Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΟΤΑΝ ΦΥΣΑ Ο ΕΦΗΒΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ... - ΣΤΑ... ΠΕΤΑΧΤΑ (ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΜΑΝΟΥΣΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ... - ΣΤΟ 4ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
 
 
 
Καλώς βρεθήκαμε στον πάντα φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων “Πολυχρόνης Πολυχρονίδης” της πόλης μας, στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της ξεχωριστής Χανιώτισσας φιλολόγου και συγγραφέα Εύας Μαζοκοπάκη “Το μαύρο τριαντάφυλλο” που κυκλοφόρησε απ’ τις Eκδόσεις “Δερέ” την περασμένη χρονιά. Σ’ αυτήν τη Γιορτή της Λογοτεχνίας και του πολιτισμού με πρωταγωνιστή τον έφηβο άνεμο… Τιμή για μένα ο ρόλος του συντονιστή που μου ανατέθηκε. Και γιατί η Εύα Μαζοκοπάκη, κόρη των παλιών καλών δασκάλων Ευάγγελου Μαζοκοπάκη και Ευαγγελίας Μπαλαντίνου, που σίγουρα την καμαρώνουν απ’ το άλλο ημισφαίριο της ζωής, είναι απ’ τους πνευματικούς δημιουργούς που αποφανίζουν τη χανιώτικη λογοτεχνία. Τα εφτά μέχρι τώρα βιβλία της (πεζά και ποιητικά) που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές, επιβεβαιώνουν του λόγου μου το αληθές, ενώ η παρουσίαση του “Μαύρου Τριαντάφυλλου” προ καιρού στην Αθήνα, στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, με ενθουσιώδη υποστηρικτή τον πρόεδρό της Κώστα Καρούσο, το επιβεβαιώνει.

“Στον μεθυστικό δρόμο της συγγραφής ενός μυθιστορήματος”… θα μπορούσε να έχει κι αυτόν τον τίτλο η αποψινή παρουσίαση, σκέφτομαι έχοντας υπόψη, πλην του βιβλίου, τη συγγραφέα αλλά και τις ομιλήτριες. Τις συναδέλφισσές της στην “Πρωτοπορία” Δέσποινα Μαρκουλάκη και Ξενοφούλα Σπαντιδάκη και βέβαια την επίσης ξεχωριστή και ως συγγραφέα, ψυχολόγο Αννέτα Μαρκογιαννάκη. Θα μπορούσε όμως να έχει και τίτλο τη φράση “Όταν φυσά ο έφηβος άνεμος”. Έτσι όπως τον ακούσαμε αγαπητικά να φυσαουρίζει με τη φωνή του Φίλιππου Κτενά στο μελοποιημένο από τον ίδιο ποίημα της Εύας “Μαύρο τριαντάφυλλο”, ενώ η μαθήτρια Ιωάννα Σφακιανάκη χόρευε στους ρυθμούς του. Μα και όπως ευθύς αμέσως θα τον αισθανθούμε, παρακολουθώντας, πριν απ’ τις ομιλίες και βέβαια την αντιφώνηση της συγγραφέως, τα “πρωτοποριακά” θεατρικά δρώμενα απ’ τις μαθήτριες και τους μαθητές της “Πρωτοπορίας”. Εν είδει ιντερμέδιου. Αρχίζοντας με την απαγγελία ενός άλλου “Μαύρου τριαντάφυλλου” που μας μιλεί για την ψυχή της ηρωίδας του μυθιστορήματος, απ’ τη μαθήτρια Ελένη Τζαγκαράκη, πριν δοθεί στη συνέχεια ο λόγος στη μαθήτρια Ελπίδα Ιγγλεζάκη που έχει την ευθύνη της παρουσίασης των θεατρικών σκηνών, και βέβαια στη συγγραφέα για την αποφώνηση, όταν στο τέλος ανέβει στη σκηνή μαζί με τα παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά, για να χαιρετίσουν το κοινό, τραγουδώντας μαζί μας το “μαύρο τριαντάφυλλο”….

Ένα μέρος της εισαγωγής που έκαμα ως συντονιστής στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Χανιώτισσας συγγραφέως Εύας Μαζοκοπάκη το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η ελπίδα μας στα φυσήματα του έφηβου ανέμου!


ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 

 ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
 
Για τα πεζοδρόμια της πόλης μας, της πόλης των Χανίων, που είναι «σε κακά χάλια», όπως είχε γράψει και η εφημερίδα μας, ο λόγος στις σημερινές μαντινάδες η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. «Της πόλης οι πεζόδρομοι πολλές λακκούβες έχουν,/ γι’ αυτό οι συμπολίτες μας θα πρέπει να προσέχουν», μας λέει στην πρώτη. «Μια πόλη ευρωπαϊκή θα γίνουν τα Χάνια μας/ όταν επισκευάσουμε τα πεζοδρόμια μας», μας λέει στη δεύτερη. Εντάξει, τρόπος του λέγειν ευρωπαϊκή…

 ΜΑΝΟΥΣΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
 
Μανουσάκια στο ποτήρι, κοπελιά στο παραθύρι! Και η παροιμία αυτή, απ’ τα παλιά, στον νου μου, βλέποντας στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας μας την περασμένη Τρίτη τα μανουσάκια που έβαλε στα “Μικρά της πόλης” ο πιο παλιός συνεργάτης της εφημερίδας μας Σταύρος Καλαϊτζόγλου (Στ.Γ.Κ.). Έχοντας συντροφιά τη μοναδική ευωδία τους συνέχισα την ανάγνωση των σελίδων της. Μανουσάκια, το αγαπημένο λουλούδι του πατέρα μου και βέβαια το δικό μου!

 ΣΤΟ 4ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
 
Ευλογία για μένα η επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας… Αυτήν την ευλογημένη επιστροφή, όπως τη ζω συχνά, την έζησα και την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, χάρις στη φιλόλογο Βίκυ Κόλλια που με κάλεσε στην τάξη της (Β1 του 4ου Λυκείου Χανίων) να κουβεντιάσουμε με τους μαθητές της για δυο ώρες (τη δεύτερη ώρα και με τα παιδιά της Β4 τάξης) σχετικά με το βιβλίο μου “Πότες θα κάμει ξεστεριά” (εκδ. “Χανιώτικα νέα”) και γενικότερα για τη λογοτεχνία. (Δείτε ρεπορτάζ Γιάννη Λυβιάκη στα προχθεσινά “Χ.ν.” και στο ιστολόγιο μου. Και από εδώ το από καρδιάς ευχαριστώ καλή μου, Βίκυ, και αγαπημένα μου παιδιά, φιλαράκια καλά!
 
Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 28.1.2023)  

https://www.haniotika-nea.gr/otan-fysa-o-efivos-anemos-2/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου