Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
“ΣΑΝΚΟΥΑΡΟ, Ο ΚΑΚΤΟΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ

 
 
Καλοί μου φίλοι,καλό Σαββατοκύριακο!
Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην αποδοχή χωρίς όρια και στον σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου το “Σανκουάρο: Ο κάκτος που ήθελε να τραγουδάει” (εκδόσεις “Γλαύκη”), της γνωστής από εργασίες μαθητών της στη στήλη,
δασκάλας Ευαγγελίας Φουντουλάκη (εικονογράφηση: Ευθυμία Μουριά). Για την παρουσίασή του στις τρεις πρώτες τάξεις του 3ου Δημ. Σχ. Χανίων, στο οποίο υπηρετεί η συγγραφέας, στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλαναγνωσίας ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Συγχαρητήρια και στη συγγραφέα και στους/στις συναδέλφους της και στη διευθύντρια του Σχολείου και βέβαια στα παιδιά -να το γράψω γι’ άλλη μια φορά- χάριν των οποίων υπάρχουν ως δάσκαλοι. Καλοτάξιδος ο “Σανκουάρο” σου Εύη (Ευαγγελία) και στο επόμενο βιβλίο σου με το καλό.
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους,
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 
δάσκαλος - λογοτέχνης




 

 

Δράσεις με τον “Σανκουάρο”

Στο πλαίσιο Προγράμματος Φιλαναγνωσίας, παρουσιάστηκε στις τάξεις Α’ , Β’ και Γ’ του 3ου Δημ. Σχ. Χανίων, στις 5 Δεκεμβρίου το παραμύθι: «Σανγκουάρο, ο κάκτος που ήθελε να τραγουδάει», μια συμβολική ιστορία αφιερωμένη στη διαφορετικότητα και το σεβασμό προς τον άλλο. Οι λέξεις έγιναν όνειρα, μουσική, χρώματα και εικόνες και σκόρπισαν παντού μηνύματα αγάπης, συνεργασίας και φιλίας.

Οι μαθητές των πέντε τμημάτων με τους εκπαιδευτικούς τους, μετά από μεγάλη προετοιμασία, που είχαν πραγματοποιήσει, υποδέχτηκαν τη συγγραφέα με εικαστικές δημιουργίες, γράμματα, θεατρικές αναπαραστάσεις και πολλές ερωτήσεις.

Η ενεργοποίηση των μικρών αυτών αναγνωστών πραγματοποιήθηκε αρχικά με δράσεις θεατρικού παιχνιδιού και τη χρήση κρουστών μουσικών οργάνων από διάφορα μέρη του κόσμου. Ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου και τη συζήτηση πάνω σε καίρια θέματα, όπως οι σχέσεις των παιδιών με τους γονείς τους, η θυματοποίηση (bullying) στο σχολείο, η καταπίεση λόγω κοινωνικών στερεότυπων και η μοναξιά που βιώνουν οι άνθρωποι στην εποχή μας. Τα μικρά αυτά παιδιά, ηλικίας 7-9 ετών, όπως πάντα, εξέφρασαν με γνησιότητα πολύ βαθιά συναισθήματα και σκέψεις τους, οι οποίες κυριολεκτικά μας εξέπληξαν για την ακρίβεια και την ωριμότητά τους.

 

 

Το ίδιο βιβλίο με μήνυμα την αγάπη αποτέλεσε ένα από τα θέματα εργαστηρίου στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του 3ου Δημ. Σχ. Χανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου το απόγευμα. Οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους και με καθοδηγητή τον κ. Τομαζινάκη Αριστόκριτο, διευθυντή του Δημ. Σχ. Ναυστάθμου και θεατροπαιδαγωγό, ενεργοποιήθηκαν διαδραστικά μέσα από πρωτότυπες δράσεις. Την τιμή μας έκανε και ο κ. Νίκος Μπλαζάκης να αφηγηθεί και να προσεγγίσει το κείμενο με το δικό του καθηλωτικό και μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας μία πραγματικά κατανυκτική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Παράλληλα από τις συναδέλφους Ράνια Σαββίδου, Ελισσάβετ Θεολόγη, Κατερίνα Σκουφίδου και Βασιλική Τοζακίδου λειτούργησε εργαστήριο κατασκευής χριστουγεννιάτικων καρτών με θέμα τον κάκτο. Συγκεντρώθηκαν μ΄ αυτόν τον τρόπο δώρα και χρήματα για γνωστό ίδρυμα της πόλης μας.

Η ανυπομονησία, η κίνηση, οι αμήχανες σιωπές, οι φωνές που θέλουν να ακουστούν είναι το αντίτιμο αυτού του έργου. Οι μαθητές μας κατέθεσαν ένα μέρος από τον εαυτό τους, που έμοιαζε μ’ εκείνο του κάκτου, του Σανγκουάρο. Όλοι μαζί ονειρευτήκαμε ένα μέρος, όπου θα επικρατεί ισότητα χωρίς διακρίσεις αλλά όχι μονάχα στη θεωρία.. Μοιραστήκαμε λόγια, ήχους και ιδέες, δώσαμε τα χέρια, εκεί έξω στην αυλή, μαθητές και δάσκαλοι, σ’ έναν δικό μας, ξεχωριστό χορό που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη διευθύντρια του 3ου Δημ. Σχολείου Χρύσα Τερεζάκη και τις αγαπητές συναδέλφους μου, Θεολόγη Ελισσάβετ, Κογιαννάκη Μαρία, Λιονουδάκη Ζαχαρένια, Μπατσάκη Κατερίνα, Σαββίδου Ράνια, Στεφοπούλου Χαρά, Φουρφουλάκη Ελένη και Βασιλική Τοζακίδου και Σοφία Χατζηαναγνώστου, που συνεργάστηκαν με απίστευτο ενθουσιασμό και μεράκι με τους καταπληκτικούς μαθητές των τάξεων Α, Β1, Β2 , Γ1, Γ2, Ε1 και Ε2 του 3ου Δημ. Σχ. Χανίων, οι οποίοι δημιούργησαν ένα δικό τους ολοκαίνουριο « Σανγκουάρο». Τέλος, όλη η εκπαιδευτική κοινότητά μας ευχαριστεί για μια ακόμη φορά τον κ. Κακατσάκη Βαγγέλη, ο οποίος με ευαισθησία συναισθάνεται και προβάλλει αξίες αδιαμφισβήτητα σημαντικές και την ομάδα των Χανιώτικων Νέων για την εμπιστοσύνη και τη φιλοξενία τους.

 Φουντουλάκη Ευαγγελία


Τι είπαν τα παιδιά για τον “Σανκουάρο”



«Το βιβλίο σας είναι τέλειο! Μακάρι να το είχα στο σπίτι μου!»

Γιάννης

«Το παραμύθι σας ήταν πολύ ωραίο! Εύχομαι να σας συναντήσω»

Αργυρώ

«Γεια ελπίζω να περνάς καλά με τα βιβλία. Θα ήθελα να έρθω κι εγώ να κάνω παρέα σ΄ εσένα και στα βιβλία.

Λεωνίδας

 

 

«Κα Εύη, πιστεύω πως σας αρέσουν τα τύμπανα και τα ντραμς.»

Γιάννης

«-Σανγκουάρο, θα ήθελα να ήμουν κάκτος και να παίξουμε μαζί.»

Αριάδνη

«Σανγκουάρο, μακάρι να γίνεις ένας μεγάλος τραγουδιστής και να είσαι ευτυχισμένος!»

Γιάννος

«Σαγκουάρο, εύχομαι να είσαι καλά και οι γονείς σου να σε αγαπάνε»

Σοφία

Δυο δασκάλες για τις Δράσεις...


Τα παιδιά μπήκαν στη θέση του Σανγκουάρο και κατανόησαν τα γεγονότα από την αντίθετη πλευρά. Στο τέλος, μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού, πραγματοποίησαν έναν κύκλο, είπαν το τραγούδι του ήρωα και ανέπτυξαν την ενσυναίσθηση τους, καθώς μοιράστηκαν σκέψεις και βιωματικές ιστορίες. Το εντυπωσιακό κομμάτι όλων των δράσεων ήταν η θέληση που υπήρχε κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, αλλά και η ενεργή συμμετοχή των παιδιών

Σοφία  Χατζηαναγνώστου


Το βιβλίο μάς συγκίνησε και μας ενέπνευσε να προσφέρουμε το

δικό μας μικρό χριστουγεννιάτικο δωράκι στα παιδιά ιδρύματος της πόλης μας.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική αφήγηση

του παραμυθιού από τον κ. Νίκο Μπλαζάκη μέσα σε ατμόσφαιρα

κατάνυξης και συγκίνησης!


Ράνια Σαββίδου

 

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 28.1.2023) 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου