Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΕΘΥΝΗ ΜΑΣ...
 
 
 
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης 
 
Ιστορική η ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία και τον Πολιτισμό μας
Η Ελλάδα είναι το φως και οι χρωματισμοί του! Είναι το μπλε και οι αποχρώσεις του! Είναι Ιστορία, Πολιτισμός! Η Ελλάδα είναι… όλα εκείνα που αναγνωρίζουν οι ξένοι και αγνοούμε εμείς! Όλα όσα οι μύστες, οι ταξιδευτές αγαπούν και αδυνατούν να κατανοήσουν οι “ταγοί μας”.
...«Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της» είχε πει κάποτε η Μελίνα…! Πολύ σοφά, δεν μίλησε για βαριά βιομηχανία του τουρισμού!
…Πάλι για τα Φαλάσαρνα ο λόγος σήμερα, εκεί όπου η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στον ήλιο αρχαίους ναούς χιλιάδων χρόνων θαμμένους! Εκεί όπου κτυπά η καρδιά και η ψυχή της ουσιαστικής, αυθεντικής Κρήτης που με την μακραίωνη ιστορία της μάχεται να αντέξει, ολόρθη και όμορφη μες στους αιώνες… αν δεν την κατασπαράξουν τα όρνια που θεωρούν το νησί αυτό ευκαιρία για επένδυση, καταστρέφοντας πρώτα την εικόνα κι έπειτα αποδομώντας την ιστορία της!
Βαριές κουβέντες; Καθόλου! 
…Ο Πολιτισμός, η Ιστορία, η ξεχωριστή φυσική ομορφιά· μερικά μόνο από όσα αποτελούν την ειδοποιό διαφορά αυτού του τόπου από άλλους όπως τα Ντουμπάι, τα Εμιράτα, τα Λας Βέγκας όπου πάνω στην άμμο κτίζουν πολυτελή παλάτια - ξενοδοχεία για τους πελάτες τους ταϊζοντάς τους… χρυσόσκονη!
Εξάλλου, αν ήμασταν κάποτε περήφανοι για κάτι σε αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο, αυτό ήταν η ιστορία μας που μας κάνει να ξεχωρίζουμε έναντι άλλων περιοχών! Δεν νομίζω κανείς ποτέ στο μέλλον να περηφανεύεται για τα... 8στερα ξενοδοχεία σε περιοχές Νatura!
Λοιπόν, μάλλον “κατηφορικός” ο δρόμος που ακολουθούν, κάποιοι σύμβουλοι και συμβουλάτορες!
Οφείλουμε συνεχώς να τους υπενθυμίζουμε ότι τα Φαλάσαρνα ήταν και είναι μία από τις σπουδαιότερες ιστορικές περιοχές τούτου του τόπου, της Ευρώπης! Τσιμεντώνοντας την ιστορία, μάλλον απωθείς τους επισκέπτες της περιοχής! 
Γνωρίζουν φαντάζομαι εξάλλου ότι η επισκεψιμότητά τόσο των Φαλασάρνων, όπως και του Μπάλου, της Γραμβούσας, του Λαφονησιού αποδεικνύει ότι την περιοχή ο πλανήτης τη γνωρίζει και θέλει να την επισκεφθεί για την φυσική ομορφιά τους! Οφείλουμε να προστατέψουμε αυτήν την ομορφιά!
Υ.γ.: Στο σημερινό φύλλο (σελ. 5) γίνεται αναφορά για την παρουσία περιπτέρου της Περιφέρειας Κρήτης σε Τουριστική Έκθεση στη Δανία. Διαβάζουμε ότι «παρείχαμε πληροφορίες στους επισκέπτες για το πολύπλευρο τουριστικό προϊόν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, προσφέροντας παράλληλα γεύση από αυθεντική Κρήτη με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα». Αυτή την αυθεντική Κρήτη προστατέψτε με πράξεις, κύριοι!
 
Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 26.10.2022)
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου