Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

6o ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ 
Η "ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ"  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) η επίσκεψη της συγγραφέα Ευδοκίας Σκορδαλά - Κακατσάκη στο 6ο Δημ. Σχ. Χανίων τη σχολική χρονιά που μόλις τελείωσε. Γι’ αυτήν την επίσκεψη ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Να ξαναβρεθούν με τη συγγραφέα. Να επαναληφθεί αυτή η “ονειρεμένη” επίσκεψη και τη νέα σχολική χρονιά, ο... κοινός παρανομαστής που προκύπτει απ’ όσα γράφουν τα παιδιά και οι δασκάλες στα κείμενά τους. «Θα ’ναι και δική μου χαρά», το σχόλιο της συγγραφέα, όταν της έδωσα και διάβασε τα κείμενα πριν τα στείλω για δημοσίευση. Για να συμπληρώσει: «Χαρά θεού το πρωινό που πέρασα ανάμεσά τους. Η χαρά, ο ενθουσιασμός, η φιλοξενία και η αγάπη παιδιών και δασκάλων θα ζεσταίνουν για πάντα την ψυχή μου. Τους ευχαριστώ!».

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 
δάσκαλος
Περιοχή συνημμένων


Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκαν τα πρωτάκια του 6ου Δ.Σ Χανίων την κυρία Ευδοκία Σκορδαλά Κακατσάκη. Έχοντας διαβάσει το βιβλίο της « Ένα αστέρι πέφτει στη γη» κυριολεκτικά την βομβάρδισαν με ερωτήσεις για τον ήρωα του βιβλίου τον Αστερούλη, αλλά και για το επάγγελμα του συγγραφέα. Εκείνη με ζεστασιά και αγάπη τους έλυσε κάθε απορία και τους υποσχέθηκε να τα επισκεφτεί ξανά στο μέλλον. Με συγκίνηση δέχτηκε το συμβολικό δωράκι τους, ένα αυτοσχέδιο βιβλίο με ζωγραφιές, εμπνευσμένες από τον Αστερούλη και τις περιπέτειες του.

 


Οι μαθητές της Α τάξης και η δασκάλα τους Χρυσούλα Πατεράκη

Στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου, οι μαθητές του Β1 τμήματος του 6ου Δ.Σ Χανίων διάβασαν το παραμύθι με τίτλο « ο βασιλιάς των ονείρων» της συγγραφέως κυρίας Ευδοκίας Σκορδαλά Κακατσάκη. Έπειτα, την προσκαλέσαμε στο σχολείο μας για να τη γνωρίσουμε και να μοιραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας γεννήθηκαν από την ανάγνωση του έργου της. Οι μαθητές ζωγράφισαν εικόνες από το παραμύθι και κατασκεύασαν χάρτινες κορώνες παριστάνοντας τους βασιλιάδες των ονείρων. Έθεσαν τις απορίες τους στην κυρία Σκορδαλά και με μεγάλη προσοχή άκουσαν όσα είχε να τους πει. Τα παιδιά χάρηκαν πολύ που ήρθαν σε επαφή με την συγγραφέα και απόλαυσαν τη δράση αυτή. Ευχαριστούμε την κυρία Σκορδαλά για την ευκαιρία που μας έδωσε να την γνωρίσουμε!


Οι μαθητές του Β1 και οι δασκάλες τους Ζαχαράκη Ελένη και Βρεττανίδου Αμαλία

Οι μαθητές της Β2 τάξης του 6ου Δ.Σ Χανίων με αφορμή την επίσκεψη της κυρίας Ευδοκίας Σκορδαλά Κακατσάκη για το αφιέρωμα στην ημέρα του παιδικού βιβλίου διάβασαν τον « βασιλιά των ονείρων» και είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν δικά τους όνειρα αλλά και ανάλογα συναισθήματα που βίωσαν από αυτά. Η συζήτηση που προέκυψε κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου έδωσε την αφορμή στα παιδιά να ξεδιπλώσουν τους φόβους , τις αγωνίες , τις επιθυμίες τους. Παράλληλα κάποια ζωγράφισαν το δικό τους βασιλιά ενώ άλλα προτίμησαν να απεικονίσουν τον καβαλάρη Εφιάλτη δείχνοντας του λάθος δρόμο ( καθώς δεν τον θέλουν στα ονειράκια που πάνε στα παιδάκια). Η συνάντηση με τη συγγραφέα του βιβλίου ολοκλήρωσε τις εντυπώσεις των μαθητών και τους άφησε μια γλυκιά και «ονειρεμένη» ανάμνηση.

Οι μαθητές του Β2 και η δασκάλα τους Λυραντωνάκη Ευαγγελία

Τα αστεράκια της Γ΄ τάξης είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τη «Γιασεμιά και τ΄ αστεράκια» της κυρίας Ευδοκίας Σκορδαλά - Κακατσάκη.  Η ιστορία της Γιασεμιάς μας ενθουσίασε και αυτό  αποτυπώθηκε στις δραστηριότητες και ζωγραφιές που ακολούθησαν. Το παραμύθι μας ταξίδεψε στον ουρανό και μας μετέφερε την ομορφιά και τις μοσχοβολιές των λουλουδιών. Συγκινηθήκαμε από την αγάπη της Γιασεμιάς για τα αστεράκια. Μια αγάπη που την έκανε να ξεχωρίζει και να λάμπει για πάντα « είτε βραδιάζει είτε φέγγει». Τα όνειρα, η φιλία, η αγάπη ζωντάνεψαν και πραγματοποιήθηκε ένα αξέχαστο ταξίδι ζωής.  Οι μαθητές είδαν , άγγιξαν τα πρωτότυπα  κείμενα και κατάλαβαν τα στάδια συγγραφής ενός βιβλίου.. Τα παιδιά το κράτησαν αυτό ,σαν θησαυρό, μες στην καρδιά τους με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν με τη συγγραφέα .

Οι δασκάλες Κλώκου Σούλα, Ιωαννίδου Αθηνά και τα παιδιά της Γ τάξης

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, οι μαθητές της Δ τάξης διάβασαν τον «βασιλιά των ονείρων» . Συζητήσαμε για τα όνειρα και τους εφιάλτες μας και ζωγραφίσαμε σκηνές από το βιβλίο. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολο να σκεφτούμε τις ερωτήσεις που θα μπορούσαμε να απευθύνουμε σε ένα συγγραφέα. Όμως, όταν επισκέφτηκε το σχολείο μας η κυρία Σκορδαλά Κακατσάκη, το δύσκολο ήταν να περιοριστεί ο καθένας μας σε μία ερώτηση! Μάθαμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την παιδική ηλικία της συγγραφέως , καθώς και για την διαδρομή που διανύει ένα βιβλίο μέχρι να εκδοθεί. Ο ενθουσιασμός από την συνάντηση αυτή μας έδωσε την έμπνευση να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας βιβλίο


Οι μαθητές της Δ τάξης και η δασκάλα τους Σταματογιαννοπούλου Κωνσταντίνα


Το σχολείο μας υποδέχτηκε την καταξιωμένη συγγραφέα Ευδοκία Σκορδαλά Κακατσάκη στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας μέρας παιδικού βιβλίου. Με την επίσκεψη της αυτή , με αμεσότητα και ανεξάντλητη διάθεση γέμισε την μέρα των μαθητών με χαμόγελα, ενθουσιασμό και χαρά. Εξήγησε πως εμπνεύστηκε τα βιβλία της, μοιράστηκε μαζί τους στιγμές από την συγγραφική της πορεία και απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις τους. Εντύπωση έκανε στα παιδιά το ότι για να τελειώσει ένα βιβλίο χρειάζεται πολλά χρόνια και πολλές διορθώσεις μέχρι να ολοκληρωθεί, όπως το βιβλίο της «Με λένε Ελπίδα». Το βιβλίο με ηρωίδα τη μικρή Ελπίδα, τη φανταστική μαγισσούλα Άχνα, την μητέρα και άλλα πρόσωπα που μας συντρόφευσε στη τάξη βάζοντας μας σε κλίμα αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας, συγκίνησε, προβλημάτισε , μας κράτησε σε αγωνία. Συναισθήματα εκφράστηκαν, σκέψεις και ιδέες όχι μόνο με λόγια αλλά και με ζωγραφική. Μια μικρή ζωγραφική έκθεση αναδύθηκε από τα παιδιά με την Ελπίδα να μας συντροφεύει. Ευχαριστούμε κυρία Ευδοκία!

Τα παιδιά της Ε και ΣΤ τάξης του 6ου Δ.Σ και οι δασκάλες τους Ιωάννα Μαρουλάκη και Κατερίνα Παγωνάκη.

"Χανιώτικα νέα, Σάββατο, 25.6.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου