραγούδια. Με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Βαγγέλη Παγωνίδη οι μικροί μαθητές ενθουσίασαν και χειροκροτήθηκαν θερμά από τους παριστάμενους.
Ξεκίνησαν με μαντινάδες καλοσωρίσματος, ακολούθησε ένα βιογραφικό του ποιητή από την Κωνσταντίνα Ρεϊζάκη, ακολούθησε το ποίημα “Τα χελιδόνια του Μοναχού” από τη Δάφνη Αντωνιάδη, ενώ τη ζωγραφιά τους σχετικά με το ποίημα παρουσιάσαν οι Βασίλης Μαρμαριτσάκης και Τζίμης Γαροφαλάκης, ενώ ερωτήσεις υπέβαλλε ο Μάριος Σηφάκης. Η Νεφέλη Γιακουμάκη απήγγειλε το “Τα Γιασεμιά και οι Κρίνοι”, ερωτήσεις έκανε ο Γιώργος Σπυριδάκης ,ποίημα και ζωγραφιά η Μαρία – Μιχαέλα Γιαλεδάκη. “Το Χαμόγελο του Διάκου” διάβασε ο Λυκούργος Κολλίντζας, το “Περιπέτεια” η Φιλίκα Μπλίντο, ενώ ερωτήσεις έκανε ο Γιάννης Ριτζάκης και ζωγραφιά η Μαριαλένα Αδαμοπούλου.
Το ποιήμα “Χριστουγεννιάτικο τραπέζι” είπε η Δέσποινα Πατσουράκη, και το “Σταγόνας Λάμψη” η Δανάη Χαροντάκη, ερωτήσεις έκανε ο Μιχάλης Καλλιώρας.
Το ποίημα “των Ειρηναίων” απήγγειλε η Δέσποινα Τζανάκη, και το “Παιχνίδια “ η Κέισι Μάρνοϊ, ενώ η Μαριάνα Μαλτέζου το “Η ζωή συνεχίζεται…” με τις ερωτήσεις να υποβάλλει ο Αλέξανδρος Ταχτσίδης. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκαναν οι Δέσποινα Δαμιανάκη και ο Βαγγέλης Μαργιολάκης. Τα παιδιά τραγούδησαν τα: “Ένα το χελιδόνι”, “Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς”, ενώ κιθάρα έπαιξαν ο Γιάννης Ριτζάκης και βιολί η Μαρία- Μιχαέλα Γιαλεδάκη.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κακατσάκης δήλωσε τη χαρά και τη συγκίνηση του που τα παιδιά έγιναν «κοινωνοί της ποίησης» και απευθυνόμενος στους γονείς επισήμανε το πως «τα παιδιά μπορούν και προσεγγίζουν τις έννοιες της ποίησης και πως τις αντιλαμβάνονται». Στην ερώτηση των παιδιών για τους “λαμπερούς ανθρώπους” που έχει γνωρίσει στη ζωή του, επισήμανε πως «είναι πάρα πολλοί και οι πρώτοι ήταν οι γονείς μου! Υπάρχουν λαμπεροί άνθρωποι παντού, μπορεί να τους έχουμε και δίπλα μας και να μην τον έχουμε αντιληφθεί!» απάντησε ο κ. Κακατσάκης, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στους δύο μεγάλους Ειρηναίους της Κρήτης, τον Επίσκοπο Κισάμο Ειρηναίο Γαλανάκη και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο Αθανασιάδη.

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 10.6.2022) 

* Κατάπολλα τα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μου στον καλό δημοσιογράφο των ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ για την κάλυψη της εκδήλωσης, Ιδιαίτερα γιατί αναφέρθηκε ονομαστικά στα παιδιά...  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου