Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

ΞΕΣΤΕΡΙΑ (4ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ)

ΣΤΟ 4ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Η "ΞΕΣΤΕΡΙΑ"

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ευλογία για μένα η επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας... Αυτήν την ευλογημένη επιστροφή ένιωσα, γι άλλη μια φορά την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, που βρέθηκα στο 4ο Λύκειο Χανίων, ύστερα από πρόσκληση της φιλολόγου Βίκυς Κόλλια, την οποία πρωτίστως, όπως και τα παιδιά, τον Διευθυντή του Λυκείου και τους καθηγητές του από καρδιάς  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !  Γι αυτή την επίσκεψη το ρεπορτάζ του Γιάννη Λιβυάκη στη εφ. “Χανιώτικα νέα”. (25.1.2023) 

 



 

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΟΤΕΣ ΘΑ ΚΑΜΕΙ ΞΕΣΤΕΡΙΑ..." ΚΑΙ ΤΗΝ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


Γράφει ο Γιάννης Λιβυάκης

Ένα ξεχωριστό μάθημα πραγματοποιήθηκε στο 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων.
Προσκεκλημένος στο τμήμα Β1 ήταν ο δάσκαλος – λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης ο οποίος μίλησε στους μαθητές για το βιβλίο του: “Πότες θα κάμει ξεστεριά…” (έκδοση των “Χανιώτικων νέων” και του Μουσείου Τυπογραφίας).

Πηγαίνοντας με την Βίκυ στην αίθουσα διδασκαλίας

Αφορμή το γεγονός ότι οι μαθητές είχαν διαβάσει και αναλύσει με την καθηγήτριά τους Βίκυ Κόλλια δύο διηγήματα του βιβλίου.

 

(Από ένα αντίτυπο της ΞΕΣΤΕΡΙΑΣ στο κάθε παιδί, από τον δημοσιογράφο των Χ.ν. Γιάννη Λιβυάκη)
(Και ο εγγονός μου ο Βαγγέλης στο πρώτο θρανίο... )

 

Ένα βιβλίο που γράφτηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821 και αφορά γεγονότα που συνέβησαν στην Κρήτη την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Ο κ. Κακατσάκης απευθυνόμενος στα παιδιά, αναφέρθηκε στα δικά του μαθητικά χρόνια και στο πώς ξεκίνησε να γράφει διηγήματα, στις ιστορίες που του έλεγε η γιαγιά του για την εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά και στο πρώτο διήγημα που ειχε γράψει ως μαθητής της Ά Λυκείου.
 

(Και με τα παιδιά του Β4...)

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές ήταν ακόμη περισσότεροι καθώς παραβρέθηκαν και οι μαθητές του Β4 με εκπαιδευτικούς για να ακούσουν τον κ. Κακατσάκη ο οποίος μίλησε για τη λογοτεχνία και τη γραφή. Μάλιστα, ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές που απηύθυναν ερωτήσεις.
 

Και η Δασκάλα τους καμαρώνει...

 Οπως ανέφερε η κα Κόλλια η οποία διδάσκει νεοελληνική γλώσσα και νεοελληνική λογοτεχνία, «με αφορμή αυτό το μάθημα το οποίο ανοίγει φτερά, διαβάσαμε δύο από τα διηγήματα αυτής της εξαιρετικής συλλογής του κ. Κακατσάκη τα οποία άρεσαν πάρα πολύ στους μαθητές. Έτσι σκεφτήκαμε να φέρουμε τον ίδιο τον συγγραφέα στην τάξη, να παρουσιάσει στα παιδιά αυτή τη συλλογή που έχει και ιστορική και λογοτεχνική αξία και να συνομιλήσει μαζί τους για το πώς γράφεται ένα ποίημα αλλά και ένα πεζό κείμενο, γιατί ο κ. Κακατσάκης είναι και ένας πολύ καλός ποιητής και πεζογράφος».

https://www.haniotika-nea.gr/ena-xechoristo-mathima-sto-4o-lykeio-chanion/
 

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΒΙΚΥΣ ΚΟΛΛΙΑ ( https://www.facebook.com/vikikollia/posts/pfbid02wsgyiGHobL8uCnRwXAuY9DApkXfhuysw65Py2T9DAYc69bpMixMnQ2Mh2Ao9aw5Dl)

 

 https://www.facebook.com/kakatsakes/?show_switched_toast=0&show_invite_to_follow=0&show_switched_tooltip=0&show_podcast_settings=0&show_community_transition=0&show_community_review_changes=0&show_community_rollback=0&show_follower_visibility_disclosure=0

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου