Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ


«Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου. Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της ζωής για τη ζωή. Για τη ζωή τους είσαι το μέσο κι όχι η αρχή, κι ας μένουν κοντά σου, δεν ανήκουν σε σένα. Μπορείς να τους δώσεις την αγάπη σου, όχι όμως και τις ιδέες σου, γιατί ιδέες έχουν δικές τους. Μπορείς να δώσεις μια στέγη στο σώμα τους, όχι όμως και στην ψυχή τους, γιατί η ψυχή τους κατοικεί στο σπίτι του αύριο που εσύ δεν μπορείς να επισκεφθείς ούτε στα όνειρά σου. Μπορείς να προσπαθήσεις να τους μοιάσεις, μην προσπαθήσεις, όμως, να τα κάμεις όμοιά σου. Γιατί η ζωή δεν πάει προς τα πίσω και δεν σταματά στο χτες. Είσαι το τόξο απ’ το οποίο εκτοξεύονται τα παιδιά σου σαν ολοζώντανα βέλη. Κάνε τοξότη, η σαΐτα που κρατάς να σημαίνει χαρά». Ποίημα του Λιβανέζου ποιητή Kahlil Gibran που είναι αντί εισαγωγής στο βιβλίο “Θεωρία και πράξη της αντιαυταρχικής Εκπαίδευσης” του A.S. Neil (εκδ. Μπουκουμάνη, Αθήνα 1982).

«Μαμά, μπαμπά… 1. Μη με παραχαϊδεύετε. Ξέρω καλά πως δεν πρέπει να μου δίνετε πάντα ό,τι σας ζητώ. Σας δοκιμάζω μονάχα για να δω. 2. Μη διστάζετε να είστε σταθεροί μαζί μου. Το προτιμώ. Με κάνετε να νιώθω περισσότερη σιγουριά. 3. Μη με κάνετε να νιώθω μικρότερος (η) από ό,τι είμαι. Αυτό με σπρώχνει να παριστάνω πολλές φορές τον (την) σπουδαίο (α). 4. Μη μου κάνετε παρατηρήσεις μπροστά στον κόσμο, αν μπορείτε. Θα προσέξω περισσότερο αυτά που θα μου πείτε, αν μου μιλήσετε ήρεμα μια στιγμή που θα είμαστε οι δυο μας. 5. Μη μου δημιουργείτε το συναίσθημα πως τα λάθη μου είναι αμαρτήματα. Μπερδεύονται έτσι μέσα μου όλες οι αξίες που έχω μάθει να αναγνωρίζω. […] 14. Μην προσπαθείτε να με κάνετε να πιστέψω ότι είστε τέλειοι ή αλάνθαστοι. Είναι σοκ για μένα όταν ανακαλύπτω πως δεν είστε ούτε το ένα ούτε το άλλο. 15. Μη διανοηθείτε ποτέ πως θα πέσει η υπόληψη σας, αν μου ζητήσετε μια συγγνώμη. Μια τίμια αναγνώριση ενός λάθους σας μου δημιουργεί πολύ θερμά αισθήματα απέναντι σας. 16. Μην ξεχνάτε πως μου αρέσει να πειραματίζομαι. Χωρίς αυτό δεν μπορώ να ζήσω. Σας παρακαλώ, παραδεχτείτε το. 17. Μην ξεχνάτε πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Θα πρέπει να σας είναι δύσκολο να κρατήσετε το ίδιο βήμα με μένα, αλλά προσπαθήστε, σας παρακαλώ. 18. Μην ξεχνάτε πως δεν θα μπορέσω να αναπτυχθώ χωρίς πολλή κατανόηση και αγάπη. Αυτό, όμως, δεν χρειάζεται να σας το πω. Έτσι δεν είναι;» Το παιδί σας. Και για την αντιγραφή από το Διαδίκτυο, ο Δάσκαλος του.

Μια φράση που επιμένω να χρησιμοποιώ συχνά στον Παιδότοπο και μετά την αποχώρηση μου απ’ την ενεργό Δασκαλοσύνη, που την υπηρέτησα για 39 χρόνια, ο τίτλος της σημερινής στάσης επί τη λήξει της φετινής σχολικής χρονιάς. Δυο απ’ τα κείμενα που συνήθιζα να δίνω για τους γονείς των μαθητών μου, τα τελευταία χρόνια της δασκαλικής μου διαδρομής, το περιεχόμενο της. Καλό καλοκαίρι σε μαθητές και δασκάλους!

Και… στα πεταχτά 

ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ - Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΠΑΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ ΣΤΟ ΤΩΡΑ 




«Τα πιτσιρίκια χαίρονται/ χωρίς αμφιβολία,/ αρχίζουν οι διακοπές, κλείσανε τα σχολεία// Το καλοκαίρι τα παιδιά πολύ το αγαπούνε/ αφού δεν έχουνε σχολειό παίζουνε και γελούνε.// Οι μέρες του καλοκαιριού ήρθανε, φιλαράκια,/ χαρείτε τες και γίνετε ξανά κοπελιδάκια». Για τη χαρά του καλοκαιριού που περιμένει τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους που ξαναγινόμαστε παιδιά, ο λόγος στις σημερινές μαντινάδες της Νεκταρίας. Επί τη λήξει της σχολικής χρονιάς. Πάμε καλοκαιρινά!



Στο Έβερεστ, την πιο ψηλή κορφή των Ιμαλαΐων, αν υποθέσουμε ότι τα Ιμαλάια είναι το άθλημα της κολύμβησης για τους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων, ανέβηκε ο δικός μας Αντώνης Τσαπατάκης τις προάλλες. Το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο ο πάντα προσγειωμένος αγαπημένος σε όλους Χανιώτης υπεραθλητής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης που έγινε στη Μαδέρα της Πορτογαλίας. Να παράδειγμα για όλους μας!

«Άσχετα από το τι συνέβη χθες και το τι μπορεί να συμβεί αύριο, το σημείο που βρίσκεστε είναι το ΤΩΡΑ. Απ’ αυτή την άποψη, ο αποφασιστικός παράγοντας για την ευτυχία και την ευχαρίστηση πρέπει να είναι η συγκέντρωση του εαυτού μας στην παρούσα στιγμή». Άντριου Μάθιους (Απ’ το βιβλίο του “Μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος”, Μετάφραση Νάσια Ποταμιανού, εκδ. “ΤΟ ΒΗΜΑ”, Πρακτική ψυχολογία).

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022) 

https://www.haniotika-nea.gr/charin-ton-paidion-yparchoyn-goneis-kai-daskaloi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου