Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ΞΕΣΤΕΡΙΑ

 "Η ΞΕΣΤΕΡΙΑ" ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ

 


Γράφει ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου* 

"ΠΟΤΕΣ ΘΑ ΚΑΜΕΙ ΞΕΣΤΕΡΙΑ", είναι ο τίτλος του βιβλίου με επτά διηγήματα που μου έστειλε στη γιορτή μου ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, συγγραφέας και αυτού του βιβλίου, ποιητής, δάσκαλος, λογοτέχνης, δημοσιογράφος, συνεργάτης στα "Χανιώτικα νέα". 

Από από αυτούς τους γνήσιους Έλληνες κρητικούς, που όπως οι μανάδες μας πήγαιναν το φως της Ανάστασηςαπό τις εκκλησίες στα ελληνικά σπίτια κάθε Πάσχα, έτσι κι αυτός ό,τι γράμματα έμαθε και ό, τι ιστορίες και αναμνήσεις άκουσε από μανάδες και πατεράδες, γνήσιο φως Κρήτης, Ελλάδας και θρησκείας, το πήρε άναψε την ψυχούλα του και με περίσια φροντίδα το κράτησε για χρόνια και "ανάβει" επί πολλά χρόνια.  Διψασμένος για γνώση, για παράδοση, για Ελληνοζωή, στα "πεταχτά", αλλά και για χρόνια τριγυρνώντας, "μια στάση εδώ μια στάση εκεί" ,. Όπου ελληνικά μάτια ψάχνουν "καμπάνες" εσπερινές, ελληνικών όρθρων προσευχές, εμβατήρια. " Όλη η δόξα, όλη η χάρη" γαλανής πατρίδας και παρακαλούν να πάρουν λαμπάδας φως για το καντηλάκι τους, στα σπίτια, στα γραφεία, στην Κρήτη, στην ξενιτιά. Πολλές φορές μου άναψε τη "σβηστή" λαμπάδα μου, διαβάζοντάς τα από καρδιάς ποτισμένης από αίμα ηρώων και εμψυχωμένος από φλογερούς ποιμένες 

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Θεοκλή Ν. Κακάτση - Κακατσάκη από τον Νίππο Αποκορώνου, που έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1877 και στην επανάσταση το 1895 - 97. Ήταν εκλεγμένο μέλος στη Συνέλευση του Θερίσου. Η αματοβαμμένη και διάτρητος από σφαίρες του Καπετάν - Θεοκλή εκτίθεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος". 

Από τον ΒάμοΑποκορώνου ήταν και ο πατέρας της γυναίκας μου Εμμανουήλ Νταγαδάκης

Το βιβλίο εκδόθηκε από τα ¨Χανιώτικα νέα" και το Μουσείο τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη.  

*εκδότης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ασφαλιστής) 

(Περιοδικό. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ" , τεύχος 195, Μαρτιος - Απρίλιος 2022 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου ασχολείται στο ξεχωριστό περιοδικό του το "ΝΑΙ" με βιβλίο μου. Υπόχρεος στην αγάπη σου, ΦΙΛΕ ΣΥΝΟΜΕ! Πάντα ωραίος ως Έλληνας! Ευχαριστώ σε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου